angst

De angst regeert!

Kees woont in een vinexwijk, samen met zijn vrouw Gerda en hun 9-jarig zoontje Wesley. Sinds kort is het gezin lid van de Nationale Postcode Loterij. Wel zo veilig, want stel dat de buren miljonair worden en jij niet. Je moet er toch niet aan denken.

Elke avond voor het slapen gaan, kijkt Kees even op zijn iPad. Zien of er ergens in de wijk is ingebroken. Daar heeft hij een speciale app voor. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, vindt Kees. ’s Avonds om acht uur gaan de rolluiken naar beneden. Weg enge buitenwereld. Dan doet Kees ook niet meer open als er wordt gebeld. En zeker niet bij gegil op straat. Niet dat dat ooit is gebeurd, maar toch. Hij heeft vrouw en kind! Verantwoordelijkheden! Kees is gekke Henkie niet.

Het liefst zit Kees samen met Gerda voor de tv, terwijl Wesley met zijn Nintendo DS speelt. Wesley komt nooit buiten. Hij is op de hoogte, vertellen Kees en Gerda, van pedofielen en wat die allemaal doen. Sindsdien blijft hij liever binnen. Gerda brengt hem elke dag met de auto naar school en haalt hem ook weer op. Wel zo veilig, want door buitenlucht kun je enkel maar besmet raken. Met ebola. Of de vogeltjesgriep.

Kees en Gerda vinden het belangrijk dat Wesley vroeg wijs is. Daarom weet hij nu ook dat het oorlog is. Wilders heeft het gezegd. Jihadisten, legt Kees uit, kunnen overal wonen. Nee, niet bij hem in de straat. Daar wonen enkel blanke Nederlanders met een frietpan. Maar misschien wel om de hoek. En anders een straat verderop. Of twee straten. Want ze zijn onder ons. Rutte zei het zelf: ook in Nederland moeten we rekening houden met aanslagen.

De islamisering komt steeds dichterbij. Laatst nog, toen Gerda uit het badkamerraam keek. Zag ze zo’n getinte medelander aan de overkant van de straat lopen. Zonder baard, gewoon in spijkerbroek, winterjas, sjaal… Sluw! Die doet het erom. Is low profile onderweg naar de bushalte. Met de trein door naar Schiphol en dan met het vliegtuig naar Syrië. Of nog erger: net terug uit Syrië. Klaar om alles wat hij geleerd heeft hier in de praktijk te brengen. Daarom wil Kees dat het leger in de vinexwijk patrouilleert. Want het zou zomaar hier en nu kunnen gebeuren. Maar geen soldaat te zien.

Godzijdank heeft Kees een kruipruimte onder het huis. Die is hij nu aan het inrichten, maar niet van harte. Kees is het er niet mee eens. Welbeschouwd zijn hij en zijn vrouw hier nu de gevangenen. En een onschuldig joch van negen dat slecht slaapt; als de dood dat papa en mama worden onthoofd. Terwijl de oplossing zo simpel is. Atoombom op die zandbak die Syrië heet. En klaar is Kees. Wel zo veilig.

Foto: bron

 

16 reacties op “De angst regeert!”

 1. En dan te bedenken dat de kans om bij een verhuizing door je eigen wasmachine wordt verpletterd groter is dan dat je betrokken raakt bij een terroristische actie!
  Zouden Kees en Gerda de wasmachine al de deur uit hebben gedaan? Of hebben ze besloten om nooit meer te verhuizen? Of zullen ze dan wellicht speciaal voor de verplaatsing van de wasmachine die nare buurman vragen?

 2. Allemaal leuk en aardig maar als die paar idioten – met of zonder baard – straks ook hier gaan huishouden, wat een reële mogelijkheid is, dan wordt t voor ons toch steeds minder om te lachen.

 3. Misschien is het een idee om eens kennis te nemen van de visie van dr. Peter van Ham, verbonden aan Instituut Clingendael in Den Haag.
  Zie zijn stuk in de NRC, eventueel via “Geenstijl”.
  Dit is een grappig stukje dat de spot drijft met bange burgers. Maar er is ook een andere kant van de kwestie en die wordt prima verwoord door van Ham.

 4. Nog even een aanvulling om misverstanden te voorkomen, met “grappig stukje” bedoel ik deze column van Luuk, niet de visie van van Ham.

 5. @Willem, als Rotterdamse vind ik dat wij in de Maasstad weliswaar daadkrachtig kunnen zijn, maar u en ik bewijzen dat wij ook verzot zijn op woorden. Er er wordt vrijwel nergens zo gezwetst als hiero aan de Maas.

 6. Veel Keesjes hier. Misschien een paar atoombommen op Vinexwijkjes gooien, is het probleem ook opgelost. Keesjes zijn lastig volk.

 7. Luuk ik vind je collum briljant.. Angst het ultieme wapen.

  PS je bent vergeten te schrijven: en ‘s ochtends opend hij zijn Telegraaf om goed geinformeerd de dag te beginnen…

 8. Waarom zit er zo weinig overdrijving in dit stukje. Ik ken ze bij bosjes zulke angsthazen!

 9. Maar als je nou echt heel goed geïnformeerd bent en precies weet hoe het er in de wereld aan toegaat, dan weet je dat er veel reden is om bang te zijn. Cynisme over slecht geïnformeerde mensen die bang zijn, is de humor van mensen die net niet genoeg op de hoogte zijn om zelf te realiseren hoe vaak het net goed afloopt in hun leven en dat van hun dierbaren.

 10. De column is sinds 2015 alleen maar actueler geworden: In de Noordoostpolder is de angst inmiddels gaan regeren: In het zuidelijke deel staan langs de verlaten binnenweggetjes de bekende borden “Attentie Buurtpreventie” (Er is daar in het 75 jarig bestaan van de polder nog geen theelepel gestolen) De Boerenerven worden meer en meer omheind door hoge stalen hekken, al dan niet vergezeld met “Hier waak ik” en/of “Camerabewaking”. Die honden, camera’s en borden zijn zo langzamerhand een plaag geworden. En dat alles gedreven door ANGST. In de omgeving van nota bene christelijk Tollebeek-Urk uit zich die angst in stickers van de foute club Identitair Verzet die de Islam als bedreiging zien.
  Dat alles is dan nog tot daar aan toe. Maar wanneer de lokale overheid, bestuurders van de gemeente en de politie aan gaan schurken en mee gaan heulen met deze Angstsfeer, dan is het goed mis in deze op het eerste gezicht zo rustige en vriendelijke polder. Schijn bedriegt ook hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top