De stofzuigerverkoper

De bel gaat. Op de stoep staat een keurig heerschap met een stofzuiger. Hij oogt vermoeid, maar doet zijn best monter over te komen. “Als we het hebben over de stofzuiger,” steekt hij direct van wal, “dan is het uitdrukkelijk zo dat u met dit daadkrachtig apparaat de vooruitgang in huis neemt.” De man knikt me stijfjes toe. In zijn linkerhand klemt hij de stofzuigerslang. “Een ontwerp waar maar liefst vijfentwintig stofzuigerfabrikanten jarenlang aan hebben gewerkt. Laat dat volstrekt helder zijn.”
Ik glimlach en schud mijn hoofd. “Dank u, maar ik heb al een stofzuiger en die doet het nog prima.”

De man zet zijn brilletje recht. “Meneer, dit is niet zomaar een stofzuiger. Dit apparaat is de beste garantie voor een modern en schoon huishouden. En het verplicht u tot niets, want u hoeft uw eigen stofzuiger niet weg te doen. Die kunt u op zolder zetten als u dat fijn vindt. Zolang u maar met deze stofzuiger zuigt.”
Weer schud ik mijn hoofd. “Ik ben niet geïnteresseerd.”
De man doet verbaasd een stapje achteruit. “Maar meneer, wat wilt u dan?” klinkt het bijna verongelijkt. “Terug naar de stoffer en blik? Uw hele huishouden gaat zienderogen achteruit zonder dit apparaat.”
Ik zucht. “Misschien kunt u me dan uitleggen wat de voordelen van uw stofzuiger zijn?”
Het gezicht van de man klaart op. Uit zijn aktetas tovert hij een dik pak papier tevoorschijn. “Kijkt u eens. Een handleiding van 349 pagina’s. Allemaal zeer transparant, al zeg ik het zelf.”
Ik blader de paperassen door. “Maar dit zijn allemaal technische specificaties. Hier kan ik niets mee.”
De man knikt begrijpend. “Het is te moeilijk voor u. Dat dacht ik al. Helemaal niet erg hoor, mits u maar van mij aanneemt dat een ‘ja’ tegen deze stofzuiger de beste investering is in uw toekomst.”
“Omdat…?” vraag ik voorzichtig.
“Omdat de hele buurt deze stofzuiger heeft!” roept het heerschap verontwaardigd. “Uw buren en uw overburen.” Hij hapt naar adem. “U slaat tegenover die mensen een zeer slecht figuur als u uw oude stofzuiger aanhoudt, denkt u ook niet?”
“Ik zou niet weten waarom,” zeg ik.
De man staart me met grote ogen aan. Dan verschijnt een dreigend vingertje. “Ik waarschuw u alvast: de hele buurt zal met grote verbazing reageren als u deze stofzuiger niet neemt. Het zal de stabiliteit hier in de straat zeker niet ten goede komen. Ik voorzie burenruzies.”
“Maar ik wil helemaal geen nieuwe stofzuiger,” zeg ik.
Het heerschap ergert zich nu zichtbaar. “Dan moet u mij toch eens uitleggen wat u eigenlijk wél wilt.”
“Niets. Ik ben tevreden zo.”
Nu wordt de man pas echt boos. “Wat zijn dat voor negatieve sentimenten? Dit is de wereld op zijn kop! U moet met uw tijd mee!”

Het is mooi geweest. Ik zeg niets meer en sluit de deur.
De brievenbus kleppert. “Ik zal uw ‘nee’ in overweging nemen,” roept de man me na.
Wanneer ik de volgende dag mijn huis wil verlaten, struikel ik over een grote doos. ‘Een stofzuiger. Best belangrijk‘ staat er in grote letters op.

