Cliniclown: wat kost zo’n rode neus?

Deze akte is opgetekend op donderdag 5 januari 2012. Heden, geheel helder van geest en wilsbekwaam, verklaar ik, Luuk Koelman, het volgende. Mocht ik als hoogbejaarde ooit in een toestand geraken waarin ik louter met voorovergezakt hoofd wat voor me uit pruttel, in concreto; mocht ik ooit dement geraken, gelieve mij te vrijwaren van iedere vorm van contact met de zogenaamde ‘CareClown’: een speciaal voor ouderen met dementie bedachte variant op de CliniClown.

Als kind al, had ik een hekel aan clowns. Het zijn volwassenen die zich anders voordoen dan zij in werkelijkheid zijn. Bij hen is niets wat het lijkt. Neem nu de CliniClown, een professionele mallerd die “trek eens aan mijn vinger” zegt tegen kankerpatiëntjes. Wat kost zo’n rode neus? Ik heb er het online jaarverslag van Stichting CliniClowns op na geslagen. Om één clown een jaar lang aan het werk te houden, heeft Stichting CliniClowns twee ton euro nodig. Ik herhaal: Twee. Ton. Euro. Voor. Eén. CliniClown. Een deel van die twee ton is salaris, de rest is overhead. Wat vooral steekt: geen enkele CliniClown stelt zichzelf de gewetensvraag hoeveel extra verpleegkundigen je voor twee ton aan het werk helpt.

Gelukkig kampt Stichting CliniClowns met twee structurele problemen. Eén: de bevolking vergrijst, dus steeds minder kinderen. En twee: de voortschrijdende medische wetenschap, waardoor de weinige kinderen díe al in een ziekenhuis belanden, er meestal snel weer uit zijn. Arme CliniClowns, nog even en ze zitten werkloos thuis. Wie betaalt dan de hypotheek? Vandaar het nieuwe zusje van Stichting CliniClowns: de CareClowns. Zij brengen “een geluksmoment voor ouderen met dementie”.

Een groeimarkt, want de maatschappij vergrijst en maar liefst één op de vijf ouderen raakt dement. Zo kan het overschot aan CliniClowns mooi aan de slag als CareClown. Hebben dementerende bejaarden iets aan CareClowns? Volgens de CareClowns zelf wel. Eentje van hen tegen een journalist: “Je ziet dat ze ervan genieten. Bij sommigen blijkt dat alleen al uit het feit dat ze even wakker worden en hun aandacht vestigen op de clowns.”

Dit wordt een epidemie. Ik gruwel nu al bij de gedachte dat een goed betaalde CareClown medio 2049 een liedje komt zingen voor meneer Koelman, over een ballonnetje dat danst in de wind. Spannend hoor – zal meneer Koelman reageren? Natuurlijk reageert meneer Koelman. Hij stopt heel even met sabbelen op zijn onderlip en murmelt iets. Precies zoals hij zou doen wanneer een vrijwilliger van de kinderboerderij een heel lief wit konijntje bij hem op schoot zet. Liefde hoeft niet veel te kosten.

19 reacties op “Cliniclown: wat kost zo’n rode neus?”

 1. Mr President

  Je vergeet dat die ouderen… laten we zeggen, nadat de natuur heeft gezegd: “Zo en nu krijg jij geen kinderen meer”, en al helemaal te zwijgen over viagra… tegenwoordig nog steeds op late leeftijd kinderen kunnen krijgen. Zolang de bevolking sneller groeit dan worden er meer kinderen geboren.

  Neemt niet weg dat een careclown natuurlijk een gat in de markt is.

 2. Mooi verhaal maar ik denk niet dat relnicht Verlinde deze net zo onsterfelijk gaat maken als de vorige over Beau1

 3. Weer een uitwas van de begeleidingsindustrie aan de kaak gesteld !
  Stel ook eens de overheadkosten van de NGO industrie ter discussie.
  Van mij krijgen deze zichzelf instand houdende “care” verleners geen cent.

 4. Goh, ik wist niet dat ze zo duur waren. dat maakt ‘t nog erger. 11 maanden lang hebben we ze mee moeten maken en dat terwijl je-kind-met-kanker al erg genoeg is.Ongevraagd komen ze bij je in de buurt, blijven hangen, zijn niet leuk en inderdaad,ook mijn kind prikt door deze armzalige types heen. ‘t is ook nog ‘s bijna een doodzonde als je deze meevreters niet leuk vind. doodziek en je niet kunnen verweren tegen, ja wat eigenlijk.. ‘t is maar goed dat je dan als ouder in de buurt bent zodat je handelend op kunt treden als ze de afd. weer opkomen. en ja, sommige kinderen vinden ze wel leuk, maar komt dat niet vooral doordat hun ouders niet nadenken en dit soort types toestaan bij hun kind? en dan kom je op straat zomaar weer fondsenwervers tegen, daar word ik nou onpasselijk van. Dank je Luuk Koelman dat je dit onderwerp aansnijd.
  groet van Wens

 5. Opperprutser

  Naïeve ik die dacht dat het allemaal vrijwilligers zijn die CliniClowns.
  Big Business dus binnenkort ClingendaelClowns

 6. Nettoyeur

  Schokkend, het is allemaal waar. Op de website van careclowns staat zelfs een foto van een horror-clown. Waar is het jaarverslag te vinden? Twee ton is krankzinnig. Hoeveel krijgt de werkloze acteur die de neus opzet en hoeveel gaat naar de graaiende managers ?

 7. Nog wat korte ervaringen met clini clowns
  Alleen het zien al van die rode neus geeft een gevoel
  van ongemakkelijkheid en plaatsvervangende schaamte.

