Bootvluchteling strandt in Hofvijver

In de Hofvijver nabij de Tweede Kamer is hedenochtend een half leeggelopen opblaasbootje aangetroffen, met daarin een verwarde Bram Moszkowicz. Twee dagen eerder had de gevallen advocaat zichzelf op het schild gehesen als de lijsttrekker van VNL (VoorNederLand).

Wat tussen de persconferentie en de tewaterlating geschiedde, blijft vooralsnog onduidelijk. Boze tongen beweren dat de VNL-partijtop Moszkowicz – in ruil voor twintigduizend euro in contanten – na afloop van zijn optreden in het tv-programma Pauw in een rubberbootje de Hofvijver op heeft geduwd, richting ’t Torentje. Inmiddels dobbert de heer Moszkowicz alweer 36 uur rond. Stuurloos, zonder peddeltje. De schrijnende beelden laten niemand onberoerd.

Het kabinet is in spoedberaad bijeen nu de tragedie van de Middellandse Zee op de Hofvijver lijkt te zijn overgeslagen. “Het komt nu wel erg dichtbij,” aldus een ingewijde. Wist Moszkowicz waaraan hij begon toen hij in een rubberbootje richting Binnenhof stapte?

Vanuit de PvdA is er empathie. De socialisten zien hem als een ontheemde, in nood verkerende BN’er. Moszkowicz is zowel persoonlijk als zakelijk failliet. Maar veel droeviger: niemand die hem nog ziet staan. Geen erkenning meer, geen waardering. Een uitzichtloze situatie. Is het dan niet begrijpelijk dat hij op zoek gaat naar een nieuw bestaan in de schijnwerpers? Samsom: “De heer Moszkowicz wordt gedreven door wanhoop. Hoe kunnen we daar ongevoelig voor blijven?”

De VVD eist dat de voormalig advocaat terug wordt gesleept naar waar hij vandaan kwam: het bankje tegenover ’t Torentje. De partij wijst erop dat we hier van doen hebben met iemand die uit zijn ambt is gezet omdat hij de boel op Nigeriaanse wijze belazerde. Bovendien is er de angst dat het redden van de heer Moszkowicz een aanzuigende werking zal hebben op andere BN’ers met politieke aspiraties. Zijlstra: “Voor je het weet, rent Peter R. de Vries zich weer warm, klaar om in een Speedo-zwembroekje de Hofvijver over te zwemmen. Of Gordon.”

Het is een duivels dilemma. Volgens zegslieden op het Binnenhof komt premier Rutte vanmiddag met een verklaring. Er zijn simpelweg niet genoeg Kamerzetels om alle politiek asielzoekende BN’ers onderdak te bieden. Daarom pleit het kabinet voor opvang in de eigen regio. Bij Peter R. de Vries, die weer helemaal gelukkig is sinds hij elke avond bij DWDD mag aanschuiven, werkt dat perfect. In het geval van de heer Moszkowicz zal contact worden gezocht met Eva Jinek. En anders toch maar weer terug naar het land van herkomst: RTL Boulevard.

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Ik werk voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!