Belgische toestanden

Zo, dat waren de verkiezingen. U weet inmiddels of de coalitie een meerderheid in de Eerste Kamer heeft. Ik – op het moment van schrijven – niet. Maar is het belangrijk? Volgens premier Rutte wel. Hij voorspelt “Belgische toestanden,” mocht zijn coalitie geen meerderheid in de Eerste Kamer behalen. Onze zuiderburen zitten namelijk al bijna een jaar zonder kabinet.

belgischeIs dat erg? Welnee! Het gaat namelijk prima met België. Zonder regering groeide de economie het afgelopen jaar met 2 procent, terwijl Europa op een gemiddelde van 1,7 procent bleef steken. De Belgische export steeg zelfs met 10 procent. Daarmee behoren onze zuiderburen economisch gezien tot de best presterende landen van de EU – en dat zonder regering.

Opmerkelijk? Niet wanneer je beursgorilla Jacko kent. Deze in Artis woonachtige aap boekt al elf jaar op rij een hoger rendement op de beurs dan professionele beleggers. Hoe? Door uit 75 bananen steeds 10 bananen te kiezen, die elk corresponderen met een aandeel en zo zijn aandelenportefeuille vormen. Het leverde gorilla Jacko na elf jaar een positief rendement op van 138 procent over zijn belegde vermogen. Ik herhaal het maar even: 138 procent! De AEX over die jaren bleef steken op een negatief rendement van -47 procent.

Cijfers die je aan het denken zetten. Stel dat onze pensioenfondsen door gorilla Jacko waren geleid, en niet door duurbetaalde minkukels, dan zaten we nu op rozen. Het scheelt letterlijk vele honderden miljarden. Vraag je je toch af: waarom vervangen we minister Jan-Kees de Jager van Financiën niet door een gorilla? Dat scheelt sowieso al een auto met chauffeur én een jaarinkomen van 132.000 euro. Een tros bananen volstaat. Ach, hadden we de ambassadeur van Iran maar bij Bokito op het matje geroepen, en niet bij die schlemiel van een Rosenthal, dan had Zahra Bahrami nog geleefd. Trouwens, ooit een aap een lekke ov-chipkaart zien invoeren? Nou dan!

Politici? Je hebt er niets aan. Een gorilla doet het zoveel beter! Bovendien zijn apen sociale dieren. Ze manipuleren niet, genieten geen wachtgeld, declareren nooit dure etentjes, hoeven geen commissariaat, liegen nooit, rommelen je niet een oorlog in én – het allerbelangrijkst – ze zijn aanhankelijk. Met andere woorden: ook ná 2 maart weet een aap nog wie u bent. Kom daar maar eens om bij een politicus.

9 reacties op “Belgische toestanden”

 1. In het verleden behaalde bananen bieden geen garantie voor de evolutie…

  Zodra er gestemd kan worden voor het beëindigen van de wereldwijde aristocratie sta ik weer in de stembus, tot die tijd is de stempas een prima boekenlegger!

 2. Super Luuk, ik heb nog geprobeerd om een nadeel te bedenken, maar kan ze niet vinden!

 3. als de gorilla een manier zou weten om alle 75 bananen voor zichzelf te houden zou hij het ook doen, en dan deeltie het waarschijnlijk wel erg sociaal met zijn eigen groep, maar zullen leden van een andere groep daar nooit aan mogen komen…

  Ik zie niet veel verschil, maar het scheelt wel een hoop salaris…

 4. Luuk!

  Uitstekend doortimmerde column weer! Ik worstel nog met het acceptatievermogen van de gorilla als het gaat om wijfjes met een hoofddoek, maar daar komen we wel uit.

 5. Geef Blondie een lekkere banaan en stop ‘m in een hok in Artis!

 6. Voordeel is dan weer dat je een politicus aan kan kijken zonder dat hij je aan de haren een dierentuin door sleept. Maar verder is het de moeite van het proberen waard.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top