De groene leugen

Wind kost niets, zeggen ze wel eens, maar dat is een leugen. Wind kost enkel geld. Kijk maar naar onze oosterburen. Deze week werd bekend dat Duitse windmolenparken op zee niet alleen kampen met storingen, ze kunnen voorlopig ook niet worden aangesloten aan het stroomnet op het vasteland.

Nou, daar zijn we dan mooi klaar mee, want ook Nederland is gestart met de bouw van grote windparken op zee. Ze zijn onderdeel van het Energieakkoord dat het kabinet vorig jaar sloot. Aanvankelijk zouden deze windparken op zee de belastingbetaler de komende tien jaar 3,7 miljard euro kosten. Na een brandbrief van elf wetenschappers, gevolgd door vragen van de Tweede Kamer werd dit bedrag door het kabinet naar boven bijgesteld tot 14 miljard, en wat later tot 18 miljard. Rijst de vraag: wat krijgen u en ik terug voor die 18 miljard? In ieder geval geen vermindering van de CO2-uitstoot wereldwijd, want het fabriceren van een windmolen kost meer energie dan deze ooit zal opleveren. Een windmolen op zee is namelijk na vijftien jaar al aan vervanging toe.

Maakt windenergie ons dan minder afhankelijk in onze energievoorziening? Ook niet. De EU importeert een derde van haar totale energiebehoefte uit Rusland. Van deze behoefte neemt windenergie een paar tienden van procenten in beslag. Zware industrie draait nu eenmaal niet op elektra, en de meeste auto’s ook niet. Elektriciteit beslaat slechts 18 procent van ons totale energieverbruik.

Ja maar, hoor ik u mompelen: „ik lees zo vaak dat één windmolen voorziet in de stroomvoorziening van drieduizend huishoudens.” Ja, in theorie. In werkelijkheid moet je dat getal delen door vier. Die stroomvoorziening voor drieduizend huishoudens is namelijk het maximum dat zo’n windmolen theoretisch kan opleveren bij windkracht 8. Net zoals een auto in de praktijk ook nooit 1 op 24 rijdt, zoals de fabrikant beweert. Trek de vergelijking met windmolens door en uw wagen rijdt niet 1 op 24, maar 1 op 6.

Waarom we hier zo weinig over horen? Nou, bijvoorbeeld omdat energiebedrijf Eneco gemeenten in Noord-Holland 750.000 euro zwijggeld betaalt, in ruil voor de belofte zich twintig jaar lang niet negatief uit te laten over windparken op zee. Bloemendaal en Zandvoort zijn al akkoord. Nou, dan weet je het wel. Er moeten weer eens subsidies worden veiliggesteld voor een compleet onrendabel product. Geen wonder dat ze in Duitsland deze windhandel die grüne Lüge noemen. Wind kost niets. Nou ja, 18 miljard. Maar dan heb je ook niets.

12 reacties op “De groene leugen”

 1. De leugen begint al bij de CO2…

  Je moet je pas zorgen gaan maken als het klimaat NIET meer verandert.

 2. Van Aarsbergen

  Kijk maar uit meneer Luuk, want zo dadelijk word je meteen versleten als dorpsgek. Want nadenken, dat mag immers niet als het om “goede dingetjes voor het klimaat” gaat. Nee – lekker meelopen met “goed bezig zijn” enzo, maar vooral niet nadenken… Dat doen we immers pas achteraf – over een jaartje of 20 weer zo’n fraaie parlementaire enquête commissie. “HOE HEEFT HET TOCH KUNNEN GEBEUREN?”

  Ja, ik zou het ook niet weten. Of nee, toch wel: …
  we hebben een D ..
  we hebben een O ..
  we hebben een M …
  we hebben een H …
  we hebben een E …
  we hebben een I …
  we hebben een D …

  De volstrekte kolder regeert, en goed dat ge het maar weer eens opschrijft in d’n Metro.

 3. Al blijft altijd en altoos de sceptici een goed verhaal hebben, maar nooit een oplossing van hoe dan wel….

 4. Don DuZotte

  Als er al een oplossing is voor het energie- en het gerelateerde milieuprobleem, dan is het in ieder geval niet 18 miljoen mensen in een zinkende stinkende delta proppen, laat staan 14 miljard homo sapiens sapiens op deze planeet. In het belang van de balans is het elementair om de bevolkingsgroei te stuiten en NIET om een oplossing voor het energie probleem te vinden.

