Chaos op Goede Vrijdag

Attentie, attentie. Hier volgt een mededeling van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND), bestemd voor alle consumenten. Morgen, op Goede Vrijdag, gaan winkels eerder dicht. Reeds om 19.00 uur – negentienhonderd uur – sluiten de deuren. Dit als gevolg van de Winkeltijdenwet. Vooral in de grote steden wordt rekening gehouden met opstootjes en rellen vanwege dit vroege uur. Consumenten pikken het niet langer.

De RND luidt de noodklok. In winkelcentra in grote steden zou op Goede Vrijdag 2006 de spanning te snijden zijn geweest, aldus de belangenvereniging voor winkeliers. Personeel werd uitgescholden en bedreigd omdat ze om zeven uur ’s avonds de deuren sloten. Beveiligingsmensen moesten ingrijpen. “Op veel plaatsen was de sfeer toen echt dreigend,” kan Sjoerd Veenstra, adjunct-directeur van de RND, zich nog herinneren. Hij begrijpt de boosheid van de klant. “Punt is namelijk dat de Winkeltijdenwet door de tijd is achterhaald. Steeds meer mensen kennen de betekenis van Goede Vrijdag niet.” Daarom pleit Veenstra voor een langere openstelling van winkels om zo het risico uit te sluiten dat consumenten lastig of agressief worden.

Wat kunnen we morgenavond om zeven uur verwachten, wanneer de meute abrupt het consumeren wordt ontnomen? Een krijsende HEMA-dame die door zes klanten heen en weer wordt gejonast en uiteindelijk hoofd voorover in de bak met rookworsten belandt? Oma’s die met hun rollator de pui van de Jamin rammen omdat ze chocolade eitjes willen? Laat het journaal de ontruiming van de Zeeman zien – met veel traangas en kijk, daar komt de shovel van de Mobiele Eenheid al?

Je zou verwachten dat Veenstra winkeliers adviseert klanten ruim van tevoren op de hoogte te stellen van de vervroegde sluitingstijd. Een postertje op de winkelruit doet wonderen. Maar dat is geen optie, want voor de RND is het nooit genoeg. Stel je toch eens voor dat de middenstand ook maar één euro omzet misloopt. Een ramp!

Omzet mislopen? Ik zou niet weten hoe. In grote steden zijn winkels bijna elke zondag open en op internet kun je sowieso 24 uur per dag terecht. Dus wat is het probleem? Welnu, er í­s helemaal geen probleem. Check het zelf. Grimmige taferelen? Welnee, Goede Vrijdag 2006 was net zo’n rustige koopavond als elke andere.
Ordinaire stemmingmakerij, dat is het. De RND schermt met vermeende agressie in de hoop op commercieel gewin. Daartoe worden consumenten afgeschilderd als wezens die winkelen zoals konijnen neuken. Puur op instinct, ze weten niet beter. Geef ze daarom maar alle ruimte.

Misselijkmakend, maar ooit krijgt Veenstra zijn zin. De commercie is niet te stoppen. Daarom kun je je maar beter schikken in het onvermijdelijke en proberen er het beste van te maken. Wie mailt me daarom even het adres van Sjoerd Veenstra? Ga ik de komende drie maanden elke nacht bij hem langs. Om half vijf in de ochtend met een tosti-ijzer en een brok kaas onder de arm op zijn ramen bonken. “VEENSTRA, WORD WAKKER MAN! HANDEL! IK KOM EEN KAASSCHAAF BIJ JE KOPEN!”
Heerlijk, die 24-uurs economie.

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!