De cultus rond Steve Jobs

Geen nieuws is ook nieuws. Daarom valt over Steve Jobs altijd wel iets te melden. Zo konden we de afgelopen weken delen in de tijding dat de CEO van Apple nogal eens winden laat op kantoor.

De onthulling is afkomstig van twee Apple-medewerkers die anoniem wensen te blijven: “The smell of flatulence made me noxious”, aldus één van hen.
Verder brekend nieuws: Steve Jobs heeft zijn kantoor opnieuw laten inrichten, want – aldus het bericht – “a well-decorated office is known to improve workers’ mental wellbeing and general health”. Lees het artikel en het is alsof je Albert Verlinde hoort praten; het gaat werkelijk nergens over.

Maar goed, wat valt verder nog over Jobs te melden? O ja, hij parkeert zijn wagen op een parkeerplaats voor gehandicapten. Schokkend! De Mercedes van Jobs werd door Apple-bloggers vanuit maar liefst zes verschillende hoeken gefotografeerd. ‘Waarom parkeert Jobs zijn wagen dáár?’ vroegen zij zich af. Ze maakten zich zorgen. At Jobs wel goed? Hij zag er zo magertjes uit.
Waarna ook de winkel werd bezocht waar Steve Jobs naar verluidt altijd zijn yoghurt haalt. De uitbater komt uitgebreid aan het woord. Hij vindt dat Jobs er prima uit ziet. Maar, aldus één van de reaguurders “dit is natuurlijk geen bewijs dat Jobs niet stervende is”.

Ja, dat is zo’n beetje de heersende tendens in de Apple community. Jobs is stervende. Hij leed aan alvleesklierkanker, was het afgelopen jaar met ziekteverlof en keerde recentelijk met een nieuwe lever terug als CEO van Apple. Commotie alom bij alle Steve Jobs-watchers wereldwijd, want hoe ging het nu écht met hem? Als antwoord op die vraag bestudeert de ganse Apple community momenteel alle op Wikipedia aanwezige artikelen over alvleesklierkanker en levertransplantaties.

Je vraagt je af waarom. Dat aandeelhouders willen weten hoe het met Jobs gaat, is tot op zekere hoogte begrijpelijk. Jobs ís zo’n beetje Apple en een dode Jobs zou wel eens nadelig kunnen zijn voor hun aandelenportefeuille. Toch is die vrees tamelijk onzinnig. Alsof een miljoenenbedrijf omvalt wanneer de baas overlijdt. Sterker nog: je kun beter een CEO hebben die jarenlang aan kanker lijdt en uiteindelijk het loodje legt, dan eentje die op een dag onder de tram loopt. Apple is allang voorbereid en kan prima verder zonder Jobs.

Het heengaan van Steve Jobs. Voorlopig is het nog niet zover, maar dat zal me een gedoe geven. Niet voor Apple zelf, wel voor de Apple community. Punt is namelijk: voor Apple-fanaten is Steve Jobs een visionair, een ziener. Jobs brengt het evangelie. Hij laat eenvoudige stervelingen het licht zien, getuige artikelen met de titel The Day Steve Jobs Showed Me the First Mac. Wie kent de tien geboden van Steve Jobs niet? En soms zendt hij (of moet ik zeggen: Hij) één van zijn engelen met een boodschap.

Werd Michael Jackson na zijn dood groter dan ooit tevoren, Steve Jobs gaat daar bij zijn overlijden een slordige dertig keer overheen. Ik voorspel drommen mensen bij Apple stores. Ze houden grote foto’s omhoog, zoals deze: Steve Jobs thuis in 1982; net voordat hij in diepe trance opsteeg. Een soort van alternatieve hemelvaart, zeg maar.

Maar ook na zijn smartelijk heengaan, zal Steve Jobs nog regelmatig worden gezien. Vanaf gene zijde geeft hij tekenen. Het gezicht van Steve Jobs in een geroosterde boterham of een huilende MacBook, je kunt er de klok op gelijk zetten.
Apple zal niet treuren om de dood van Jobs. Het bedrijf vaart er wel bij. Elke dag duizenden en duizenden consumenten die tot inkeer komen en bewust de keuze maken voor een nieuw leven met Steve Jobs. Want Steve Jobs is Jezus, Apple is het geloof en de Apple reseller is de kerk.
En ik maar denken dat Steve Jobs gewoon een directeur is van een bedrijf dat computers maakt. Silly me!

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Ik werk voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!