Daar bleef je voor thuis

Vroeger meneer, toen was televisie nog uniek. Twee kanalen had je, Nederland 1 en 2. Op zaterdagavond zat je in je pyjama op de bank, nog nadampend van het douchen. Beentjes vooruit, een glas sinas en een kommetje chips binnen handbereik. Mocht je van je ouders nog even naar Avro’s Wie-Kent-Kwis kijken. Pa stopte zijn pijp, ma stopte sokken en voor de kachel snorde de kat.

En jij keek naar Fred Oster, die vriendelijke quizmaster met de over zijn kale schedel geplakte lok haar. De opwinding als hij “en daar gaat de prijzenkast open!” riep (publiek: “Ooooooh…!”). Of de finale met de cavia’s, waarvan er eentje altijd Simon Tahamata heette.

Fred Oster bij de caviabak, dat was het hoogtepunt van de week.

“Kies Simon!” riep je, maar Kees en Liesbeth uit Vinkeveen kozen André van Duin. Een dikke, rode cavia die even later het hokje van 75 gulden in kroop. Mochten ze met een sapcentrifuge naar huis.

Dat waren nog eens tijden. Twee kanalen en altijd iets op de buis. En wat hebben we nu? Een stuk of dertig zenders en elke avond geen bal op de tv.

8 reacties op “Daar bleef je voor thuis”

 1. Klukkluk

  Rita Corita was de beste. Andre van Duin en Albert Mol konden niet rennen

 2. Luuk Koelman

  Was Rita (‘koffie, koffie, lekker bakkie koffie?’) ook een cavia? Volgens mij niet, maar ik kan me vergissen. En Bueno de Musquita?

 3. Nee, nie Bueno de Musquita,
  maar
  Bueno de Mesquita….. u hebt de sapcentrifuge niet gewonnen, maar u wint wel de poedelprijs: een zilveren Avro theelepeltje….. (was natuurlijk gewoon messing met een laagje verzilvering).

  (uw rekensom is goed, druk nu op Koel!Man!)

 4. Niks Rita, niks Bueno; Loes Haasdijk kon het beste lopen!!

 5. Met op het andere net het hoogtepunt, de hoofdprijs!
  De Berend Boudewijn televisiestoel!!!

 6. Wat is uniek ? Als het buiten gaat vriezen in midden augustus, als je een zere kop krijgt van een avond spa rood drinken, als je terug komt van de dokter met de mededeling
  ‘je word vader van een 8-ling,
  dat is pas uniek.
  Telegraaf……… of was het de televaag ?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top