De nieuwe paparazzi

Weinig internetters die de populaire videosite YouTube niet kennen. YouTube is the place to be wanneer je gratis je eigen amateurfilmpjes op internet wilt tonen. Elke dag plaatsen zo’n 35.000 internetters een nieuw filmpje op YouTube. En meer dan 100 miljoen filmpjes worden elke dag bekeken. Dat zijn enorme aantallen. Verwonderlijk? Niet wanneer je bedenkt dat miljoenen mensen rondlopen met een mobiele telefoon met ingebouwde camera op zak.

Inmiddels begrijpen ook Amerikaanse politici wat dit nieuwe internetfenomeen voor hen betekent. Zij worden namelijk gevolgd door trackers. Vrijwilligers die hen in opdracht van hun politieke tegenstanders als een soort van paparazzi achtervolgen, steeds met de gsm of camcorder in de aanslag. Dag en nacht. Eén misstap en de beelden staan op internet. Zo werd de republikeinse senator Conrad Burns door een tracker betrapt toen hij tijdens een discussie over landbouw even weg dommelde. Nog geen uur later stonden de beelden op YouTube, inclusief een slaapliedje. Ja, in Amerika lopen alle VIP’s op eieren.

Ook verschillende BN’ers weten hoe het is om stiekem gefilmd te worden. Lange Frans sprong tijdens een optreden op een scholengemeenschap woedend het publiek in toen hij een ijsklontje tegen zijn hoofd gegooid kreeg. De knokpartij die volgde, stond enkele uren later op internet. Gefilmd met een gsm.
Of premier Balkenende, die na afloop van televisieopnames van Pauw & Witteman in woede uitbarstte. Geheel tegen de afspraak in hadden Pauw & Witteman een reeks bloopers van hem achter elkaar gemonteerd en tijdens het interview uitgezonden. “Onacceptabel!” Iemand uit het publiek bedacht zich geen moment toen hij de boze premier zag. Hij pakte zijn gsm, begon te filmen en een relletje was geboren. Met dank aan internet, het medium dat van iedereen een potentiële paparazzo maakt.

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!