De domste advocaat van Nederland

Nieuwe ontwikkelingen in de Deventer moordzaak. Een hacker heeft de mailbox van advocaat Jan Vlug, de raadsman van Michael de J., gekraakt. Voor wie het niet weet: Michael de J. is de klusjesman die volgens opiniepeiler Maurice de Hond de moordenaar is van weduwe Wittenberg.

De computerkraak kwam aan het licht toen fragmenten uit e-mails tussen advocaat Vlug en de klusjesman op de website van Maurice de Hond verschenen. De hacker is inmiddels gearresteerd en heeft bekend. Hij had eerst geprobeerd de mailbox van de vriendin van de klusjesman te kraken, maar dat was hem niet gelukt – dus een echt goede hacker was hij nu ook weer niet. Toch had hij met de digitale brievenbus van advocaat Vlug geen enkele moeite. De raadsman had zijn mailbox namelijk beveiligd met het wachtwoord ‘advocaat’. Hoe dom kun je zijn?

In kringen van computerbeveiligers geldt één gouden regel: een wachtwoord is alleen in orde als je het niet kunt raden. Gebruik dus nooit een zelfstandig naamwoord, maar zorg voor een combinatie van letters en cijfers. Zo had advocaat Vlug de amateurhacker heel simpel buiten de deur gehouden, wanneer hij van de letter ‘o’ in het woord ‘advocaat’ een ‘nul’ had gemaakt. Dus ‘adv0caat’ in plaats van ‘advocaat’.

Fraai is dat. Internet gebruiken om vertrouwelijke informatie te versturen, maar geen muis van een apenstaart kunnen onderscheiden. Hoe komt dat, advocaat Vlug? Wel cliënten 300 euro per uur rekenen, maar geen geld voor een cursus ‘veilig mailen voor beginners’. Stuitend. Hoogste tijd dat de deken van advocaten u uit uw ambt zet. En die amateurhacker? Die verdient als klokkenluider van deze misstand een medaille.

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!