Clown Harrie

Veroordeelde pedo’s die terugkeren in de maatschappij. Altijd lastig. Daarom start Reclassering Nederland een experiment. In de regio Den Bosch krijgt één vrijgekomen pedoseksuele dader als proef vier vrijwilligers om zich heen. Deze zogenaamde buddy’s moeten hem controleren op verdacht gedrag, maar ook een stukje gezelligheid en afleiding bieden. Kosten van het experiment: drie ton, want voor niets gaat de zon op.

Directe aanleiding is een uitzending van Zembla. Daarin komt clown Harrie uit Breda aan het woord. Harrie werd in 1996 veroordeeld wegens ontucht met meisjes van 6 tot 13 jaar. Tijdens kinderfeestjes kon hij niet uit hun onderbroekjes blijven.
In zijn woning boordevol kinderspeelgoed vertelt Harrie hoe hij na zijn vrijlating als vrijwilliger aan de slag ging bij de scouting. Totdat hij daar op heterdaad werd betrapt; naakt in het bos, samen met twee peuters. Harrie moest weg en daarmee was voor de scoutingclub de kous af. Niet voor Harrie. Hij meldde zich bij een andere scoutingclub en zette zijn carrière voort.

Harrie is naar eigen zeggen inmiddels genezen. Daarom startte hij vorig jaar zijn eigen artiestenbedrijfje. Hij klopte aan bij de gemeente Breda, vroeg subsidie voor het organiseren van kinderactiviteiten en kreeg die. Hoe zoiets kan? Simpel. Niemand heeft Harrie ooit om een Verklaring omtrent het Gedrag (VOG) gevraagd. Een document dat veroordeelde pedofielen altijd wordt geweigerd.

Sapperdeflap! Daar schrok de burgemeester van Breda zo van, dat hij de minister van Justitie opriep vrijgelaten pedo’s te laten begeleiden door een buddyteam. Vandaar dus het experiment. Maar wie wil nu de buddy zijn van een veroordeelde pedoseksueel? Pas toen ik in De Telegraaf las dat Reclassering Nederland het prima vindt wanneer familie en vrienden zich als buddy aanmelden, had ik het beeld helder voor ogen: een speeltuin ergens in het land. Daar is clown Harrie, samen met zijn vier buddy’s: clown Flappie, clown Billie, clown Slurpie en clown Dickie. Op naar de zandbak. Of toch maar eerst de wipkip? Bij clown Harrie hangt de druppel al aan de neus.

close

Genoten van deze tekst? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!