De ideeënmachine Ritapedia

Gratis aambeienzalf en sjoelen als Olympische sport. Het is weer even geleden dat het volksforum ‘Ritapedia’ te maken kreeg met digitaal vandalisme.

De valse start is achter de rug. Gebruikers moeten zich nu eerst registreren en moderators patrouilleren dag en nacht. Onzinbijdragen worden direct verwijderd. Jazeker, sinds anderhalve maand werkt Ritapedia net zo ‘zelfregulerend’ als Wikipedia. De hardwerkende burgers van Nederland kunnen weer aangeven welke kwesties een speerpunt moeten worden in het beleid van Verdonk. Een reden te meer om eens te zien wat zij allemaal te melden hebben. Politiek 2.0, Rita rekent op u.

Hoofdthema’s

Ritapedia is ingericht per hoofdthema. Na “vele gesprekken, brieven en e-mails van bezorgde burgers” zijn dat er acht geworden: files, immigratie, integratie, onderwijs, ontwikkelingshulp, regelgeving, veiligheid en zorg. Tot nu toe is alleen het thema ‘onderwijs’ enigszins uitgewerkt. Wat heeft anderhalve maand politiek 2.0 opgeleverd?

Niet zo heel veel. Wat je als bezoeker meteen opvalt: de meeste Rita-aanhangers vinden Ritapedia veel te ingewikkeld. Hoofdthema’s, thema’s, overleg, bewerkbare versies, geconsolideerde versies – ze komen er niet uit. De meeste volgelingen plempen hun bijdrage het liefst op de grote hoop, onderaan Rita’s tekst ‘Bepaal met ons de politieke koers’.

Pc-privé

Alles komt voorbij in random volgorde, meestal ingegeven door persoonlijke ongemakken zoals: “beste rita jaren lang heeft dit kabinet de pc prive projecten onder de mensen gebracht . onder het mom van ouders en kinderen laten kennis maken met de p.c . we kregen dan een deel van de belasting wat je zelf betaald ten slotten . maar nu kan jan de burger barsten . mijn vraag gaat u hier iets aan doen”.

Bewerkbare versies

Enfin, door naar Ritapedia voor de meer constructieve bijdragen. Inmiddels heeft Verdonk al enkele door haar opgestelde discussiestukken over het hoofdthema ‘onderwijs’ voorgelegd aan haar achterban. Zo kent ‘onderwijs’ een ‘bewerkbare versie’. Dat is de versie waarin de achterban mag ‘meeschrijven’ aan het programma van Trots op Nederland. Deze versie wordt uiteindelijk door moderators en redacteuren herschreven naar de ‘geconsolideerde, niet bewerkbare versie’.

Idee achter een wiki is dat meerdere personen meer weten dan één – dat het geheel meer is dan de som der delen. Bij Wikipedia lukt dat, maar Ritapedia ontstijgt vooralsnog het niveau van Standpunt.nl niet. Bijna alle bijdragen komen voort uit persoonlijke frustratie. Op nieuwe ideeën (áls ze er al zijn) wordt niet of nauwelijks gereageerd. Serieuze discussie is er niet. Ritapedia is vooral de roeptoeter van het eigen gelijk. Hier bivakkeren de hardwerkende burgers die in de caps lock-toets een trouwe bondgenoot hebben gevonden: “KIJK ALSTUBLIEFT EENS NAAR DE LESMETHODES EN GA NIET MEER IN ZEE MET DIEGENEN DIE DIT ONTWIKKELD HEBBEN – ZIJ HEBBEN EEN VRESELIJKE WANPRESTATIE GELEVERD EN VERDIENEN GEEN KANSEN MEER! ELKE “VERBETERING” DIE ZIJ AANBRENGEN LEIDT TOT EEN VERSLECHTERING VAN HET ONDERWIJS!!!”

Ook het speciaal onderwijs mag zich in de warme belangstelling van de zwijgende meerderheid verheugen: “Kinderen met een handicap kunnen bijvoorbeeld ook makkelijk productiewerk doen”. De tekst is 13 mei geplaatst en staat er vijftien dagen en drie bewerkingen later nog. Blijkbaar toch waard om over na te denken.

Overspannen leerkrachten

De bewerkbare versie van het voortgezet onderwijs is gekaapt door overspannen leerkrachten: “Met name politici zouden eens een paar maanden voor de klas moeten gaan staan. Eens zien wat er dan voor beleid uit de bus gaat rollen.” Onderwijs? Het is allemaal niks: “Ik spreek uit ervaring want na te hebben gewerkt op 5 verschillende scholen weet ik dat het overal hetzelfde is. Slecht dus!”

Als klaagmuur functioneert Ritapedia prima, maar daar is dan ook alles mee gezegd. De wiki van Verdonk bouwt niets op en voegt niets toe. Inspraak? Zeggenschap? Samen de politieke koers bepalen? Rita’s achterban is er niet toe in staat. De reden: niemand op Ritapedia is trots op Nederland.

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Ik werk voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!