Benzine: twee euro de liter

De brandstofprijzen schieten omhoog. Automobilisten worden nerveus, want een liter benzine is nog nooit zo duur geweest. Hoeveel erger wordt het nog? Volgens berekeningen van beursanalisten is het eind dit jaar zover: twee euro de liter.
Als opwarmertje staan kranten nu al vol met de treurzang van consumenten aan de pomp. NRC Handelsblad had laatst een verhaal over een lerares uit Tiel. Zij gaat voortaan te voet naar school en neemt binnen de stad de auto niet meer. Dan maar met de fiets.

Ach en wee, armoede in Nederland. In hetzelfde artikel komt een piloot in opleiding aan het woord. Hij zou wel minder willen rijden, maar weet niet hoe. Hij woont in Groningen, zijn ouders in Utrecht en de opleiding is in Ede. Per week rijdt hij duizend kilometer en eigenlijk kan hij het nu al niet meer betalen.

Rot toch op, denk ik dan. Als je duizend kilometer per week moet rijden, heb je je leven niet op orde. Zo simpel is dat. Alsof je deze tweede oliecrisis niet al jaren hebt zien aankomen. We weten het al 35 jaar, want de eerste oliecrisis trof Nederland in 1973. Toen waren er vier autoloze zondagen op rij. De benzine ging op de bon.

Wat kostte een liter benzine toen? Omgerekend naar prijzen van vandaag de dag (dus gecorrigeerd naar inflatie): één euro. Dat vraagt om een rekensommetje. Stel dat één liter benzine eind dit jaar inderdaad 2 euro kost, dan is de benzineprijs in 35 jaar tijd dus met 100 procent gestegen; oftewel gemiddeld 2,8 procent per jaar. Moeten we daar nu met zijn allen zo spastisch over doen? En dan te bedenken dat auto’s steeds zuiniger zijn gaan rijden. Anno 2008 kom je met één liter benzine veel verder dan in 1973, maar daar hoor je niemand over.

Ik zou zeggen: houden zo. Laat automobilisten elkaar maar lekker de put in praten. Hopelijk laten ze massaal hun heilige koe staan. Lossen de files vanzelf op. Heerlijk.

12 reacties op “Benzine: twee euro de liter”

 1. Jitze van der Meer

  Groot gelijk!

  De brandstof is niet eens zo duur, maar de inhalige overheden maken het duur.
  In 1955 kostte een liter benzine 37 cent en een normaal weekloon was toen 80 tot 100 gulden
  Voor een weekloon kon je dus 270 liter benzine kopen. Tegenwoordig moet je daar € 400.– voor ophoesten.
  Een “uiterst zuinige” lelijke eend haalde vroeger ternauwernood 1 : 20; een middenklasse dieselauto die bijna 3 x zwaarder is haalt bij dezelfde snelheden met gemak 1: 23, net als een kleine moderne benzine-auto.
  Een middenklasser verbruikt tegenwoordig ongeveer de helft ten opzichte van 30 of 50 jaar geleden.

  Wie elke week 1.000 kilometer moet rijden heeft zijn leven inderdaad niet op orde en Freek de Jonge heeft het ook grootste gelijk van de wereld met zijn act over DOMME automobilisten.
  Het getuigt toch niet van veel intelligentie, wanneer je elke dag op dezelfde tijd in dezelfde file staat.

 2. Chris van de Ven

  Weet de automobilist voor zover niet de stoel naast hem of haar ook leeg is nog dat er ook een achterbank is ? Auto-delen kan ook dus jawel ook de kosten delen dan, is ook nog gezelliger. Nu zie je in de file of gewoon een rij wachtende auto’s zelden meer dan die trotse bezitter. Die heeft dan wel de tijd om langs de weg op de plattegrond naar de bestemming te zoeken dan is het al snel nog meer balen over de hoge brandstofprijzen want wie onbekend is in die stad rijdt zo de verkeerde kant in… “U staat hier” ontdekt dat de bestemming ergens rechts achter u is volgens de plattegrond. Wie bekend is in de stad weet dat het links vooruit te vinden is, want de kaart staat vaak verkeerd opgesteld. Raar dat men daar schijnbaar nooit bij stilstaat …
  Chris de Stapschrijver

 3. En ja hoor, de overheid krijgt weer de schuld.

  Beste Jitze (en vele anderen): elke cent die de overheid binnenhaalt via accijns op benzine hoeft niet op een andere manier verdiend te worden. Accijns op brandstof verlagen = andere belastingen verhogen. Lood om oud ijzer dus. De overheid steekt dat geld bovendien niet in zijn eigen zak, maar besteedt het aan overwegend nuttige zaken. De overheid HEEFT niet eens een eigen zak,overheidsgeld is van iedereen.

  De benzineprijs mag van mij nog veel verder stijgen. Files lossen op, Co2-uitstoot daalt, zoeken naar alternatieve energie neemt toe.

  En nog een tip: neem gewoon de fiets als je minder dan 10km moet rijden. Kost geen geld, spaart het milieu en het voelt nog lekker ook.

 4. De overheid heeft inderdaad geen eigen zak, behalve dan die waar ze die 30 % (!!) salarisverhoging in stoppen.

 5. 30% salarisverhoging bij de overheid? Sinds 1970 dan misschien. De gemiddelde ambtenaar in Nederland verdient minder dan zijn collega in het bedrijfsleven. En nee, ik ben zelf geen ambtenaar. En mijn partner ook niet.

