De sigaret van Sinterklaas

Aan chocolade sigaretten bewaar ik warme jeugdherinneringen. De dag na Sinterklaas in de speeltuin nonchalant langs de zandbak stappen. Step in de hand, chocolade sigaret in de mondhoek. Blijven staan bij het klimrek en dan met half toegeknepen ogen je kleuterhoofdje langzaam naar links en naar rechts draaien. Waanzinnig stoer is dat.

Maar dat mag binnenkort niet meer. In 2002 probeerde het Europees Parlement de chocolade sigaret al te verbieden. Snoepgoed, vermomd als rookwaar, zou de jeugd aanzetten tot roken. Ja, beste lezer. Laat deze gedachtegang even goed tot u doordringen. Om roken tegen te gaan, moet niet de echte sigaret, maar de chocolade sigaret verboden worden.
Uiteindelijk werd het verbod afgezwakt tot een ‘aanbeveling inzake rookpreventie’. Daarom zien chocolade sigaretten er nog steeds uit als chocolade sigaretten, maar heten ze tegenwoordig ‘chocolade sticks’. Lang leve de Europese regelgeving.

Denk je ermee klaar te zijn, laait de discussie opnieuw op. Twee wetenschappers van de Radboud Universiteit Nijmegen zochten afgelopen week de publiciteit. Het voorstel van het Europees Parlement is volgens hen zo gek nog niet. Recent Amerikaans onderzoek toont namelijk aan dat chocolade sigaretten de drempel naar ‘echt’ roken verlagen. Zo is becijferd dat van alle rokers maar liefst 22 procent als kind chocolade sigaretten gebruikte. Conclusie: kinderen die van Sinterklaas chocolade sigaretten krijgen, stappen later makkelijk over op echte sigaretten.

Terug naar de Nijmeegse onderzoekers die mooie sier maken met cijfers uit Amerika. Luie, gesubsidieerde nietsnutten zijn het. Doe verdikkeme zelf eens iets! Kom bijvoorbeeld met een doorwrocht rapport over het verband tussen chocolade geld en de kredietcrisis.
Hoeveel procent van alle bankdirecteuren kreeg als kind chocolade munten van Sinterklaas? En klopt het dat zij op het schoolplein hun klasgenootjes beloofden op al hun chocolade geld te passen? En dat dan aan het eind van de schooldag alles opeens weg was, foetsie, verdampt? En dat niemand daar schuld aan had? En dat dat bankiertje in de dop zichzelf het grootste slachtoffer vond omdat hij als enige met buikpijn naar huis moest? Dat zou ik wel eens willen weten. Cijfers wil ik zien. En van die prachtige staafdiagrammen graag. Het liefst uitgevoerd in chocolade.

9 reacties op “De sigaret van Sinterklaas”

 1. haha, goede vergelijking Luuk, het gaat allemaal om betutting van de burger.

 2. Kan me de diepe teleurstelling nog herinneren dat chocoladesigaretten altijd niet bestaande merken waren.
  Stond je alsnog voor gek bij de meisjes…

 3. Hihi, die bankdirecteuren zijn inderdaad nog niet goed genoeg om chocoade geld te bewaren, ze zouden aanvetzucht bezwijken (opgeruimd enzo?). Helaas met echt geld zijn hun zakken loodzwaar.
  Misschien een idee om Wouter Bos en Klink een sigaretje uit eigen doos te geven.

 4. Bij de Amerikaanse “universiteiten” kun je elk onderzoek met elke gewenste uitslag tegen betaling bestellen. De genoemde uitslag en aanbeveling volgend:

  In Nederland hebben we Sinterklaas. Daardoor heeft 99,8% van de rokers hier in zijn jeugd chocoladesigaretten gesnoept. Alleen in Nederland is “dus” dat vermaledijde gerook nagenoeg geheel te wijten aan de chocoladesigaret. Derhalve dient Sinterklaas onmiddellijk te worden verboden.

  Kerstmis mag doorgaan. Om dat soort lamlendige Nijmeegse studentjes dan op ratbout te trakteren. Uitsluitend ratbout.

 5. Wanneer meer dan 22% van alle niet-rokers (uit hetzelfde onderzoek) ook chocolade sigaretten heeft ‘gebruikt’, dan is het een behoorlijk waardeloos onderzoek.

  Later
  B

 6. Ik denk wel dat je een punt hebt w.b.t. de chocolademuntjes. Daar worden kindertjes maar kapitalistisch en hebberig. Weg ermee!
  En wat dacht je van die jolig bedoelde marsepeinen frietjes, hamburgers en broodjes ei? Zo bouw je dus aan een snackcultuur voor onze jeugd. Wedden dat minstens 22 % van de zwaarlijvigen vroeger marsepein at? Rouvoet, doe er wat aan!

 7. Chocolade sigaretten, helemaal aan verslaafd geweest.
  Kwam er later achter dat zelfs het papier eetbaar was.
  Is er eigenlijk wel eens een alternatief op de markt gekomen?

 8. Met al die ANTI ROOK CAMPAGNES zou je toch denken dat dit een goed alternatief is. Zou alleen niet weten waar je ze kopen kunt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top