De Senseo van Apple

Ken Stanborough uit Liverpool heeft een iPod Touch gekocht voor zijn dochtertje. Het apparaat is echter geen lang leven beschoren. Ken laat de iPod vallen. Wanneer hij het apparaat opraapt, maakt het een sissend geluid. Ken voelt hoe de iPod warmer en warmer wordt. Wanneer het apparaat niet meer in de hand te houden is, opent Ken de achterdeur van zijn woning en gooit de iPod op het gras. Daar sist het verder. Een halve minuut later volgt de knal. De iPod Touch vliegt drie meter de lucht in.

Eén ding is zeker: had Ken deze iPod in een vliegtuig op de grond laten vallen, dan waren de rapen gaar geweest.

Ken doet zijn beklag bij de winkel waar hij de iPod kocht en daarna bij Apple. Hij wil zijn geld terug. Na wat kastje-muur-werk ploft er uiteindelijk een brief van Apple op de deurmat. Of Ken even wil tekenen. Apple is bereid de 162 pond die de iPod Touch kostte terug te betalen, op voorwaarde dat hij zich contractueel verplicht voor altijd te zwijgen over het voorval op straffe van gerechtelijke stappen. Ook dient Ken te zwijgen over de ‘voorwaarden en het bestaan van deze schriftelijke overeenkomst’.

Maar zo is Ken niet getrouwd. Hij stapt met de brief van Apple naar dagblad The Times. Een rel is geboren. Punt is namelijk: het incident staat niet op zichzelf. De Amerikaanse Consumer Product Safety Commission verzamelde vijftien door de Apple iPod veroorzaakte brandincidenten in een 800 pagina’s tellend rapport. Weinig consumenten die dat weten. Advocaten van Apple wisten namelijk zeven maanden lang te voorkomen dat het vuistdikke rapport in handen kwam van het Amerikaanse televisiestation KiroTV. Pas nadat de zender een beroep had gedaan op de Wet Openbaarheid Bestuur, kon de reportage over de ploffende iPods worden gemaakt (hier online te zien).

Overigens is het niet alleen de iPod die kuren vertoont. Bij ene Pieter uit Leiden ging afgelopen juli zijn iPhone 3G spontaan tot ontbranding over. Het apparaat brandde een immens gat in de bijrijderstoel, maar zowel Apple als T-mobile wijzen vooralsnog alle aansprakelijkheid van de hand.

Weten van een defect en er niets aan doen. Vreemd. Moet de consument niet op de hoogte worden gebracht? Waar fabrikanten (van Senseo tot en met Sony) bij de geringste aanwijzing van een defect, complete series van hun product terugroepen naar de fabriek, daar legt Apple een opvallend soort arrogantie aan de dag. Waarschijnlijk denkt de multinational er mee weg te komen, zoals hij ook al jaren weg komt met zijn allerbelabberdste garantievoorwaarden. Apple wordt op internet immers gesteund door een legertje aan fanatici dat door dik en dun, en zonodig tegen beter weten in, het imago van de multinational bewaakt. Enge lieden zijn dat. Types die het liefst naakt en zachtjes huilend een Apple Store binnen kruipen in de hoop eens heerlijk afgeblaft te worden door de verkoper. Dat is de natte droom van de ware Apple fanaticus. Eenmaal thuis struint hij het internet af naar negatieve berichten over Apple, om vervolgens de boodschapper digitaal over de kling te jagen.

Lees in dat kader even de reacties onder het postje van Pieter uit Leiden. Na een reactie of acht is het raak. Pieter heeft vast met een stanleymes in de bijrijderstoel gesneden. Of hij heeft de stoel zelf in de hens gezet: “… en dan iPhone erin, kan makkelijk met die ouwe 3g als je de 3gs hebt”. Ja, Apple fans weten het zeker. Pieter is een klootzak die de boel naait. Trouwens, wie weet was de wagen van Pieter niet eens APK gekeurd. Alles kan – maar aan Apple ligt het niet.

Over tot de orde van de dag, want Apple maakt alleen maar hele mooie apparaten waar vooral Jony Ive, de man die verantwoordelijk is voor de nieuwe MacBook, zo meeslepend over kan vertellen. Bekijk het filmpje, let op de stiltes die Jony laat vallen. Niemand kan zo acteren als hij, een Oscar waardig! Ja, daar mag de ware Apple fanaticus graag van genieten nadat hij zojuist Pieter uit Leiden digitaal heeft gelyncht. Mooie filmpjes van Apple. Kijk, daar versnelt de ademhaling al. Gelukkig zijn de tissues binnen handbereik.

11 reacties op “De Senseo van Apple”

 1. Als ik nou iets schrijf dat leukerder is dan wat Koelman schrijft, krijg ik dan het t-shirt (XXL svp) grateloos?

 2. De rekensom heeft 13 als uitkomst, geen wonder dat ik gediscrimineerd wordt op mijn kledingmaat…

 3. Mooi stuk en met name het onderdeel van die ‘fans’ die hun merk beschermen als een soort religie. Waar zou dat vandaan komen?

  Moeten mensen toch een ‘grote aanwezige’ hebben om zich mee te kunnen identificeren en zo bestaansrecht te verdienen sinds religies terrein verliezen?