  Ik heb ze gezien in een ziekenhuis daar liepen ze met
  statussen van kinderen over de gang… misselijkmakend.
  Zongen er nog net geen liedje bij…

  Komt er een dokter iets uitleggen staat er een rode neus
  tegen het raam te tikken, eerst zwaaien natuurlijk
  want als getrainde aandachtshoer kent hij zijn vak.
  Het word nog erger want onze clown kwam nog binnen ook,
  maar na de opmerking ga maar cliniclown spelen in Irak
  verdween de rode neus met een blik van hoe durf je…

  Andere situatie: zomaar een zondagmiddag – ziekenhuis – spoedopname
  Beetje paniek maar toch alles onder controle.
  Als cliniclown tegenstander vertelde ik een verpleger
  wat een rariteiten kabinet dat toch allemaal is en
  het not done is om commentaar te hebben op onze rode neuzen….

  Plotseling komt er een kinderarts aangelopen en die zegt Ik ga u de hand
  schudden want ik hoor dat u ook een hekel hebt aan cliniclowns.

  Hij vertelde dat een collega van hem bijna was ontslagen
  omdat hij commentaar geleverd had op deze mensen en hun
  organisatie.

  Paar uur later was alles weer onder de controle en ik
  nam afscheid van de arts met de woorden: Blijf ze haten

  Als grap bedoeld…Dat was in 2006 zo blij dat ik anno 2012
  nog steeds de boodschap kan verspreiden…

 8. Terwijl iedereen onderhand weet dat clowns uit Oude Pekela komen…

 9. Een akte, opgetekend bij bewustzijn, geldt niet meer wanneer
  eenmaal in een toestand van langdurige verminderde toerekeningsvatbaarheid. Jammer Luuk.
  Hoe verder het stadium van dementie is gevorderd, hoe meer je afgaat op je zintuigen en dit op de korte termijn: Geur, kleur, tast etc. Misschien vind je ze dan wel leuk! (ironie)

  Ceterum censeo (clini/care)clowns esse dellendam!

  @Dr,D True en lol

 10. Idee: clowns verkleed als kinderen en kleinkinderen van de oudere.

 11. Er schijnen geheime plannen te zijn voor “crisis-clowns”. Dat zijn ex-politici, die met behoud van wachtgeld (in afwachting op een plekje in de post-politieke baantjes-carrousel), mensen gaan opmonteren die in de crisis al hun spaarcentjes zijn kwijt geraakt. Naar verluid zijn de gesprekken met SBS6 in een vergevorderd stadium.

 12. Rania Haverkotte

  Slecht stuk zeg! Je schetst een beeld geheel vanuit je eigen perceptie, zonder zelf te zijn gaan kijken bij de CliniClowns of een ziekenhuis. Dat blijkt helemaal uit je stuk, anders zou je meer zorgvuldig om gaan met dit soort gegevens. Check je bronnen alvorens je tot conclusies komt. Mij lijkt het puur je eigen obsessie met deze organisatie en je hekel aan clowns die je gebruikt in een column gebaseerd op zogenaamde (halve) feiten.

 13. Ik ben benieuwd ik mag morgen meekijken bij mijn debuterende moeder op de afdeling maar ik denk positief alleen al het feit dat er een stukje aandacht is en aanraking is al mooi meegenomen want met 2 verzorgende op 30 man is dat best lastig …. en tja met dit kabinet komen er echt niet meer verzorgende dus dan is dat geklets over geld ook
  nietecht….relevant….

 14. Bij ons in het verpleeghuis komen deze clowns, ze kosten een godsvermogen en onze ab-ster kan precies hetzelfde doen ( doet dat al ) als deze clowns. By the way, ik hoef ze niet aan mijn bed tegen die tijd. Als je dement wordt ben je nog niet gek !

 15. Tegen die tijd komt er 1 keer per een dag iemand je luier verschonen en 1 keer in de week iemand met een nat washandje je ‘wassen’. Als je al kinderen hebt komen ze hooguit met je verjaardag en vaderdag, want wie zit er nu te wachten op een bejaarde vader die niets toevoegt. Buiten dat hebben ze het ook veel te druk met hun eigen leven; werk, kinderen, sociale contacten, sporten en waar een mens nog meer druk mee kan zijn.
  Dag in dag uit zit je daar achter je geraniums. Tot…je ver weg een muziekje hoort, je aandacht richt zich op het geluid. Het komt dichterbij, wat zal het toch zijn? Eindelijk ben je even uit je isolement en plots komt er iemand binnen die eventjes de tijd helemaal voor jou neemt. Wauw, de rest vliegt altijd langs en nu is de aandacht volledig en bewust op jou gefocust. Als je het kon met je oude lichaam zou je een sprongetje van geluk maken.

 16. I don’t understand why so much anger? And why should they work for free?
  Performers are not performing for free. The hospital clowns are working in totaly different circumstances. It is not an easy job.
  They have to be creative, emotionally and mentally strong, responsible, flexible, available and work with other people. That is a job that not everyone can do. And if the society thinks it is good to have them around they should give them certain security to be able to work. Nothing is for free.

 17. Jos Verbree

  Keigoed stuk! Deze clowns zijn vreselijk. Onze dochter was panisch voor deze mislukte grappenmakers. Iedere keer weer ze de kamer moeten uitjagen. En als ik dan hoor dat ze meer verdienen dan verpleegkundigen dan word ik woest. Echt woest. Ze zouden zich de ogen uit de kop moeten schamen. Echt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top