De adult printer van BrotherDe e-mail aan Brother

Geachte dame/heer,

Afgelopen week was ik samen met mijn zoontje Diederik op zoek naar een all-in-one printer. Het was koopavond en we bezochten diverse winkels, om uiteindelijk met een stapel folders huiswaarts te keren. Eenmaal thuis moest Diederik (hij is pas 12) vanzelfsprekend meteen naar bed.

Toen ik na een uurtje ging kijken of hij al sliep, betrapte ik hem met een zaklantaarn onder de dekens. Hij had me niet gehoord en schrok zich een hoedje, toen ik met een ruk de dekens van hem af trok.

Ik ben een redelijk iemand. Dat Diederik stiekem in bed las, verontrustte mij niet. Wat mij wél verontrustte, was het feit dat hij zijn onderbroekje op zijn enkels had terwijl hij uw folder over de Brother MFC-4820C bestudeerde. Een situatie die mij zeer bevreemde, temeer omdat Diederik uw folder ook nog eens ondersteboven hield.

Ik zal hier niet benoemen wat ik zag toen ik de folder uit zijn handen griste. Het gaat om de illustratie onder het kopje ‘bijzonder gebruiksvriendelijk’. Kijkt u maar eens naar bijgevoegd attachment. Een afbeelding die aan duidelijkheid niets te wensen overlaat.

U moest zich schamen! Waarom probeert u potentiële klanten zo te shockeren?
Diederik heeft een gevoelige leeftijd waarop hij – door veranderingen in zijn hormoonhuishouding – vatbaar is voor een breed scala aan erotische prikkels. Dat u daar op deze wijze misbruik van maakt, acht ik ontoelaatbaar.

Graag hierop uw reactie,

Luuk Koelman
[in oorspronkelijke e-mail is pseudoniem gebruikt]Het antwoord

Geachte heer Koelman,

Ik heb uw brief als verontruste ouder met ontsteltenis gelezen. Het is zeker niet Brother’s bedoeling geweest Diederik’s hormoonhuishouding nog verder in de war te sturen.

Ik zelf heb echter niet kunnen ontdekken waar u zo door geshockeerd was en wat Diederik tot deze daad heeft gebracht. Ook na onderzoek van de bijlage en deze vanuit verschillende hoeken bekeken hebbende, zie ik zelf niets anders als een hondje. Een lief ondeugend hondje, met een rode staart.

Uw brief heb ik toen laten rouleren op de gehele Support afdeling. En wederom ongeloof; “waar heeft meneer Koelman het over” was een veel gebezigde zin.

Toch sluit ik niet uit dat uw zoon iets gezien heeft dat wij zelf niet zien. De bekende inktvlekken worden ook door ieder weer anders geïnterpreteerd.

Om verdere misverstanden uit de weg te ruimen, sluit ik het filmpje bij waardoor uw bijlage tot stand is gekomen. Ik verzoek u dit filmpje samen met Diederik te bekijken zodat u ook slechts één ding ziet, een schattig, kwispelend, hondje.

Vriendelijke groet,

Bas Oskam
Coördinator Support Groep

PS Overigens een terechte keus dat u de folder van de MFC-4820C mee naar huis heeft genomen. Meer informatie over deze 7-in-1 machine treft u aan op: http://www.brother.nl/products/welcome.cfm?prod_art=MFC-4820C

Meegestuurd filmpje (1,27MB) is te zien via: deze linkDe e-mail terug

Geachte heer Oskam,

Op het gevaar af dat u mij in het ootje neemt, zie ik mijzelf toch genoodzaakt het een en ander expliciet bij de naam te noemen:

Uw afbeelding toont een blauw, mannelijk geslachtsorgaan (in niet-stijve toestand, met zwarte testikels) met daaraan een rode druppel. Wat dat impliceert, hoef ik u hopelijk niet uit te leggen, temeer omdat overduidelijk (in felgele kleuren) de contouren van een vrouwelijk geslachtsorgaan (de schaamlippen) zichtbaar zijn.

