Bonnie’s record

Leuk zal Bonnie St. Claire het niet vinden, maar voor mij is het nu al het record van 2007. Tijdens de Nationale IQ Test van BNN scoorde zij een IQ van 52. Daarmee verpulverde Bonnie het drie jaar oude record van Kelly, bekend van Big Brother, die sinds 2004 met een IQ van 77 de lijst van laagst scorende BN’ers aanvoerde.

Is een IQ van 52 laag? Ja, dat is héél erg laag. Een ‘gemiddeld’ mens scoort namelijk tussen de 90 en 110. Ter vergelijking: de orang-oetan Sandy uit dierentuin Apenheul scoort een IQ van 75; maar liefst 23 punten méér dan Bonnie St. Claire. Hoe kan dat? Is die orang-oetan nou zo slim of is Bonnie nou zo dom?

Vreemd is dat IQ van 52 natuurlijk wel, want Bonnie kan onmogelijk dommer zijn dan een aap. Zo kan orang-oetan Sandy geen liedjes onthouden en ik denk ook niet dat ze zindelijk is. Bonnie wel. Tenminste, dat mag je hopen. Dus wat is zo’n IQ-test dan waard? En kun je überhaupt iets als intelligentie objectief meten – en sterker nog: terugbrengen tot één getal dat je vervolgens IQ noemt?

De eerste intelligentietest werd in 1904 ontwikkeld door de Franse psycholoog Alfred Binet. Hij kreeg van zijn minister van onderwijs opdracht iets te ontwerpen waardoor leerlingen opgemerkt kunnen worden, die in het basisonderwijs buiten de boot dreigen te vallen. Maar meer dan een eeuw later beseffen wetenschappers dat IQ alléén lang niet alles zegt over iemands capaciteiten. Zo wint de theorie van de ‘meervoudige intelligentie’ steeds meer terrein. Volgens aanhangers van meervoudige intelligentie dient niet de vraag gesteld te worden ‘hoe knáp ben jij?’, maar ‘hóe ben jij knap?’.

Bedenker van deze theorie is de Amerikaanse psycholoog Howard Gardner. Volgens hem zijn er veel meer ‘soorten’ intelligentie. Zo zegt het IQ alleen iets over onze taalvaardigheid, gevoel voor logica en ruimtelijk inzicht. Maar er is ook nog muzikale intelligentie, lichamelijk-kinesthetische intelligentie (sport), naturalistische intelligentie (natuur) en interpersoonlijke (mensenkennis) en intrapersoonlijke (zelfkennis) intelligentie. Die laatste twee intelligenties worden ook wel EQ genoemd.

Mensen zijn dus op verschillende manieren knap en ontwikkelen zich in de ene vorm van intelligentie sneller en beter dan in andere. Zo kun je stellen dat Einstein een genie was vanwege zijn superieure wiskundige logica. Maar net zo goed past het etiket ‘genie’ op Maradona, vanwege zijn superieure kinesthetische intelligentie.

Terug naar Bonnie. Ik schat haar interpersoonlijke intelligentie hoog in. Ze was namelijk zo slim die IQ-test expres heel slecht in te vullen. Het leverde haar ongekend veel publiciteit op, met als gevolg dat haar real life-soap Het glas is half vol, toch nog door een paar honderdduizend Nederlanders werd bekeken. Niet slecht voor absolute bagger. Maar ja, iedereen wilde zien hoe iemand die 23 punten dommer is dan een aap, zich door het leven slaat. En we weten allemaal: hoe hoger de kijkcijfers, des te meer reclame-inkomsten. Toch wel slim van Bonnie. Heeft ze mooi een paar honderdduizend Nederlanders voor haar karretje gespannen. Dus wie is hier nu dom?

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!