Bibliotheek van de toekomst

Vanaf januari 2019 in de Tilburgse Spoorzone: de bibliotheek van de toekomst. Er had ook kunnen staan: de paardentram van de toekomst. Dat was net zo mal geweest.

Wie komt er in hemelsnaam nog in de openbare bibliotheek? Ik in ieder geval niet, terwijl ik toch (I kid you not) de Bibliotheek & Documentatieacademie heb doorlopen. Maar dat was in de vorige eeuw, toen papier de enige mogelijkheid was om de medemens van informatie te voorzien. De jaren dat de encyclopedie-verkoper nog aan de deur kwam. Nu gebruikt elk weldenkend mens het internet om informatie te vinden.

Ja maar, betoogt bibliotheek Midden-Brabant; in deze tijd van informatieovervloed en te veel meningen zorgen wij juist voor diepgang, inhoud en reflectie! En dus voor een slimme, creatieve, wijze samenleving. Onze bieb wordt een actieve werkplaats waarin mensen inzichten kunnen verdiepen en met elkaar delen.

Nu weet ik niet wat een ‘actieve werkplaats’ is (blijkbaar bestaan er dus ook passieve werkplaatsen), maar aan het woord is Rob Bruijnzeels. Rob is ‘adviseur in toekomststrategieën voor openbare bibliotheken’. Ik moest even gaan liggen toen ik dat las. Ik kan slechts één reden bedenken waarom je als openbare bibliotheek een ‘adviseur toekomststrategieën’ in de arm neemt: omdat je het zelf niet meer weet.

Nu ja, diep in je hart weet je het wel: je zult de realiteit onder ogen moeten zien en jezelf opheffen. Maar dat is geen optie, want je hebt personeel in dienst. Bibliothecarissen hebben ook hypotheken, zo simpel is het. Het zijn net ambtenaren. Dus vraag je het ten einde raad maar aan een ‘adviseur’. Mag hij jou vertellen hoe je in de Spoorzone 15,7 miljoen euro Tilburgs gemeenschapsgeld kunt stuk slaan. Met je paardentram.
 

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!