Buigt u even voor de koning?

Fuck de koning. Het mag! De activist die tijdens een demonstratie in Amsterdam “fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis” riep, wordt bij nader inzien toch niet vervolgd. Hij zou zijn uitspraak “binnen de context van het publieke debat” hebben gedaan.

Gelukkig voor hem, want op majesteitsschennis staat in Nederland maximaal vijf jaar gevangenisstraf. Waarom zo veel? Welnu, de koning verdient extra bescherming omdat hij zichzelf niet kan verdedigen, zo is de gedachte. Dat maakt hem tot de meest machteloze man van Nederland.

Rijst de vraag: waarom sturen we uitgerekend de meest machteloze man van Nederland langs bij Obama, de machtigste man ter wereld? Ik heb de foto van zijn bezoek aan het Witte Huis eens goed bekeken. Willy en Barack Obama, elk op een houten stoel met leren zitting, kopje koffie op het bijzettafeltje. Van die witte kopjes die je hier in Nederland alleen nog in crematoria en buurthuizen ziet. Goddank staat de thermoskan buiten beeld. Op de sofa een eindje verderop zit Máxima. In haar eentje. Michelle Obama had wel wat beters te doen. Wat valt nog meer op? De open haard die niet aan is. Te veel moeite voor een bezoekje van een half uur. Arme Willy. Toen met Poetin was het veel gezelliger. Lekker samen bier hijsen. Duizend keer beter dan slappe Amerikaanse filterkoffie.

Daar zitten ze dan, netjes elkaars lichaamshouding spiegelend. Willy heeft zijn linker- over zijn rechterbeen geslagen. Obama precies andersom. Zo zijn ze in alles elkaars spiegelbeeld. Ook financieel. Willy strijkt elk jaar 823.000 euro op, belastingvrij. Barack Obama moet het doen met minder dan de helft: 362.000 euro (400.000 dollar).

Vraag ik mij toch af: waarom is Willy ruim tweemaal zoveel waard als de machtigste man op aarde? Geen idee. Misschien is het net als bij bankiers: als we Willy niet vorstelijk belonen, vertrekt hij naar het buitenland. Wordt hij ergens anders koning met al zijn onvermoede talenten. Daarom geven we hem zijn zeven ton kostende speedboot, zijn verlengde Audi A8L en zijn nieuwe koninklijke vliegtuig van 40 miljoen euro. Willy had naar verluidt ook de goedkopere uitvoering van 30 miljoen kunnen kiezen, maar daarin zit geen luxe slaapkamer. Ook de renovatie van Huis ten Bosch (60 miljoen op kosten van de belastingbetaler) en het opknappen van zijn optrekje in Noordeinde (8 miljoen) is hem van harte gegund. Machteloosheid mag wat kosten! Al denk ik zelf dat we de waarheid in een heel andere richting moeten zoeken. Willy machteloos? Welnee! Hij fuckt ons gewoon keihard terug. Buigt u even voor de koning?

beeld: RTLnieuws

9 reacties op “Buigt u even voor de koning?”

 1. Zo heb ik “buigen voor de koning” nog niet eerder gezien, jakkie!

 2. Ik was van plan een reactie te geven, waarin ik mijn gedachten vorm wilde geven en inhoudelijk op de column van Luuk (prima !) wilde ingaan.
  Maar ik pas er voor en kom ook niet meer terug: Zo lang die idioot van een Willem hier de boel vervuilt( zie mijn opening naar hem toe in je voorlaatste column) heb ik hier niets meer te zoeken.
  Het ga je goed Luuk, ik mag je wel.
  Helaas wordt e.e.a. verziekt door verwarde man Willem en houd ik het hier voor gezien.

 3. Kom op Louisa ! Je laat je door een reaguurder toch niet beroven van de glimlach die Luuk op je gezicht tovert?
  Gewoon blijven lezen die columns en als je de naam “Willem” ziet met een lap tekst eronder: doorscrollen. Doe ik ook…

 4. Mr President

  Heb ik mijn alias toch grappig gekozen al die jaren terug.
  Willem volgende keer doen we een Heini!

 5. Fantastische column Luuk! Weer met veel plezier gelezen. Met veel plezier lees ik ook altijd de reacties en frustraties die jouw lezers op de site delen. Heerlijk. Het zijn soms net de reaguursels van de Telegraaf. 😉

 6. Willem Wejes

  Als mijn familie Sint Nicolaas’ verjaardag vierde, maakte ik soms een gedicht voor mezelf, met bijpassend cadeautje. Het gedicht was dermate cynisch dat de anderen elkaar aankeken, zich afvragend wie zo iets had durven schrijven.

  Door die voorgeschiedenis ontkom ik niet aan de indruk dat de stomvervelende Willem een alter ego van Luuk is, gewoon om de boel een beetje te stangen.

  [Haha! Maar nee, ik ben het niet – Luuk Koelman]

  Maar: gewoon doorscrollen is beter dan nooit meer terugkomen en al die goede colums te missen. Een beetje jammer: ik heet ook Willem…

 7. Het is jammer dat mensen de – bij tijden werkelijk geniale – reacties van Willem zo hoog (en boos) opnemen. In mijn ogen levert Willem een leuke additie op de columns (en nee, Luuk is NIET Willem: ik kan het weten, dat zonder enige gêne of trots gezegd hebbende). Ik moet vaak smakelijk lachen om zijn goed geschreven bijdrages. Het zou echter jammer zijn als mensen zich hier enkel nog over Willem op gaan zitten winden en de eigenlijke column daardoor in het niet valt. Het is niet nodig. Willem is gewoon leuk en feitelijk steengoed. Vind je dat niet, lees er dan gewoon overheen? Lekker doorgaan, hoor Willem!

 8. “Willem” is niet goed snik, verpest de sfeer en daarom houd ik het hier voor gezien. En aangezien er hier mensen zijn die “Willem” werkelijk “geniaal” vinden heb ik besloten dat ik hier niet meer thuishoor.
  Dag Luuk ! Het beste !

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top