27 reacties op “De stofzuigerverkoper”

 1. Snel! Deze column als folder drukken en dan deur aan deur verspreiden.

 2. Hij is inderdaad geweldig. Het illustreert mijn standpunt voor de volle 100%.

 3. … vervolg …

  De doos staat midden op mijn pad. Terwijl ik hem opzij schuif komt de verkoper tevoorschijn.
  “Ik dacht dat u de stofzuiger niet wilde?” vraagt hij, mij streng aankijkend.
  “Dat klopt, ik ben tevreden, heb al een stofzuiger.”
  “Waarom zit u er dan wel mee te trekken en te duwen?” Een valse grijns staat op z’n gezicht.
  “De doos staat in de weg, ik wil naar het park, genieten van de hollandse vrede, veiligheid en vooruitgang.”

  Sterretjes. De stoep komt op me af en slaat me in het gezicht. Als ik op mijn zij rol zie ik de verkoper staan. Hij heeft de handleiding in zijn trillende rechterhand.

  “Wat doe je nu klootzak!” schreeuw ik naar hem.
  “Niet klagen mannetje. Niemand, maar dan ook niemand laat deze stofzuiger aan zijn neus voorbij gaan. Ik had je toch gewaarschuwd?”

 4. Oersoep

  Wel bizar dat het zo goed past. 25 Fabrikanten die er jarenlang aan gewerkt hebben 🙂

 5. Johannes

  “Dit zijn columns
  Sinds 1999 schrijf ik columns voor het landelijk dagblad Metro”.

  staat er. Alleen raar eigenlijk dat nergens uit blijkt wie “ik” is.
  Johannes

 6. de doper

  Klik eens op ‘info’ linksboven. Of kijk naar de URL.

 7. Briljant, en bovendien één van de beste campagneteksten die ik tot nu toe gezien heb!

 8. Onzin. Het is geen nieuwe stofzuiger, maar een apparaat die alle huishoudapparaten die je toch al gebruikt in één is.

 9. zegmaarja

  Helemaal voor! Laat iedereen zijn eigen stofzuiger houden! Maar laten we vooral niet allemaal een eigen energiecentrale willen om dat ding mee te laten werken want dan denk ik dat we alle ruimte in het park nodig hebben om die dingen te plaatsen…

  en het park, daar zitten we zo graag.

 10. Dit is geschiedvervalsing. Ik ben de buurvrouw van de meneer waar de stofzuigerverkoper aangebeld heeft. De verkoper was helemaal geen verkoper, maar iemand van de klantenservice van de stofzuigerfabriek waar mijn buurman 4 jaar geleden een stofzuiger gekocht heeft. Die stofzuiger vertoonde enkele gebreken en er werd een nieuwe stofzuiger aangeboden.

  Mijn buurman had de gebreken nog helemaal niet opgemerkt en wilde daarom de nieuwe stofzuiger niet aannemen. De meneer van de klantenservice wilde mijn buurman toen uitleggen wat er mis was met de oude stofzuiger.

  Zo kon de oude stofzuiger helemaal niet uitgezet worden: dat kon alleen door de stekker uit het stopcontact te trekken. De vernieuwde stofzuiger heeft wel een stopknop.

  De oude stofzuiger kon maar door één gezinslid gebruikt worden. De andere gezinsleden konden er geen gebruik van maken, het was zelfs niet mogelijk daar voorstellen voor in te dienen. Het gebruik zelf was ook erg ondoorzichtig. Dat ene gezinslid dat de stofzuiger kon gebruiken kon niet door de andere gezinsleden gecontroleerd worden. Met de vernieuwde stofzuiger wordt dat een stuk duidelijker.

  De oude stofzuiger was niet altijd even vriendelijk voor dieren. Daar is veel aan verbeterd.

  De oude stofzuiger kon ook voor diverse andere zaken gebruikt worden dan voor stofzuigen. Met de nieuwe stofzuiger is duidelijker afgebakend welk werk de stofzuiger doet, en welk werk bijvoorbeeld voorbehouden is aan de foodmixer of de videorecorder.

  En zo vertelde de meneer van de fabriek over nog veel meer verbeteringen.

