De knieval van de HEMA

De nieuwe HEMA-folder ligt voor me. Die ene waar heel Nederland boos over is. Op de cover prijkt een als paashaas verklede kleuter. Hij houdt lachend een rieten mand vast, boordevol chocolade paashazen en paaseitjes. ‘Vrolijk voorjaar’ staat er in grote letters naast.

Een knieval voor de Islam, volgens velen. Er had ‘vrolijk Pasen’ moeten staan. Tweede Kamerlid Joram van Klaveren twittert dat de HEMA Pasen afschaft. Richard de Mos van de Haagse lokale partij Groep de Mos dient raadsvragen in: “Wat vindt u van het bericht dat HEMA liever spreekt van ‘Vrolijk Voorjaar’ in plaats van Vrolijk Pasen? Wat zit daarachter, denkt u?” Die laatste vraag is natuurlijk retorisch bedoeld, want De Mos weet allang wat er achter zit: een Fatwa van de HEMA op Pasen! Capitulatie! Islamisering!

Ik sla de folder open. Pagina 2 en 3: ‘Pasen in 16 smaken’ luidt de kop. Pagina 4 en 5: ‘zoete paastraktaties’ lees ik. Even verder, bij de wijnen: ‘proosten op Pasen.’ En zo verder. De paastompouce komt voorbij, net als de paasvla, de paasstaaf en roomboterpaaskuikentjes. Ik tel maar liefst 22 verwijzingen naar Pasen. Zelfs twee koosjere wijnen. Dus hoezo knieval?

Intussen meldt Rutger van PowNed zich op het hoofdkantoor van de HEMA. Hij wil weten waarom er niet ‘Vrolijk Pasen’ op de cover staat. De woordvoerder is verbaasd. Hij antwoordt dat HEMA een heel andere insteek heeft met de folder. Wélke insteek, dat wil Rutger niet weten. Vliegensvlug trekt hij zijn microfoon weg. Ik begrijp wel waarom. De HEMA-folder loopt namelijk van 14 maart tot en met 10 april, dus van anderhalve week vóór tot twee weken ná Pasen. De insteek van HEMA is het voorjaar, niet alleen Pasen. Daarom staat de folder ook vol met voorjaarsmode en fris beddengoed. Dus zo raar is de term ‘vrolijk voorjaar’ niet.

Een probleem voor Rutger, want als er geen link met moslims is, heeft hij geen item. Dus blijft hij porren, net zo lang tot de woordvoerder vermoeid opmerkt: “we kunnen het toch nooit goed doen voor iedereen.” Je ziet het hem denken: als mensen al aanstoot nemen aan het woord voorjaar…
“Niet als je het gewoon Pasen noemt,” reageert Rutger. En ja hoor, daar is de verzuchting: “dan nemen mensen weer aanstoot aan het woord Pasen.”
Bam! Rutger heeft zijn quote. Want mensen die ergens aanstoot aan nemen, dat zijn per definitie moslims. Altijd.

Zelfs politiek Den Haag gaat mee in de waanzin. De HEMA is “helemaal van het pad,” volgens VVD-fractievoorzitter Zijlstra. Hij refereert nog maar eens aan de ‘verstopeieren.’ Ook vanwege moslims! Terwijl hij donders goed weet dat HEMA ze al meer dan tien jaar onder die naam in de schappen heeft liggen. Maar als je dat voor het gemak even vergeet, blijft alles fijn de schuld van moslims. Wel zo makkelijk.

Dát is wat deze HEMA-folder ons leert. Een knieval voor de Islam? Welnee. De enige knieval die in dit land wordt gemaakt, is een knieval voor het onderbuikgevoel.

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Ik werk voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!