Eind juli verwijderde Apple de app Clueful uit de App Store. Opmerkelijk, want Clueful is de allereerste iOS-applicatie die iPhone-gebruikers laat zien welke geïnstalleerde apps zichzelf stiekem toegang verschaffen tot persoonlijke gegevens.
Toen Clueful uit de App Store werd gegooid, had het programma in amper twee maanden tijd 65.000 verschillende apps geanalyseerd. Wat bleek: akelig veel apps uit de App Store verschaffen zichzelf toegang tot beduidend meer persoonlijke informatie dan strikt noodzakelijk is. Zo legt maar liefst 41% van alle iPhone-apps de locatie van de gebruiker vast zonder dat deze daarvan op de hoogte is; 42,5 procent van alle apps versleutelt geen gegevens, ook niet wanneer de gebruiker op een open wifi-netwerk zit; 18,6 procent van alle apps kán zich toegang verschaffen tot het adresboek van de gebruiker – en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Meer percentages vind je in deze handige info-graphic (stukje naar beneden scrollen). Lees en huiver.
Dictatoriaal regime
Rijst de vraag: waarom werd Clueful uit de App Store verwijderd? Niemand die het weet. De ontwikkelaar van de app, Bitdefender, meldt in een blogpost enigszins verwonderd dat de app is verwijderd, nadat deze twee maanden eerder “was approved under the same rules.” Apple houdt de kaken stijf op elkaar – ook richting BitDefender dat het volgende laat weten: “we are working hard toward understanding why our app was removed and to develop the app to improve its chances of staying there.” Apple werkt dus niet echt mee. Wellicht is het bedrijf zelf ook geschrokken van de enorme hoeveelheid veiligheidslekken in de aangeboden apps. Bovendien proef je hoe BitDefender in haar verklaring op eieren loopt. Dat is niet voor niets, want de App Store kent een dictatoriaal regime waaraan Assad nog een puntje kan zuigen.
Buigen als riet
En nu? Twee weken geleden liet BitDefender op de eigen Facebook-pagina weten dat er “interesting news” op komst was over Clueful. Benieuwd wat dat is. Ik gok erop dat BitDefender met een sterk afgezwakte versie van Clueful terugkeert in de App Store. Logisch, want wie zijn app in de App Store wil, kan maar beter buigen voor Apple, zoals riet buigt voor de wind.
Is het erg dat ontwikkelaars niets anders rest dan zich te schikken naar de Noord-Koreaanse luimen van Apple? Ja, want in hun kielzog doet de consument dat ook. Als koper van een iPhone of iPad mogen zij diep in de buidel tasten voor een stukje machtig mooi ontworpen hardware – maar in essentie blijft het apparaat gewoon eigendom van Apple. Immers, Apple bepaalt welke software de gebruiker mag installeren – niet de gebruiker zelf. Waarom? Ik kan slechts één reden bedenken: omdat alleen Apple weet wat goed (lees: veilig) is voor de gebruiker.
Gratis spyware
Aan dat sprookje heeft Clueful, in de amper twee maanden dat de app verkrijgbaar was, een eind gemaakt. We weten nu waarom zoveel apps gratis zijn – of belachelijk goedkoop. De reden: dergelijke apps zijn in veel gevallen niets meer dan stukjes spyware die je als consument “gratis” op je iPhone of iPad mag zetten. Treurig, maar waar. Pijnlijk voor Apple, zeker nu het vol in zet op de iPhone en de iPad, en als het duurste bedrijf ooit alles te verliezen heeft. Ja, dan heeft de boodschapper het natuurlijk gedaan – in plaats dat Apple zich de kritiek aantrekt en eindelijk eens het kaf van het koren gaat scheiden in haar App Store.