Klokkenluiders? De boodschapper heeft het gedaan!

Klokkenluiders zijn niet populair. Wie tegen de stroom in misstanden aan de kaak stelt, hoeft doorgaans op weinig instemming te rekenen. Dat ondervond ook Christopher Soghoian, een Amerikaanse student computerbeveiliging. Op vliegvelden was het hem opgevallen hoe eenvoudig de beveiligingsmaatregelen tegen terrorisme te omzeilen zijn, wanneer je incheckt via internet. Via wat kleine aanpassingen, zo ontdekte Soghoian, kun je de geprinte instapkaart op elke willekeurige naam zetten. Handig voor terroristen die op de zwarte lijst van de FBI staan, kunnen ze toch meevliegen. Of, wat onschuldiger: je kunt je eigen ticket veranderen van economy class in business class.

Na wat onderzoek merkte Soghoian dat dit lek in de beveiliging al in 2003 was beschreven door de Amerikaanse beveiligingsexpert Bruce Schneier. Maar blijkbaar wilden de autoriteiten het onder de pet houden. Daarom besloot Soghoian een zogenaamde Boarding Pass Generator op zijn website te plaatsen. Een programma waarmee de bezoeker van de website zijn eigen instapkaart voor vliegtuigmaatschappij Northwest Airlines kan samenstellen en uitprinten.

De website trok nogal wat aandacht. Ook van de FBI. Een dag na lancering van de Boarding Pass Generator brachten zij om 2 uur ’s nachts Soghoian een bezoekje. Zijn computers werden in beslag genomen en Soghoian hangt nu een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd. Hem wordt hulp aan terroristen en samenzwering tegen de Verenigde Staten ten laste gelegd. De arme Soghoian, wil je het goed doen en mensen waarschuwen, krijg je dit. Op het moment van schrijven is hij op zoek naar een goede advocaat. En het lek in de beveiliging? Dat is er nog steeds…

close

Genoten van deze tekst? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!