Een dankbare pispaal

Dinsdag zag ik de thema-avond Dag Tegen Pesten op tv. Ik heb ademloos zitten kijken. Pesten komt veel voor, zowel bij kinderen als volwassenen. Het was indrukwekkend te zien hoe werkelijk íedereen zich uitsprak tegen pesten, treiteren en buitensluiten. Op internet tekenden duizenden kijkers de petitie “ik pest niet en ik kom op voor iedereen die gepest wordt.” Maar de avond stemde ook droevig. Ik dacht aan Anton, een rustige, wat bedeesde man die bij mij in de wijk woonde.

Anton was anders. Hij had iemand uit de wijk verteld over zijn zorgen over zijn geaardheid, en daarmee zijn zwakte blootgegeven. Dat maakte hem tot een makkelijk slachtoffer. Een pispaal. Het begon met kleine pesterijen. Op het adres van Anton kwamen taxi’s voorrijden die hij helemaal niet had besteld. Soms wel vijftien op een avond. Zeven keer werden zijn autobanden lek gestoken. Anton probeerde het te negeren, maar toen hij op een zondagochtend de gordijnen opentrok, bleek zijn huiskamerraam besmeurd met stront.

Daar bleef het niet bij. Onder Antons naam maakten zijn pestkoppen een facebook- en een twitter-account aan, waarop ze hem de meest smerige dingen lieten zeggen. Steeds met zijn adresgegevens erbij. Anton onderging het gelaten. Buiten kwam hij nog maar nauwelijks, sinds hij een briefje in de bus had gekregen met daarop de tekst “ben je nu nog niet dood?” Op een dag kwam zelfs een lijkwagen voorrijden die zijn pestkoppen voor hem hadden besteld. Ook zijn bejaarde ouders, die aan de andere kant van de stad in een aanleunwoning woonden, kregen het voor de kiezen. Na drie weken vroegen ze hun zoon of hij alsjeblieft niet meer op bezoek wilde komen.

Nu was Anton helemaal vogelvrij. Een indringer was hij geworden, in zijn eigen wijk. Op een donderdag werd hij buiten bij de Albert Heijn opgewacht door buurtgenoten. Hij werd bespuugd, geslagen en geschopt. Anton huilde met lange uithalen, maar niemand van de omstanders greep in. Want je wist: als je voor Anton opkwam, zouden zijn pestkoppen zeggen dat jij net zo’n viespeuk was als hij. Dan was jou hetzelfde lot beschoren.

Eén keer heb ik Anton nog gezien. De eenzaamheid droop van hem af. Uiteindelijk is hij in een andere stad gaan wonen. Gisteren hoorde ik een buurtgenoot zeggen dat hij via via achter het nieuwe adres van Anton was gekomen. Pamfletten met daarop zijn foto lagen al klaar. Die zouden ze in zijn nieuwe wijk gaan ophangen. En nee, van stoppen kon geen sprake zijn. Anton verdiende het. Voor pedofielen bestaat immers geen pestprotocol.

20 reacties op “Een dankbare pispaal”

 1. Tja, confronterend!
  Wel duidelijk en het houdt ons wel een spiegel voor. Hoewel ik het met het handelen en doen en laten van Anton, beslist niet eens ben hoor.

 2. Confronterend en gewaagd! Nu eens kijken hoe de reacties op deze column zullen zijn. Ik verwacht weer veel stront en bedreigingen. Dat zal ongetwijfeld gebeuren en het bevestigt dan ook het punt dat dhr. Koelman maakt.

  Mooi stukje!

 3. dat stemt zeker tot nadenken… inderdaad niemand die een pedofiel als een mens ziet, zelfs degenen die nooit wat met die gevoelens doen en nog nooit iemand kwaad hebben gedaan…

 4. een vrolijke fan

  Ik zat op de wending in het verhaal te wachten, maar deze had ik niet aan zien komen! Mooi geschreven Luuk.

 5. Mooie column over voorwaardelijk pesten!

  @fred
  Wie zegt dat deze Anton daadwerkelijk ‘handelt en doet’? Ik ken een pedoseksueel die absoluut niet van plan is strafbare dingen te doen en ze ook nooit heeft gedaan. Maar toen hij ooit een aantal mensen (waaronder ik) toevertrouwde dat hij met z’n gevoelens worstelde is de haat en uitsluiting begonnen. Vanaf dan gaat zo iemand misschien juist wel een gevaar vormen voor de samenleving.
  Met z’n laten moet je het trouwens wel eens zijn 😉

 6. IK KAN ER NIET UITHALEN OF ANTON EEN PEDO IS.
  BIJ HET LEZEN VAN HET STUK DACHT IK GEWOON HOMO,DAT ZE DAAR DRUKTE VAN MAKEN.

 7. Het wordt tijd dat mensen beseffen, dat 99% van de pedofielen niets met hun geaardheid doen,volgens de laatste onderzoeken.
  Ze hebben de botte pech, zo geboren te worden.
  Niets rechtvaardigt pesten, homo homini lupus.

