Billenkoek van Google Pagerank

Mail van het Amerikaanse bedrijf ZTMC. Of mijn website Koelman.com bereid is vier klein tekstlinkjes onderin de footer te plaatsen. Ze hebben er 60 dollar per maand voor over en betalen vooruit.

Nee maar, 720 dollar op jaarbasis voor vier kleine tekstlinkjes, helemaal onderaan de pagina? Daar kun je mooi van op vakantie. Zou het echt waar zijn? Even googelen op ‘ZTMC’. De eerste bevindingen zijn bemoedigend. Allemaal positieve feedback. Websites die door ZTMC werden benaderd en met het bedrijf in zee gingen, melden op fora dat ze netjes zijn uitbetaald, steeds aan het begin van de maand.

Het ziet er warempel naar uit dat ik eindelijk eens geld ga verdienen met mijn website. Dit is nog eens andere koek dan dat schrapen via Google Adsense. Meer dan een paar dubbeltjes per dag levert die onzin me niet op. Maar ja, wie klikt er nu op Google ads? Ik in ieder geval nooit.

Maar wacht eens even. Wie klikt er überhaupt op die vier kleine tekstlinkjes van ZTMC? Ook helemaal niemand, toch? Snel verder googlen. En daar gebeurt het. Iemand meldt iets gehoord te hebben over een ‘ban’ van Google. En hopla, daar komt de aap uit de mouw. Sites die tekslinkjes van ZTMC plaatsen, krijgen billenkoek. Ze verliezen hun Google PageRank.

Google PageRank? Het zal wel aan mij liggen, maar daar had ik nog nooit van gehoord. Blijkt mijn eigen site een ‘PR6’ te zijn (je eigen PageRank checken kan hier). Even hoog als GeenStijl. Zozo, en wat kopen wij daar dan voor? Welnu, kort door de bocht gezegd: hoe hoger de PageRank, des te hoger je pagina’s binnen de zoekresultaten van Google verschijnen.

Daar maakt ZTMC gebruik van. De vier kleine tekstlinkjes missen de ‘nofollow-link’, terwijl Google van websites eist dat zij deze gebruiken bij betaalde links. ‘Nofollow’ is namelijk een stukje html-code dat ervoor zorgt dat de spiders van Google de hyperlink niet volgen, zodat deze niet van invloed is op de ranking binnen Google. Zo blijven de zoekresultaten ‘schoon’, want volgens Google is een betaalde hyperlink geen ‘eerlijke’ link.

Ik snap de redenatie. Maar aan de andere kant: wat geeft Google het recht zich te bemoeien met de wijze waarop ik met hyperlinks omga op mijn eigen website? Is hier niet gewoon sprake van een gat in de Google algoritmes? En waarom dicht Google dat gat niet in plaats van websites te dwingen er geen gebruik van te maken?

Het is de arrogantie die we kennen van Microsoft. Waarom zou Google het gat dichten? Wie niet voldoet aan de regels die Google stelt, krijgt straf en wordt uiteindelijk geexcommuniceerd. Het is de digitale dood. Want wie niet wordt gevonden via Google, die bestaat online niet.

Ik heb de tekstlinkjes niet geplaatst. Ga maar na: na verloop van tijd verlies je je PageRank. Dat scheelt handenvol bezoekers én maakt je website niet langer interessant voor bedrijven als ZTMC. Het gevolg: geen 60 dollar per maand meer én je bestaat niet meer voor Google.

Best, prima. Ik zal er geen boterham minder om eten. Maar wat me wel bezig houdt, is de macht van Google. De zoekgigant is heer en meester over het internet. Lig je er bij hen uit, kun je het schudden.

Eén bedrijf dat – als het wil – de regels bepaalt. Waar eindigt zoiets? Of beter gezegd: waar is Nelie Kroes wanneer je haar nodig hebt?

4 reacties op “Billenkoek van Google Pagerank”

 1. Volgens mij is je PR 5 dus ik weet niet wat voor linkjes je nog meer hebt geplaatst…? 😉

 2. Luuk Koelman

  Godnondeju! toen ik het artikel schreef, was ie nog zes…

 3. Nou, ik wordt er veel wijzer van…….
  Website http://www.harmoniumnet.nl
  PageRank 2 / 10
  Indexed Pages 222
  Maar wat het betekent???? Koelman mag het weten….. Trouwens ze onthouden ook pagina’s die al verdwenen zijn, mijn site telt slechts 174 pagina;s
  En dat alles voor een website die over traporgels gaan. Zelfs Koelman moet drie keer controleren of ie dat goed intikt. 🙂

 4. Die site werkt voor mij niet. Geen idee waarom niet, maar soi, mag ik dat zo zeggen, ja dat mag ik zo zeggen 😉 (Een enorm heerlijke kolum overigens).

  Je laatste punt is terecht. De macht van google, monopolie. Maar dit is geen monopolie omdat ze de rest overkopen of uit de markt prijzen met stuntprijzen. Ze zijn gewoon enorm goed bezig. Zo goed dat niemand erbij kan.

  Ze hebben het recht om op google te zetten wie ze op google zetten. Wil je je niet aan hun regels voldoen dan kom je er niet op. Volledig geautomatiseerd en efficient.

  Vandaag een stukje in de metro, of was het gisteren, Bing van microsoft gaat samen werken met yahoo. Bing, dat gaat wat sneller dan google. 2 letters minder. “Lets bing it”. “you can bing it easy on the internet”… er zit iets in.

  Maar mocht microsoft onz3e hopen niet waar kunnen maken, of erger nog, zou microsoft hetzelfde gaan doen dan rest ons slechts een ding! IEDEREEN aan de ZTMC. Maar dit ruikt te veel naar communisme, iedereen meot meewerken. En tja dat is een utopie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top