Clown Harrie

Veroordeelde pedo’s die terugkeren in de maatschappij. Altijd lastig. Daarom start Reclassering Nederland een experiment. In de regio Den Bosch krijgt één vrijgekomen pedoseksuele dader als proef vier vrijwilligers om zich heen. Deze zogenaamde buddy’s moeten hem controleren op verdacht gedrag, maar ook een stukje gezelligheid en afleiding bieden. Kosten van het experiment: drie ton, want voor niets gaat de zon op.

Directe aanleiding is een uitzending van Zembla. Daarin komt clown Harrie uit Breda aan het woord. Harrie werd in 1996 veroordeeld wegens ontucht met meisjes van 6 tot 13 jaar. Tijdens kinderfeestjes kon hij niet uit hun onderbroekjes blijven.
In zijn woning boordevol kinderspeelgoed vertelt Harrie hoe hij na zijn vrijlating als vrijwilliger aan de slag ging bij de scouting. Totdat hij daar op heterdaad werd betrapt; naakt in het bos, samen met twee peuters. Harrie moest weg en daarmee was voor de scoutingclub de kous af. Niet voor Harrie. Hij meldde zich bij een andere scoutingclub en zette zijn carrière voort.

Harrie is naar eigen zeggen inmiddels genezen. Daarom startte hij vorig jaar zijn eigen artiestenbedrijfje. Hij klopte aan bij de gemeente Breda, vroeg subsidie voor het organiseren van kinderactiviteiten en kreeg die. Hoe zoiets kan? Simpel. Niemand heeft Harrie ooit om een Verklaring omtrent het Gedrag (VOG) gevraagd. Een document dat veroordeelde pedofielen altijd wordt geweigerd.

Sapperdeflap! Daar schrok de burgemeester van Breda zo van, dat hij de minister van Justitie opriep vrijgelaten pedo’s te laten begeleiden door een buddyteam. Vandaar dus het experiment. Maar wie wil nu de buddy zijn van een veroordeelde pedoseksueel? Pas toen ik in De Telegraaf las dat Reclassering Nederland het prima vindt wanneer familie en vrienden zich als buddy aanmelden, had ik het beeld helder voor ogen: een speeltuin ergens in het land. Daar is clown Harrie, samen met zijn vier buddy’s: clown Flappie, clown Billie, clown Slurpie en clown Dickie. Op naar de zandbak. Of toch maar eerst de wipkip? Bij clown Harrie hangt de druppel al aan de neus.

5 reacties op “Clown Harrie”

 1. het lijkt me toch veel goedkoper en effectiever als organisaties die met kinderen omgaan, hun personeel een VOG laat tonen. En als de gemeentes die subsidies verlenen eens wat meer onderzoek doen naar de aanvrager… Maar ja waarom zou je makkelijk doen als je ook moeilijk kan doen :-S

 2. Verhaal klonk goed.. totdat voor de buddies idd vriendjes en vriendinnetjes gekozen mochten worden..

 3. Een pedo is verslaafd, verslaafd aan kinderen… Je kunt 20 buddies om hem heen zetten en hij kan 10 jaar droog staan, maar dan komt tch ééns weer die niet te weerstane verleiding als hij per ongeluk alleen is met een kind! Het zal je kind maar wezen…

 4. @Poppekop.
  Voor wie is het goedkoper en effectiever om een VOG verklaring te laten vragen?

  Niet voor de vrijwilliger. Niet voor de organisatie waar ie vrijwilligerswerk voor doet. Waarom kost een verklaring 30 euro en is die niet gratis op te vragen?

  Stel je bent 16 en je bent gemotiveerd om ergens vrijwilligerswerk te gaan doen. Dan ben je al redelijk uniek tegenwoordig. Betaal jij dan 30 euro? Dacht t niet.

  Stel je organiseert een straatspeeldag. Je hebt vrijwilligers nodig omdat je Clown Harrie niet wilt uitnodigen. Je zoekt 50 mensen om mee te helpen. Dat is dan 1500 euro plus een hoop papierwerk. Krijg je extra geld van de gemeente? Dacht t niet.

  Het is veel te makkelijk om te roepen dat vrijwilligersorganisaties om een VOG moeten vragen in deze tijden van vrijwilligersschaarste en bezuinigen.

 5. mg (anoniem)

  Hij is vandaag weer teruggekeerd bij ons op school!!
  Hij was in ‘t rood, en had klompen.
  Iedereen was keibang, maar het was ook wel heel dom en grappig.
  Maar hij stond zich gewoon te rukken voor ‘t schoolplein.
  Toen kwam er een politieagent en hij is weer opgepakt.
  Best eng.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top