Man alleen? Een potentiële pedo!

In zwembad De Meerkamp in Amstelveen is een man aangehouden omdat hij onder water kinderen fotografeerde. Een pedo! Badmeesters sleurden hem naar buiten en werkten hem daar tegen de grond. Daarna kwam de politie. Na verhoor kon de man weer naar huis omdat hij geen strafbare feiten had gepleegd, “want er moet sprake zijn van een seksuele gedraging,” aldus een politiewoordvoerder. Maar geen bloot kindje te ontdekken op de foto’s.

Rare man, inderdaad. Maar zou het een pedo zijn? Elk normaal mens begrijpt dat je niet zomaar zonder toestemming je nieuwe onderwatercamera moet gaan uittesten in een zwembad. Aan de andere kant: wie weet was het een licht autistische man met als hobby onderwaterfotografie. Iemand die simpelweg niet weet hoe het hoort. Het zou zomaar kunnen. Dat zet je wel aan het denken. Stel, het was een leuke jonge vrouw met een camera geweest? Ik denk niet dat zij het zwembad uit zou zijn gesleurd.

Hoe dan ook, dit soort berichten maken dat ik deze zomer niet meer in mijn eentje naar het strand ga. Regelmatig zie je daar kleine meisjes van hooguit drie jaar oud voorbij rennen, halfnaakt met enkel een broekje aan. Een hoekig ongemak maakt zich van je meester. Daar lig je dan, als man alleen. Je zet je zonnebril af, al is het maar om eventuele ouders duidelijk te maken dat je echt niet ligt te gluren, vanachter die donkere glazen. Vervolgens groeit de angst. Wat nu als zo’n klein meisje je aanspreekt, bijvoorbeeld om je haar nieuwe strandbal te tonen? Moet je iets terugzeggen, of is het beter elk oogcontact te vermijden? Je ziet moeders naar je loeren. Het zweet breekt je uit. Oh, had je je maar slapende gehouden. Maar het is al te laat. Een moeder komt verhaal halen. “Beetje vreemd hè, jij hier in je eentje op het strand. En ook nog eens half naakt. Waarom lig jij eigenlijk in de buurt van onze kinderen? Oh, meneer leest een boek. Zozo. Goede smoes. Zeg, waarom lig jij de hele tijd op je buik? Probeer je soms een erectie te verbergen, vuile smeerpijp?”

Even later sleept een roedel hysterische ouders je aan je enkels de duinen in, terwijl tientallen mobieltjes je filmen. De volgende dag vind je jezelf terug op Facebook en weer een dag later wacht Henk Bres je bij je voordeur op. Mag je pap sabbelen met een rietje. Eigen schuld, had je maar niet in je eentje naar het strand moeten gaan. Het kroondomein van ouders die in elke man een potentiële pedo zien.

close

Af en toe een verse column én exclusieve schrijftips in je mailbox?