Boer zoekt vrouw: eerlijke televisie

Maar liefst tweeënhalf miljoen televisiekijkers genieten wekelijks van het KRO-programma Boer zoekt vrouw. Een datingshow waarin vijf alleenstaande boeren, soms voor het eerst in hun leven, zich op het glibberige liefdespad begeven.

Het meest leerzaam zijn de ‘keuzemomenten’, de scènes waarin vrijgezelle dames door de boeren worden weggestuurd. Elke aflevering is bij elke boer één dame de pineut. Zo demonstreerde boer Piet uit Valkenswaard afgelopen zondag hoe je een vrouw afserveert: “ik heb begrepen dat jij graag naar de muziekschool gaat en daarom denk ik dat wij elkaar toch niet zo goed liggen.” Gelukkig heeft Piet ook zijn tedere kant. In aflevering zes wordt een vrijgezelle dame helemaal week als hij haar op zachte toon toevoegt: “mee jou had ik voor me eigen een gevoel”.

Mijn grote favoriet is evenwel boer Peter, een 43-jarige melkveehouder uit Dwingeloo. Peter is een geval apart. Hij komt niet helemaal uit de verf, om maar eens een understatement te gebruiken. Peter is een gesloten boek waarvan alle pagina’s aan elkaar zijn gelijmd. Al zeven afleveringen lang schuifelt hij als een autistische homoseksueel tussen het vrouwvolk door. Leg Peter op een naakte vrouw, beweeg zijn heupen ritmisch op en neer, en dan nog weet je zeker dat er niets gebeurt. Het enige wat van Peter afdruipt, is de desinteresse. Op de vraag waarom hij zo afstandelijk doet, antwoordt hij steevast hevig zwetend: “dat zijn privé-zaken.”

Als televisiekijker schiet op zo’n moment je fantasie op hol. Welk gruwelijk geheim torst deze man met zich mee? Wacht hij nog op zijn eerste natte droom? Zijn z’n teelballen nooit ingedaald? Liggen er vier in moten gehakte prostituees in zijn diepvries en doet hij nu zijn uiterste best zichzelf te beheersen?

‘Hoe ontroerend, die onhandige mannen die er zichtbaar moeite mee hebben om tot hun keuzes te komen,’ schrijft KRO-directeur Ton Verlind op zijn weblog. Elke aflevering is volgens hem een ‘mooie levensles en heel herkenbaar’. Ja, Ton schrijft prachtige woorden over Boer zoekt vrouw. Eerlijke televisie, dat is het.

Maar niet heus. Want wat Verlind verzwijgt, is dat twee van de vijf boeren al aan de vrouw zijn. Deze week meldde de Volkskrant dat boer Joris een date buiten zijn kandidates om heeft gescoord. Hij moest van de KRO prompt een contract tekenen om te voorkomen dat hij zijn hormonen volgt en zo het feestje verpest. De KRO ontkent, maar SBS Shownieuws onthulde afgelopen maandag waarom boer Peter zo vreemd doet. Vlak voordat de opnames begonnen, liep hij de vrouw van zijn leven tegen het lijf. De KRO besloot hem niet te vervangen. Pech voor alle dames die nu dus voor spek en bonen naar zijn gunsten dingen.

Maar als man heb ik toch vooral met Peter te doen. Een ding is zeker: deze arme drommel zou het liefst zichzelf uit het programma wegstemmen. Stel je voor, na 43 jaar hunkeren eindelijk een vriendin, de ontmaagding gloort, moet je nóg weken wachten voordat je je verovering mag consumeren. Gek van verlangen word je dan.
Zou de KRO dat bedoelen met ‘het gevoel dat je deelt’?

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!