Danny de Munk monumentale Jezus in The Passion

Vanavond op het Willemsplein in Rotterdam én live op tv: The Passion, over de laatste uren van Jezus’ leven en zijn opstanding uit de dood, opnieuw verteld middels hedendaagse Nederlandse popliedjes.

Gisteren mocht ik de generale repetitie bijwonen en het was zeer indrukwekkend. Het moet gezegd: Danny de Munk zet een monumentale Jezus neer. Maar ook Charly Luske springt in het oog. Hij geeft Judas een mooie menselijke kant, boordevol hoop, angst en twijfel. Zoals de scène waarin Judas in wilde paniek om Jezus heen cirkelt terwijl hij “Ben ik te min?” (van Armand) ten gehore brengt. De uiteindelijke Judaskus vormt het eerste hoogtepunt van The Passion. De manier waarop Jezus gepijnigd “Je loog tegen mij” (van Drukwerk) zingt, bezorgt je als toeschouwer kippevel.

Hierna ontwikkelt The Passion zich tot een emotionele rollercoaster. Henk Poort geeft een bijzonder krachtige invulling aan Pontius Pilatus, de Romeinse magistraat die zijn handen wast in onschuld. Zijn swingend gebrachte “Kleine wasjes, grote wasjes” (van Trafassi) raakt je als toeschouwer vol in het gezicht. Maar tijd om bij te komen is er niet. Zeer aangrijpend is de kruisiging. Danny de Munk zingt heel kwetsbaar “Ik voel me zo verdomd alleen”. Ook de sterfscène waarin hij met een langzaam ijler wordende stem “Mag het licht uit?” (van De Dijk) ten gehore brengt, snijdt je door de ziel. Net als de zelfmoord van Judas: Luske zingt een prachtig gedragen uitvoering van “Oh was ik maar bij moeder thuis gebleven”, als was het een requiem. Zoveel wroeging en spijt, het is om nooit te vergeten.

Pas dan valt, door een uitgekiende belichting, het rotsblok van papier-maché op. Met daarachter de grot waarin Jezus’ levenloze lichaam ligt. Middels een door de aartsengel Gabriël (Dries Roelvink) gezongen “Ik heb geen zin om op te staan” wordt de tijdspanne tot de uiteindelijke wederopstanding op prachtige wijze overbrugd. Ook Frans Bauer draagt zijn steentje bij. Hij is Petrus, de apostel die Jezus tot drie keer toe verloochent. Zijn vertolking van Guus Meeuwis’ “Ik tel tot drie, 1, 2, 3 en dan gaat ’t gebeuren” is tevens de opmaat tot de herrijzenis. Deze is van een betoverende schoonheid. Danny de Munk duwt het rotsblok opzij, schrijdt met gespreide armen naar voren en zingt in een zee van licht “Heb je even voor mij?”, begeleid door een 45-koppig gospelkoor. Eerlijk is eerlijk, ik heb moeten huilen. Pas toen ik naar huis reed, begreep ik waarom: eindelijk heb ik Jezus leren kennen.

16 reacties op “Danny de Munk monumentale Jezus in The Passion”

 1. EINDELIJK OOK VOOR GEWONE MENSEN EN NIET VOOR DIE OMHOOG GEVALLEN VOLKSKRANT TYPES DIE NET DOEN OF ZE HET MOOI VINDEN.

 2. Rudivonemmerich

  Geniale opzet ! Zo bereik je in het tijdperk 2.0 het publiek met een oeroude boodschap.
  Verplichte kost voor de marketeers van gevestigde kerken die leeglopen vanwege het missen vd aansluiting!

 3. Ik wist het al bijna zeker! Typich onderwerp voor Luuk Koelman om even fijntjes te belichten deze week! Ik heb nog wel getwijfeld of het Danny zou worden of meneer Leerdam vd PvdA maar dat was pas gisteren dus te laat voor je column ws? Wellicht volgende week! Zo te zien aan de overige reacties is niet iedereen het eens met je ironie, maar desalniettemin geen centje minder terecht natuurlijk! Ik wist dat ik op je kon rekenen, Luuk!;-)

 4. Riet. Koelman

  leuk Luuk, nu komen die oude liedjes nog eens voor bij, na Pasen wil ik eens bij jullie aankomen,is een weekse dag ook goed,of liever in het weekend? dat hoor ik dan t.z.t van jouw.groetjes en een fijne Paastijd, aunt Riet

 5. Haha!
  Ik wil trouwens wel gaan kijken vanavond maar ben bang om in de Heer te raken. Als Philip Freriks het vertelt dan geloof ik het gewoon.

 6. Luuk Koelman

  Check ook even de reactie van de fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer.

 7. Ik vond het een wanststaltige en wansmakelige vertoning.
  Mag ik dat vinden ?? Of wordt er dan geroepen: “Kruistigt haar ! Kruisigt haar !”
  O ja, ik lees de Volkskrant, misschien is dat de reden…

 8. @Louisa, is dat niet een beetje hysterisch? Hoop niet dat alle Volkskrant-lezers zo zijn..
  Maar wel ‘wansmakelig’ ja. En natuurlijk gaat de heer Koelman daar dan gelijk een sappig stukje over typen want de heer Koelman heeft een uitstekend neusje voor wansmakelige vertoningen! Complimenten weer, Luuk. Ouwerwets.

 9. Misschien vind ik al die jubelende reacties wel hysterisch en die complimenten aan Luuk eveneens.

 10. Hans is er zo een die altijd graag het laatste woord wil hebben, al is dat nog zo nietszeggend, dit is een aardig voorbeeld.

 11. LEUK DAT ER WEER EEN AFTROEF DISCUSSIE ONTSTAAT DIE NERGENS OP SLAAT,JE ZAL ER MAAR TUSSEN ZITTEN OP EEN VERJAARDAG.
  TYPISCH VOLKSKRANT.
  GEEF MIJ MAAR DE TELEGRAAF DAN WEET JE ZEKER DAT HET NIET KUIS IS.
  TROUWENS HOE KAN DIE LOUISA NOU BEOORDELEN OF IETS WANSMAAK IS.
  WAARSCHIJNLIJK IS ZE NOOIT VERDER GEKOMEN ALS DE POSTKAMER.

 12. Je hoeft niet zo te schreeuwen Ger.
  Overigens ben ik juriste.
  Luuk: ik zal er mee ophouden hoor en je columns, daar zitten heus juweeltjes bij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top