Buigt u even voor de koning?

Fuck de koning. Het mag! De activist die tijdens een demonstratie in Amsterdam “fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis” riep, wordt bij nader inzien toch niet vervolgd. Hij zou zijn uitspraak “binnen de context van het publieke debat” hebben gedaan.

Gelukkig voor hem, want op majesteitsschennis staat in Nederland maximaal vijf jaar gevangenisstraf. Waarom zo veel? Welnu, de koning verdient extra bescherming omdat hij zichzelf niet kan verdedigen, zo is de gedachte. Dat maakt hem tot de meest machteloze man van Nederland.

Rijst de vraag: waarom sturen we uitgerekend de meest machteloze man van Nederland langs bij Obama, de machtigste man ter wereld? Ik heb de foto van zijn bezoek aan het Witte Huis eens goed bekeken. Willy en Barack Obama, elk op een houten stoel met leren zitting, kopje koffie op het bijzettafeltje. Van die witte kopjes die je hier in Nederland alleen nog in crematoria en buurthuizen ziet. Goddank staat de thermoskan buiten beeld. Op de sofa een eindje verderop zit Máxima. In haar eentje. Michelle Obama had wel wat beters te doen. Wat valt nog meer op? De open haard die niet aan is. Te veel moeite voor een bezoekje van een half uur. Arme Willy. Toen met Poetin was het veel gezelliger. Lekker samen bier hijsen. Duizend keer beter dan slappe Amerikaanse filterkoffie.

Daar zitten ze dan, netjes elkaars lichaamshouding spiegelend. Willy heeft zijn linker- over zijn rechterbeen geslagen. Obama precies andersom. Zo zijn ze in alles elkaars spiegelbeeld. Ook financieel. Willy strijkt elk jaar 823.000 euro op, belastingvrij. Barack Obama moet het doen met minder dan de helft: 362.000 euro (400.000 dollar).

Vraag ik mij toch af: waarom is Willy ruim tweemaal zoveel waard als de machtigste man op aarde? Geen idee. Misschien is het net als bij bankiers: als we Willy niet vorstelijk belonen, vertrekt hij naar het buitenland. Wordt hij ergens anders koning met al zijn onvermoede talenten. Daarom geven we hem zijn zeven ton kostende speedboot, zijn verlengde Audi A8L en zijn nieuwe koninklijke vliegtuig van 40 miljoen euro. Willy had naar verluidt ook de goedkopere uitvoering van 30 miljoen kunnen kiezen, maar daarin zit geen luxe slaapkamer. Ook de renovatie van Huis ten Bosch (60 miljoen op kosten van de belastingbetaler) en het opknappen van zijn optrekje in Noordeinde (8 miljoen) is hem van harte gegund. Machteloosheid mag wat kosten! Al denk ik zelf dat we de waarheid in een heel andere richting moeten zoeken. Willy machteloos? Welnee! Hij fuckt ons gewoon keihard terug. Buigt u even voor de koning?

beeld: RTLnieuws

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Ik werk voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!