 5. Voor fossiel koelman bestaat de toekomst niet.
  Doordat de CO2 uitstoot van onze energie steeds minder MOET worden, zal energie steeds duurder worden.
  Stroom uit windparken op het land is nu al goedkoper dan commerciele stroom. Nl 2 tot 5 cent per kWh
  Maar die goedkope stroom is alleen beschikbaar voor GroenLinks aanhangers.
  Dus der aanschaf van een stukje windpark, is zowel voor huishoudens als MKB bedrijven heel voordelig.

  Offshore windparken leveren nog stroom van ca 15 cent, daar zal subsidie en innovatie tot een prijs van 10 cent in 2020 .. 2025 leiden.
  Aangezien die windmolens tot na 2040 blijven draaien, zal hun stroom, en dus het eigenaarschap van die offshore windparken, ee n mooi streven zijn. En stukjes offshore windpark tot een populair en kosten besparend bezit.
  Maar Metrolezers, doe het niet! Gun anderen die goedkope stroom, straks

 6. Je beweert in deze column heel veel Luuk, zonder met een onderbouwing te komen of zelfs maar een bron te noemen. Bijv. ‘fabriceren van een windmolen kost meer energie dan deze ooit zal opleveren’ – ik geloof daar werkelijk helemaal niets van.

 7. @ onaniem, er is maar 1 oplossing, maar als je die uitspreekt dan noemen ze je al snel als die Duitser met dat rare snorretje die zijn derde rijk wou stichten, maar de enige oplossing om deze blauwe bol te redden is stoppen met alle industrie, en de populatie van het ras mens halveren. Er is ook helemaal geen voedseltekort, er zijn simpelweg te veel mensen. Maar daar mag je niet over denken, laat staan erover te spreken, want de economie zoals die nu is, is afgestemd op veel geld verdienen door massa-productie. Over 25 jaar is de wereldpopulatie gestegen van 6 miljard mensen naar 9 miljard mensen, en dan met name in Afrika en Azië, de levensstandaard in die landen zal ook toenemen, dus nog meer vervuiling en CO2 want die mensen kunnen zich geen zuinige apparaten veroorloven. Oftewel een neerwaartse spiraal die nooit meer te stoppen is. Tenzij…… Dus ja het is een Groene Leugen want ze willen alleen maar verdienen aan het milieu terwijl ze weten dat het dweilen met de kraan open is.
  @Vincent, kijk maar eens op de site van degroenerekenkamer.nl daar kan je zien hoe hypocriet men hier in het westen is met hun “groene energie”, net doen of windenergie schoon is, maar de magneten van windmolens worden gemaakt van zeldzame aard-metalen, die kan je alleen delven met heel veel schadelijke zuren en radioactiviteit, en in China hebben ze nog nooit van milieu gehoord, dus na de productie pompen ze al die zooi maar in een meer( 30km lang/8km breed), en rond dat meer groeit en leeft niets meer in een straal van 30km. Zo CO2 neutraal is wind en zonne energie dus helemaal niet, en over het mlieu hoeven we het niet meer te hebben.

 8. “Er zijn simpelweg te veel mensen”…Tja.
  Zit wat in.

  Maar aangezien inmiddels Het Kalifaat is uitgeroepen, zou ook dit probleem zichzelf wel eens kunnen oplossen.

 9. Als de radicalen tegen elkaar blijven vechten is er hoop

 10. Evert Kuiken

  De heer Koelman wil provoceren met zijn columns (deze stond in Metro) en “winkelt selectief met zijn argumenten”.

  [Zo is dat. En daar is een column ook voor bedoeld – LK]

 11. days of our lives

  Het probleem is dat fossiele energie ooit op zal raken, en dat moment komt steeds dichterbij. Los van het feit dat zonne- en windenergie toch echt goedkoper is dan fossiele energie (en marginaal vervuilend), zijn de kosten niet het sterkste argument om over te gaan op zekere energiebronnen die niet afhankelijk zijn van externe aanvoer(brandstof).

  Er zal ook niet moeten worden uitgegaan van één alternatieve bron. Wind en zon zijn zijn slechts 2 stukjes van de puzzel.

  Iedereen die een windmolen heeft op zonnepanelen op hun dak, zal beamen dat de inhoud van deze column totale onzin is. Ik spreek de voorvechters van fossiele energie dan ook altijd aan op hun kritiek op hoge brandstofprijzen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top