  Als je extraorbitante salarisverhogingen wilt zien, kun je beter bij de top van het bedrijfsleven gaan kijken. Zelfregulatie? Mijn r**t.

 6. Nou sorry maar dat kwartje van kok mag er eindelijk zoals beloofd is wel af
  De economy is bij getrokken en de overheid heeft geld genoeg.
  Het verdwijnt wel degelijk in eigen zak want aan andere nuttige dingen word niets uitgegeven. De gemiddelde ambtenaar (ministers krijgen meer als jij denkt. moet je eens kijken wat die beveiliging voor verdonk en hischi ali hebben gekost.
  Laat die lui dat eens uit eigen zak betalen evenals alle snelheids overtredingen.

  Nee maak die benzine nou maar eens goedkoper want nederland gaat zo naar de haaien.

  Ik heb een kleine zuinige auto en tank me al helemaal de rambam.

  De regering gaat totaal verkeerd om met zijn geld.

 7. @Icecube:

  Een minister verdient in Nederland 130.000 euro per jaar. Da’s ongeveer evenveel als een sales-manager in het bedrijfsleven.

  ‘want aan andere nuttige dingen word niets uitgegeven.’

  Onderwijs, zorg, dijken, politie, brandweer, straatverlichting, AOW: allemaal onnuttige dingen volgens icecube.

  ‘De overheid heeft geld genoeg’. Helaas. Lees eens een stukje op wikipedia over de rijksbegroting voordat je iets roept. Voor je het weet gaan mensen je napraten en krijg je partijen als de PVV en TON.

 8. Chris van de Ven

  Fietsen is goedkoop en gezond, inderdaad het alternatief als het niet zo ver is en anders is er nog het openbaar vervoer tenzij de bestemming slecht te bereiken is dan. Autodelen kan dus ook is om op vakantie te gaan ideaal zeker als trein en bus er niet komen. Bizar genoeg telt dat alles dan ook bij lange afstanden dan kost het dus veel en jawel dan valt er te klagen, anders dus niet. Ik leef al 47 jaar zonder rijbewijs laat me af ten toe vervoeren per auto als aldus er geen echt alternatief is. Taxi ? kan doch dat is ook duur.
  CHRIS

 9. een stijging van slechts 2,8% per jaar…

  ik begrijp uw punt, want u probeert het standpunt te verdedigen dat het allemaal zo betrekkelijk is en dat men maar moet ophouden met klagen.. een goed standpunt overigens, maar het argument van de 2,8% prijsstijgingper jaar gaat helaas niet op.

  2,8% van wat? brandstof is een van de zaken die men in grote hoeveelheden (tienduizenden liters per jaar) afneemt.. is dus wel even iets anders dan een pakje boter van 1 euro 50 dat opeens 1,55 wordt.. immers zoveel boter koopt men gemiddeld niet. dus die kleine prijsstijging is niet zo veel zeggend als waneer men bijvorbeeld 20000 pakjes boter zou kopen..

  daarnaast ga je volledig voorbij aan het feit dat deze prijsstijging niet geleidelijk, uitgesmeerd over meerdere jaren 2,8% is, maar juist in een kore tijd explosief is gestegen.. een gemiddelde zegt dan ook niet zoveel.

  kortom, ik daag u uit om eens fictief elk jaar 2,8% meer aan hypotheekrente te betalen (ook iets dat wij in grote hoeveelheden afnemen, in dit geval is het product: geld en de prijs die wij betalen : rente)

  ik denk dat u het na 2 a 3 jaar dan wel gezien heeft en uw huis onbetaalbaar is geworden.

  kortom, een goed standpunt, maar uw argumentatie slaat kant nog wal.

  groet, chello

 10. @ chello: ik neem aan dat je een eigen huis hebt. De waarde van je huis is de afgelopen dertig jaar met veel meer dan 2,8% gestegen. Maar daar klaag je niet over wanneer je je huis wilt verkopen. Nee, dan ben je opeens de koning te rijk. Sometimes you win, sometimes you loose. Leer ermee leven.

 11. @john..

  helaas, verkeerde aanname, heb 2 jaar geleden gekocht dus mijn huis is helaas niet zoveel meer waard geworden…ben maar een simpele belastingbetaler hoor..

  als ik nu zou verkopen, mag ik blij zijn als ik uit de kosten kom..-:))

  ik werk ik de financiele wereld, vandaar de parallel.

  groet,

  chello

 12. Beste Luuk,

  Meestal zijn jouw stukjes redelijk, maar nu heb je volgens mij toch echt een beetje op de tocht gezeten.
  Is het wel eens bij je op gekomen dat sommige mensen echt gebruik moeten maken van hun auto om hun geld te verdienen? Helaas kan niet iedereen lekker op zijn naad zittend vanachter zijn computer en zijn centjes overgemaakt krijgen! En slap lullen over inflatie tussen 1973 en nu, heel kortzichtig, heb je ook de gemiddelde salarissen vergeleken met toen en nu?
  Als je toch een statement wilt maken heb het dan eens over hoe wij als autorijders het grootste deel van de schatkist vullen zonder enige compensatie. Wat als iedereen morgen inderdaad zijn auto laat staan? Dan is de bodem van de schatkist binnen een maand in zicht, hopelijk krijgen we dan slap gelul belasting en weet de belastingdienst jou dan heel snel te vinden!

  Groet,
  Theo Zutt

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top