Burn-out

Diederik zit ziek thuis. Burn-out. Maar liefst 1,3 miljoen Nederlanders kampen ermee. Zelfs ministers. Een burn-out slaat tegenwoordig gemiddeld al toe op je 32e, leest Diederik op zijn smartphone. Zie je wel, denkt hij. Het ligt niet aan mij, maar aan de maatschappij. Chronische stress en prestatiedruk eisen hun tol.

Altijd maar excelleren. Voor Diederik was ‘gewoon goed’ allang niet meer goed genoeg. Werken, sporten, vrienden, familie. De dagen volplannen, alles managen. Altijd maar druk-druk-druk. Want druk-druk-druk is goed. Als iemand Diederik vroeg hoe het met hem ging, antwoordde hij altijd: “Wáánzinnig druk.”

Dus stond Diederik altijd ‘aan’.

In de Arbeidstijdenwet staat hoeveel uren Diederik achter elkaar mag werken. Maar daar hield hij zich allang niet meer aan. Als de chef nóg meer werk op zijn bordje gooide, dan schreef Diederik op LinkedIn dat hij trots was ook dit project “te mogen doen”. Daar scoorde hij altijd heel veel duimpjes mee. Dat is belangrijk. Je moet zichtbaar zijn als je je carrièrekansen wilt vergroten.

Diep van binnen wist hij maar al te goed hoezeer hij aan zichzelf twijfelde. Presteerde hij eigenlijk wel naar behoren? Vinkte hij zijn to do-lijstjes wel in een hoog tempo af? Altijd die constante push om méér te doen. Zo werd Diederiks dagelijkse bestaan een aaneenschakeling van persoonlijke records die gebroken dienden te worden.

En nu zit hij dus thuis. Uit de running.

De gemiddelde burn-out duurt acht maanden, leest Diederik verder. Maar je hebt ook mensen, die krijgen nooit een burn-out. Die blijven gewoon overeind, hoe druk het ook is. Verdikkeme nog aan toe. Diederik neemt een besluit. Hij gaat zijn stinkende best doen om weer veel eerder aan het werk te gaan.

Hij heeft zijn chef al gemaild dat hij bijna weer beter is én een nieuw idee heeft. Een ‘weekend office groepsapp’, zodat collega’s ook buiten kantooruren lekker met elkaar kunnen sparren. Goed voor de scrum!
De chef is in ieder geval enthousiast. Als Diederik terug is, wordt dat zijn eerste uitdaging.

“Enorm verrast met deze mooie, nieuwe klus. Blessed!” tikt hij op LinkedIn.

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Ik werk voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!