Ik ben een ruimdenkend mens. Om een leuke, ondeugende grap (zoals: ‘ik ken een schuine mop, maar als ik hem vertel, dan valt hij om.’) kan ik prima glimlachen. Hoe anders is dat bij de seksueel beladen afbeelding in uw folder. Een illustratie die slechts aanzet tot exhibitionisme en de medemens puur als lustobject beziet.
Ik vraag u: is dit nu de samenleving die u als fabrikant voor ogen heeft?

In afwachting van uw reactie,

Hoogachtend,

Luuk KoelmanHet antwoord

Geachte heer Koelman,

Het is jammer dat u, ondanks het filmpje dat ik u toestuurde ter verduidelijking, alleen een geslachtsdeel kunt zien in een hondje dat is samengesteld met ballonnen.

Dit hondje is onderdeel van een wereldwijde campagne die met veel enthousiasme is ontvangen en ook zeker gecontinueerd zal worden. Er is dan ook geen enkele melding geweest zoals de uwe.

Helaas pakt onze advertentie voor u anders uit dan voor anderen.

Vriendelijke groet,

Bas OskamDe e-mail terug

Geachte heer Oskam,

Dank voor uw antwoord. Ik neem er evenwel geen genoegen mee. Het kan niet anders of u weet net als ik dat reclamemakers veelvuldig gebruik maken van zogenaamde ‘verborgen verleiders’. Geraffineerde methoden om het onderbewustzijn van de consument te manipuleren.

Als volwassene heb ik de ruggengraat mij tegen de gewraakte afbeelding in uw folder teweer te stellen. Als kwetsbare en onzekere puber heeft Diederik die ruggengraat (nog) niet. Hij verkeert in een periode in zijn leven waarin hij maar één ding wil: erbij horen. Daardoor is hij makkelijk beïnvloedbaar door uw reclamemateriaal, dat bij hem verborgen verlangens en ongrijpbare emoties oproept.

Inmiddels heb ik contact gehad met de winkelier die mij de betreffende reclamefolder gaf. Ook hij zag – toen ik hem erop wees – overduidelijk mannelijke en vrouwelijke geslachtsdelen in uw uit ballonnen samengestelde hondje. Hij was geschokt en heeft mij zijn excuses aangeboden. Uw seksueel beladen foldermateriaal is uit de zaak verwijderd.

Ik stel voor dat u contact opneemt met uw reclamebureau en hen om nadere uitleg vraagt. Daarnaast verneem ik graag of u het als bedrijf met mij eens bent dat seksualiteit uitsluitend onderdeel dient te zijn van een serieuze relatie en níét van een reclamecampagne. Het is iets tussen twee volwassen mensen die van elkaar houden, in de beslotenheid van de echtelijke
slaapkamer.

In afwachting van uw antwoord,

Hoogachtend,

Luuk KoelmanHet antwoord

Geachte heer Koelman,

Het is duidelijk dat wij van mening blijven verschillen en niet tot elkaar zullen komen in deze kwestie.
Ik beëindig dan ook bij deze onze berichtenwisseling.

Vriendelijke groet,

Bas OskamDe e-mail terug

Geachte heer Oskam,

Ik ben in het geheel niet tevreden met de wijze waarop u deze kwestie meent te moeten afhandelen. Ik sta erop dat u onze correspondentie doorstuurt naar uw meerdere, zodat ik alsnog een inhoudelijke reactie tegemoet kan zien. Ik meen daar als consument – en vader van een mogelijk getraumatiseerde zoon – recht op te hebben.

Hoogachtend,

Luuk KoelmanHet (standvastige) antwoord

Geachte heer Koelman,

U bent niet tevreden met de wijze waarop “ik” deze kwestie afhandel.

Onderstaande inhoudelijke reacties zijn niet van mij persoonlijk, maar van Brother Nederland.
De directie is dan ook op de hoogte van onze berichtenwisseling en is van mening dat de kwestie hiermee is afgesloten, ondanks dat u het hiermee niet eens zult zijn.

Vriendelijke groet,

Bas Oskam
 

Meer Brandbrieven lezen?

Mijn beste zijn verzameld in dit boek!

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!