 8. Of uit de tijd dat ‘foute ouders’ hun zoon Anton noemde.
  De volksaard zit diep, heel diep..

 9. Repelsteeltje

  Quote;
  “Jammer dat sommige reageerders denken dat je over pedofilie schrijft, die moeten maar eens flink gepest worden.”

  Wat is dit in godsnaam voor redenering? De laatste zin luidt duidelijk;

  “Voor pedofielen bestaat immers geen pestprotocol.” Ik begrijp dat dat niet de boodschap is van het verhaal, het gaat erom dat zolang je uitzonderingen blijft maken op een principe, er “in principe” geen principe is… Dat pedofielen als voorbeeld worden aangehaald geeft inderdaad niet aan dat het alleen om pedofilie gaat, maar het gaat óók om pedofilie. Vandaar het voorbeeld. U_U

  Maar los daarvan, je vindt dus dat mensen die iets denken waar jij het niet mee eens bent maar eens flink gepest moeten worden? Ik geloof dat je daarmee de kern van het probleem in de roos raakt. Aan de verkeerde kant van de schietschijf, dat wel. Of was dit een armzalige poging tot sarcasme?

 10. alexanders

  pedofilie is een ziekte,maar weinig pedofielen doen daadwerkelijk kwaad,degenen die ze zo behandelen wel.

 11. Een pedofiel is iemand die van kinderen houdt. Iemand die kinderen verkracht is daarmee per definitie géén pedofiel. Ik lees nergens dat Anton kinderen misbruikt, alleen dat hij zijn gevoelens daarover geuit heeft.
  Als je vogelvrij verklaard wordt alleen om wat je voelt, en waarvan je zelf ook nog eens weet dat je die gevoelens niet in praktijk kunt brengen, is er wel degelijk sprake van pesten, zelfs van doodpesten als ik op sommige reacties afga.
  Hoeveel mannen fantaseren niet over het verkrachten van vrouwen? Films daarover zijn gewoon te huur in de videotheek. Of hebben we nu plotseling ook gradaties als het om verkrachten gaat? Misschien iets voor een volgende column?

 12. Het onvoorwaardelijke vanuit de column wordt vervolgens door een meerderheid voorzien van mits en maar , voorkeur en afkeur. Leert mij in ieder geval dat we veel te veel bezig zijn om vanuit ons zelf te denken en onze waarheid als de waarheid door te drukken. Waar een column een discussie in een storm maakt, knap gesschreven

 13. Repelsteeltje,
  Dat heb je goed begrepen, andersdenkenden moeten maar eens flink aangepakt worden, op voorwaarde dat voor hen een pestprotocol van kracht is. Uiteraard ben ik wel tegen ongereguleerd pesten, kwestie van beschaving.

 14. Mooi column! En fijn om te zien dat de meeste mensen die hier reageren de boodschap begrijpen. Gelukkig hebben niet alle Nederlanders het IQ van het type mensen dat aan dit soort pesterijen meedoet!

  Ik wil nog maar even melden dat ik ook behoorlijk veel mensen in mijn omgeving (vrienden, familie) heb verteld dat ik op jongens in de prepuberteit val, en daar eigenlijk altijd fijne reacties op krijg. Nooit last gehad van pesterijen. Op die manier kan het dus ook!

 15. Annemarie Keja

  Deze column bleef bij me hangen en nu weken later,er zelfs naar op zoek gegaan ; wat is dit een mooie tekst.
  Ik kwam er mede op omdat er op Facebook een soort hetze is begonnen tegen de oprichters van stichting martijn; foto’s van de heren staan er op, en hun telefoonnummers; ook deze mensen zullen geen leven meer hebben.
  De mensen die dit soort pesterijen verzorgen zijn volgens mij ernstig ziek. Ik vind kindermisbruik afschuwelijk, maar dat moet niet op deze manier worden aangepakt. Luuk Koelman dit was prachtig geschreven en ongelofelijk moedig dat je dat deed! Dank je wel! Annemarie

 16. Ik ben iemand die met verschillende filosofische of metafysisch te noemen onderwerpen bezig is. Zonder teveel waarde te hechten aan moeilijke woorden. En ik ben tot de conclusie gekomen dat het vrij en ok te noemen is om iets te doen aan dit onderwerp. ZONDER dat we het zien veroorzaakt het namelijk schade bij iedereen. Zelfs Onder Andere omdat het aanraken van het onderwerp een soort van zelf iets zijn genoemd kunnen worden zou kunnen betekenen. Ik sta ervoor open om dit verder toe te lichten maar ik wil deze post kort en luchtig houden.

 17. oei, verkeerde weergave (en misschien ook sowizo indruk) van mijn gebruikersnaam hierboven.

  Trouwens wat ik nog wil zeggen is dat gekeken naar het onderwerp euthanasie: de mensen daarvan hebben dit gewoon voortvarend en serieus te nemen aangepakt, en zodoende staat het onderwerp er helemaal niet zo slecht voor. Zelfs als je een tegenstander bent om geldige redenen.

  Vergeleken met het onderwerp hier stond de aanpak altijd in het teken van onhandigheid en geen ingrijpen waar nodig. Dat is wel één ding dat de zaak mee moet krijgen vind ik.

  Trouwens mijn link is een faceboekpagina.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top