  Aan de andere kant: hoe efficient is het als je als merk een tiental nerds aan het werk zet om continue fora en nieuwssites af te speuren naar negatieve geluiden en die de kop in te drukken. Sommige regeringen doen het ook. Er zitten gewoon betaalde mensen op fora om de publieke opinie te beinvloeden.
  Damn, ben ik al offtopic? Nou ja, dit Apple verhaal deed me daar aan denken.

  @ Frans: je bent nie op vakantie man, afdingert

 4. Goed stuk, Koelman ! Alleen word je bij de Apple Store niet afgeblaft, maar door een speciaal daarop getrainde bediende op een bijzonder koele, hautaine wijze schematisch door hun standaardmolen gehaald. Ook niet prettig, maar na intern onderzoek werd beaamd dat mijn nèt aangeschafte Apple Pro niet deugde omdat hij niet wilde opstarten, onder stroom stond (“normaal”!) en gloeiend heet werd. Omdat ik als technisch journalist een vileine brief schreef, wilde men mij graag als klant lozen en kreeg ik mijn geld binnen een maand “bij hoge uitzondering” terug gestort. Voor het ook ingeleverde speciale etui kreeg ik echter een tegoedbon en over de schade aan mijn tafelblad viel niet te spreken.
  Mijn eerste en laatste Apple-avontuur is dus nog redelijk goed afgelopen . .

 5. ‘t Is niet helemaal waar wat je schrijft; ik kan me herinneren dat Apple een aantal jaar geleden batterijen van de iBook G4 heeft teruggeroepen wegens explosiegevaar.
  Maar bovenstaand verhaal is natuurlijk ronduit schandalig; in de hoek en ezelsoren op!

  Blijft natuurlijk overeind dat Apple op het gebied van design en besturingssysteem superieur is aan Windows;-)

 6. Hoi Luuk!

  Het is niet alleen dat apple dit in de doofpot duwt. Ik heb een apple macbook pro, op een dag open ik deze en zie ik dat mijn scherm van links naar rechts is gebroken. Ik ga naar het apple care centre waar een Genius mij verteld dat ik een pen tussen scherm en keyboard heb achtergelaten. Ik zeg hem heel duidelijk dat ik heel voorzichtig ben met mijn apparatuur, in iedergeval 100% zeker ben dat ik hem gesloten heb, op mijn bureau heb gelaten, en toen ik in de ochtend mijn itunes wou aanzetten er een dikke KRAK op het scherm was “ontstaan”. Die pen, maar natuurlijk, waarschijnlijk door de GHB weet ik niet meer wat ik doe!

  Gelukkig kon mijn nieuwe labtop nog geen 10 maanden oud, voor maar 900 euro gerepareerd worden. Ik vroeg of hij griep had, maar nam de zaak serieus. Ohh ja, sorry, ik vergat te vertellen dat ik moest wachten op de prijs omdat de labtop opgestuurd moest worden, de prijs voor de reparatie offerte was maar 90 euro. Ik heb mijn labtop meegenomen, en besloot op internet te gaan zoeken.. en wat blijkt…

  >> http://mybiggestcomplaint.com/apple-macbook-pro/568/

  Ik ben dus een van de vele, … Als zoekmachine expert besluit ik een site te openen om mijn verhaal te doen. Ik heb honderden reacties van over de hele wereld gehad, allemaal mensen die precies hetzelfde zijn behandeld. Alleen door het apple centre waar ik het apparaat gekocht heb heeft de directie besloten om mijn scherm te vervangen. Eigenlijk niet nodig toch, als je je pen ertussen hebt gehouden…

  ach ja, 10.000.000 schermen vervangen.. dan maar liegen… toch?

  Apple blijft superieur, fouten kunnen gemaakt worden, niks is perfect, maar vervang!, Ik blijf apple fan, dit is alleen wel heel jammer van Apple.

  GROET EN GROET!

 7. “Bekijk het filmpje”
  Zucht…. weer zo’n Apple site waar iedere browser gelijk begint te zeuren over allerlei plugins en quicktime toepassingen die ik NIET op mijn computer wil…….
  Beste Apple fans…. Al sinds 1995 is het mogelijk filmpjes op internet te vertonen ZONDER dat mijn computer allerlei gekkigheden en opgedrongen reclame moet verwerken…
  Wake up!

 8. Onlangs terug naar de winkel gegaan met mijn appel.
  Helaas kreeg ook ik te horen dat het probleem vooral niet aan de leverancier lag.
  Ook de fabrikant was niet te verwijten.
  Ik heb de verkoper erop gewezen dat ik nergens op de appel of de bijgeleverde documentatie kon terugvinden dat ik een appel niet zo lang onaangeroerd mocht laten liggen.
  Nu is de appel helemaal verrot.
  Dat is me bij mijn vensters nog niet overkomen.

 9. Luuk, ik ben een 20 jarige student marketing en communicatie, momenteel bevind ik mij op mijn stageadress en vermaak mij kostelijk.
  Ik wil je bedanken voor de stukken die je schrijft. ze zijn zo leuk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top