  Mijn buurman geloofde er allemaal niks van. Hij werd zelfs grof in de mond en begon de meneer van de fabriek te beschuldigen van machtsmisbruik, leugens, verkeerde voorlichting en zelfs dat de oude stofzuiger voor een verkeerde prijs verkocht was. De meneer van de fabriek bleef beleefd. Op 1 juni komt hij nog eens terug en dan mag mijn buurman besluiten of hij de oude stofzuiger houdt of overstapt op de nieuwe (helemaal gratis). Mijn buurman heeft een stapeltje folders, brieven en handleidingen gekregen om door te lezen, en een telefoonnummer om meer informatie te vragen.

  Er zijn de afgelopen dagen wat andere mensen bij mijn buurman aan de deur geweest die de meest rare dingen over de oude stofzuiger verteld hebben aan mijn buurman. Mensen van andere stofzuigerfabrieken. Zo was er iemand die op teeds luidere toon ging beweren dat de stofzuiger een levend wezen was dat het leven van mijn buurman wilde gaan overnemen en daarna zelfs mijn buurman zou gaan opzuigen. Mijn buurman is niet al te snugger, maar daar tuinde zelfs hij niet in. Hij heeft die rare lui toen weggejaagd.

  Hij twijfelt nu over die nieuwe stofzuiger. Hij heeft zijn oude stofzuiger nooit zo goed bekeken en is dat nu wel aan het doen. En hij ziet nu ook wel wat gebreken. De foldertjes en andere papieren, tsja, die zijn zoals zo vaak opgesteld in ronkende taal, of in erg technische taal. Het is niet allemaal even duidelijk. Hij heeft ook nog de handleiding van zijn vorige stofzuiger gevonden en die was ook al niet even helder. De handleiding van de nieuwe stofzuiger was maar net iets beter. Hij twijfelt nog steeds.

  Mijnheer Koelman, als u een verhaal wilt vertellen, hou u dan svp bij de feiten. Niet de boel gaan verdraaien.

 11. Luuk,

  Als iemand zich altijd bij de feiten houdt dan ben jij het wel. En dan nog, je houd je altijd aan de (juridische) kaders, zie Gretta-gate. Daarnaast ben ik het helemaal eens en is je metafoor ongeloofelijk goed!

  Dus: WEG MET DE NIEUWE STOFZUIGER. Wij blijven gewoon onze eigen stofzuiger gebruiken.

  Ave, Geert.

 12. Morpurgo.nl

  Een geweldig vergelijk al zeg ik het zelf en NEE ik heb ook geen nieuwe “stofzuiger” nodig 😉

 13. Richard Hey

  Schitterend!! zo zie ik ze graag!! ga zo door

 14. Een van de betere metaforen van de laatste tijd.
  Luuk, ga zo door.

 15. Henkie Polder

  Vervelend man, die stofzuigerverkoopers. Maar toch had jij nog geluk Luuk.
  Bij mij waren er gisteren twintig Turken aan de deur die mij vroegen of die stofzuiger van jou al gekocht was, en wanneer ze hem op konden gaan halen.

  Natuurlijk hebben die gasten een hoop rommel op te ruimen, maar met een stofzuiger de woestijn in lopen lijkt me geen optie. Staat daar nog -in heldere taal- iets over vermeld in de technische bijlage?

  P.S. Stofzuigers zuigen!

 16. jeanet groenink

  Ik wil er nog aan toevoegen:
  De stofzuigerverkoper had eerst moeten vragen of een
  nieuwe stofzuiger gewenst was en iemand niet voor een voldongen feit moeten plaatsen!

  Dan krijg je vanzelf wel nee te horen.

 17. Wel “één europa”, wennen aan zo’n rotmunt, deze stofzuiger kan er ook nog wel bij. Oude apparaten gaan toch langer mee 😛

  Nederland is een democratie, maar het gekke is dat niemand zijn zin meer krijgt…

 18. Koop die stofzuiger!

  Je kan verdorie toch niet van een stofzuigerfabrikant verwachten dat ze een simpel “Jip en Janneke” handleiding geven voor zo’n belangrijk apparaat als een stofzuiger? Met deze stofzuiger kunnen alleen de echt proffesionals aan het werk, de mensen die er hun beroep van maken. En mocht het dan ooit zo’n bende in een huishouden dat er echt een andere stofzuiger is, dan kan men dus een van die proffesionals inschakelen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top