Controle op Schiphol

Twee weken terug. “Is dit uw tas?” De beveiligingsbeambte wijst op mijn kleine rugzak die zonet via een lopende band door de x-ray is gegleden. Ik knik gedwee van ja, want ik sta met mijn broeksriem en schoenen in de hand. Die moesten uit omdat het detectiepoortje maar bleef piepen. De beambte zet mijn rugzak op een tafel tussen ons in. Zijn gezicht staat strak. “Wilt u alle voorwerpen uit uw rugzak halen?”

Ik leeg mijn rugzak. Veel is het niet. Twee boeken, een pakje kauwgom en een blikje cola light. De beveiligingsbeambte wijst op de cola light. “Dranken kunnen wij helaas niet toestaan.” Zijn vinger gaat in één beweging omhoog, naar een bord boven de balie, met daarop een afbeelding van een fles in een gesealed zakje.

“Kunt u het blikje dan voor mij in zo’n zakje stoppen?” vraag ik.
De beambte schudt het hoofd. “Alleen artikelen uit onze winkels van See Buy Fly kunt u gesealed meenemen in uw handbagage.”
Ach gut, is dat het? Moet ik in de See Buy Fly winkel een blikje cola van 3,50 euro kopen?

“Maar meneer! Het gaat om uw en onze veiligheid!” De beambte steekt direct van wal. Hij heeft het over augustus 2006, de arrestatie van terrorismeverdachten in Groot-Brittannië, mogelijk vloeibare explosieven en nieuwe Europese regelgeving. Geen touw aan vast te knopen. Ik staar naar mijn blikje cola light dat de beveiligingsbeambte “als een mogelijk vloeibaar explosief helaas in beslag moet nemen”. Een geluk bij een ongeluk dat hij de kauwgom niet als een potentiële kneedbom ziet.

Afgelopen zondag was in het televisieprogramma Undercover in Nederland te zien hoe lek de beveiliging van Schiphol is, wanneer het gaat om de controle van eigen personeel. ‘Mijn’ beveiligingsbeambte heeft vast ook gekeken. Lekker onderuitgezakt met de kousenvoeten op het salontafeltje. Na afloop zegt hij tegen zijn vrouw: “ik wist allang dat die controle voor geen meter werkt.” Om vervolgens een heerlijk blikje cola light open te trekken.

4 reacties op “Controle op Schiphol”

  1. Vliegveld Malaga… zelfde liedje… Een engelse dame krijgt van haar lover vlak voor vertrek een mooie fles Hermès parfum die ze snel in haar handbagage stopt… jammer mevrouw, dat mag niet, hier met die fles, die gaat de container in en hij wil de daad bij het woord voegen… Ik stond er bij en ik keek ernaar, spreek een beetje spaans en vroeg de man wat ze eigenlijk met alle in beslag genomen drank en parfums doen… Vernietigen zei hij… Ha, ja hoor, en dat moeten wij geloven… De engelse dame nam op mijn aanraden de fles terug, maakte hem open, goot vervolgens meer dan helft in de vuilnisbak achter haar zodat er nog 30 cc in zat… Zo nu kan hij wel mee… 30 cc is toegestaan… Nee mevrouw, die 30 cc moet in een fles zitten van 30 cc en niet in een fles van 100 cc… OK dan ook de rest klokklokklok bij het afval… De man keek pittig op zijn neus en de afvalbak heeft nog maanden na-gegeurd… Denken ze nu werkelijk dat de eerstvolgende idioot die een aanslag wil plegen, dat met een vloeistof zal doen? Natuurlijk NIET… maar we gaan gewoon door met confisceren, leuk voor de meisjes thuis en goed voor de handel op Schiphol… veilig zei je?

  2. Jean van Ree

    Vlieg heel veel. In Europa en nog meer in USA kun je je doodlachen over de “veiligheidsregels” die niets anders zijn als: Duurder inkopen binnen het vliegveld. In Egypten zaten ze bij de kontrole voor het scherm te slapen. Mooi zo. Wat de “gewone” mens zich niet alles moet laten welgevallen!! Die “anderen” gaan via de “VIP” zonder kontrole. Ook: mooi zo!

  3. Nog niet zo lang geleden op schiphol werden alle wegwerpaanstekers in beslag genomen. Nadat iedereen was gecontroleerd, wachtte ik nog even vlak achter de controle en zag hoe de dame van de beveiliging, die net nog twee aanstekers van mij in beslag nam, met een routineus gebaar de bak met aanstekers in haar handtas leegde en vertrok. Haar dienst zat erop en ze dacht dat niemand het zag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top