Crisis? Welke crisis?

Nog een paar weken en we zitten in een recessie. Zeggen ze. De Nederlandse economie krimpt in 2009 namelijk met 0,75 procent. Het Centraal Planbureau (CPB) spreekt van “zwaar weer”, ook al wordt voor 2010 weer een groei van 1 procent voorspeld.

Een krimpende economie. Dat is volgens het CPB uniek in de recente geschiedenis. Klopt. Na twintig jaren van economische groei (gemiddeld 2,5 procent per jaar) is er nu een jaartje krimp. Is dat erg? Reken even met me mee: 20 maal 2,5 procent groei = 50 procent groei, minus 0,75 procent = 49,25 procent groei over een periode van 21 jaar. Twintig stappen vooruit en één stapje terug. Dat is recessie in Nederland.

Waar hebben we het eigenlijk over? Bedrijven die nu failliet gaan, zijn als dorre takken die bij een eerste voorjaarsstorm van de bomen breken. Tweehonderd duizend werklozen erbij? In het onderwijs en de zorg schreeuwen ze om nieuwe arbeidskrachten.
Crisis? Welke crisis? Dit jaar hebben we met zijn allen op de laatste zaterdag voor Sinterklaas zo’n acht miljoen keer gepind – tegen zeven miljoen keer in 2007. Voorspelling voor zaterdag 22 december: een all time high van tien miljoen transacties. Zo slecht gaat het dus met Nederland. Bibberend 2009 in, het ‘jaar van de recessie’ waarin onze koopkracht toch nog met 1 procent stijgt. Waarom? Omdat er nauwelijks inflatie is. Dat kan alleen in Nederland: er tijdens een recessie in koopkracht op vooruit gaan.

Jammer dat Wouter Bos dat feit niet op tafel gooide, afgelopen maandag in ‘De Wereld Draait Door’. De minister was daar te gast omdat weekblad Elsevier hem had uitgeroepen tot Nederlander van het Jaar. Sidekick Jan Mulder zette direct de aanval in. Heftig gesticulerend, meldde hij Bos niet meer te vertrouwen. Ga maar na: eerst was er zogenaamd niets aan de hand en zou de crisis aan Nederland voorbij trekken. Maar nu doken we met zijn allen in een recessie. Schande!

Toen het even later over de vraag ging in hoeverre banken schuldig zijn aan de kredietcrisis, hield Jan Mulder wijselijk zijn mond. Waarschijnlijk dacht hij op dat moment even aan het blauwe leeuwenpak dat bij hem thuis in de kast hangt.

6 reacties op “Crisis? Welke crisis?”

 1. De-s nog us unne schoone missezin. Tis hillemoal waor wa ge daor geschreve het. Ons moeke heej ut ok aatj gezeej. Kaajgoed motje…

 2. Jitze van der Meer

  2.5 % groei gedurende 20 jaar komt (samengesteld) trouwens uit op 63.86%, dus er zit nog wel wat rek in.

  Elkaar een “crisis” aanpraten, daar zijn we met elkaar goed in.

  Mijn vroegere werkgever zei eens: “Dan hebben we dus een ton verloren”, toen de winst uit kwam om f 500.000.– in plaats van f 600.000.–.

 3. Super column !!Helemaal waar. De cijfers liegen er niet om. Dus blijven uitgeven allen!
  Je wordt zowiezo helemaal gek gemaakt door deze regering, alles is slecht voor je en vooral geen plezier maken. Tijd voor een nieuwe regering en het aftreden van onze BalkEllende en de zijne(dat moest er ook nog effe uit).
  Wordt tijd voor positiviteit in NL.

 4. Voor Alex,

  Alsjeblieft, ben wat creatiever in het benoemen van Balkenende. Niks zo simpel als er jouw bewoording van te maken. Val iemand op op zijn functioneren, niet op zijn naam!

 5. Even ter reactie voor schoonzus, de benaming heeft te maken met mijn visie op zijn functioneren. Over het creatieve heb je een punt, maar vind het een mooie koosnaam voor de beste heer en een nieuwe verzinnen heeft dus niet echt zin.
  mvgr

 6. Hoewel je door ‘groei over groei’ in de buurt van 63% uitkomt, geldt ook dat de bevolking de afgelopen 20 jaar met zo’n 11% is gegroeid.
  Die zou je er weer af mogen trekken.

  Zit Luuk met 50% toch aardig in de buurt.

  Later
  B

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top