Beatrix telt alle bakstenen

“Landgenoten. Zoals u allen weet, vier ik vandaag mijn 75e verjaardag. Ik ben dankbaar dat het mij gegund is deze dag in goede gezondheid te mogen vieren. Enzovoort, blablabla. Enfin, drie dagen geleden begon ik mijn toespraak ook zo. U vernam toen tevens dat ik geen nationaal geschenk behoef. Ik heb mijzelf namelijk al een heerlijk groot cadeau gegeven in aanloop naar mijn verjaardag: ik kap ermee – en geeft u mij eens ongelijk!

Laatst maakte ik als eregast mijn opwachting in de een of andere aula van de een of andere universiteit. Geen idee waarvoor, maar het zal vast en zeker iets van grote importantie zijn geweest. Het was zoals te doen gebruikelijk mijn taak om óf een lintje door te knippen óf op een grote rode knop te drukken, want meer smaken zijn er niet in dit land. Enfin, sprak ik drie dagen geleden nog over warmte en hartelijkheid, nu kan ik u in alle eerlijkheid melden dat niets zo eenzaam is als in een overvolle zaal te moeten zitten, omringd door omhooggevallen plebs. Maar goed, in al die jaren heb ik daar iets op gevonden. Ik verleg mijn blik direct naar de muur achter het sujet dat op het podium aan het woord is. Krijg ik de kans, tel ik alle bakstenen. Laag voor laag. Van linksboven helemaal naar rechtsonder, mocht de toespraak lang duren. Vervolgens is het mijn beurt. Ik begeef mij naar het spreekgestoelte en lees daar de woorden voor die de Rijksvoorlichtingsdienst voor me heeft bedacht. Daarna reikt iemand mij een schaar aan, of duwt die rode knop onder mijn snufferd. Het is mij om het even, want als vorstin ben ik een soepel geolied, majestueus mechaniek van protocollen en holle frases. Hoe ik dat volhoud? Simpel, in gedachten ben ik er allang vandoor! Ik laat mijn fantasie waaien, droom weg over vroeger, hoe het ooit was. Claus en ik. Ik zie ons daar nog lopen, hand in hand door de paleistuin. We hadden het goed samen!

Het laatste jaar gaat dat wegdromen me een stuk minder af. Dat komt door Friso. Elke foto in Huis ten Bosch waarop hij staat, vertelt me dat hij dood is – of zo goed als. Mijn zoon, gevangen in zichzelf. Het is nu nog slechts mijn innige wens om als koningin-af hele dagen aan zijn bed te zitten. Sprak ik drie dagen geleden de hoop uit velen van u nog dikwijls te mogen ontmoeten? Ook dat is niet helemaal waar. Wat ik wel hoop, is dat u mij dat vergeeft, want uiteindelijk ben ik ook maar gewoon een moeder.”

165 reacties op “Beatrix telt alle bakstenen”

 1. Don’t fuck with the Royals. Tja Luuk, leuk gevonden in de eerste persoon schrijven wat de Koningin zoal denkt…..Maar je weet het, het ligt allemaal heel gevoelig. Maar ik ben er weg van, van je stukkie….

 2. Zoals ik al riep in een comment onder Bas P.’s oproep:

  “Zo kwetsend vind ik die column helemaal niet. Hij ‘s hard maar kwetsend? Het zou me niks verbazen als Bea, de moeder, écht zo dacht over het welzijn van haar zoon.”

 3. coby den Heijer

  totale gekte. Er mag nu blijkbaar niets meer gezegd worden over het koningshuis.

 4. ik vind hem niet hard of respectloos.. ik vind hem eigenlijk wel lief, laat zien dat ook onze koningin gewoon een moeder is

 5. Het raakt me. Of het werkelijk haar gevoelens vertolkt, dat laat zich raden. Het is heel goed mogelijk. Het is in ieder geval een heel menselijke reactie. Niets mis mee.

 6. tja dat vodje waar je eens een stukkie voor schrijft is nog vromer dan de paus . . er staan nooit pittige stukken in (van niemand) want het barst van de reclametroep . . dat dit stuk er niet in mag, tja wat verwacht je van de metro

  de metro is helaas niet wat de naam zou moeten zijn, ondergronds en pakkend

 7. Wat een gelul, ook deze colum. De meeste journalisten en B.N ers kruipen in elkaars hol en steken er nog een kilo veren bij!!
  We zijn trouwens langer een republiek geweest dan een koningshuis ,200 jaar,
  De ,oude rijken,ook de oranjes,gouden eeuw, hebben hun macht en geld bij elkaar gestolen en spelen nu mooi weer.

  Leve de republiek

 8. Prima stukje Luuk, hoorde er zojuist over op Radio1.
  Blijf het vreemd vinden dat dit niet gepubliceerd mag worden….

 9. gerda martijn

  Chinese toestanden in Nederland. Dit stukje is niet beledigend , snap niet wat Metro bezielt. Het getuigt juist van begrip voor het Majesteitelijk corset. Sinds de overname van de Telegraaf zeker erg bang voor …..
  Stap over op een andere krant en laat je om den brode niet de mond snoeren.

 10. Wil Engelen

  Het is in de wereld van cabaret een plicht je hierop los te laten, dus snap niks van de drijfveren van Metro. Het is maar goed dat je het hier altijd kwijt kan en dat er nog mensen zijn die het zo weten te waarderen, dat ze het op hun Facebook zetten, wat ik zo ga doen. Ga vooral door jezelf te blijven en wat een heerlijkheid eindelijk eens jezelf te mogen verplaatsen in onze Koningin (nog).

 11. Kinderachtig gedoe.
  Deze collumn kan prima door de beugel.
  Ik vind hem zelfs erg goed.

 12. Kansloze column. Het raakt namelijk totaal niet aan de werkelijkheid. Dan kan het grappig zijn, maar het slaat nergens op.

 13. Mooi stuk, niks mis mee. En Metro is duidelijk niet meer wat het geweest is. Gadver.

 14. Het stukje dat nu in de Metro stond was ook wel ok, maar deze vind ik een heel stuk beter! Eindelijk eens andere berichtgeving over het nieuws dat Bea stopt. Ik snap ook niet helemaal dat dit niet geplaatst is eigenlijk.

 15. jan jansma

  beste luuk,

  prima stukje! ik denk dat beatrix kotsmisselijk wordt van al die bobo’s. dat het stuke door metro geweigerd wordt moet je maar zien als een compliment.

 16. Ik was geen fan van je. Ben ik nog niet. Maar dit stukje is je goed gelukt. Als er nou een rode like-knop was geweest, had ik ‘m gedrukt.

 17. Juist het gebruik van ‘normaal Nederlands’ maakt het een lekker realistisch stuk als Bea in persoon. (dat is wel de rede dat ik struikelde over ‘enfin’ hihi.)

 18. Alex Eding

  Terecht geweigerd, Slap stukje. Alleen de laatste zin is ijzersterk!!

 19. Hele goede column, Luuk. Ik snap niet waarom mensen de waarheid niet willen aanhoren. Daarom gaat het zo slecht in dit klote land.

 20. Frans Koster

  Weer makkelijk scoren, Koelman. Jammer. Get a life en kijk eens positief de wereld in zonder jouw gebruikelijke negatieve ondertoon.

 21. Ik vind em eigenlijk heel lief, deze column. Wat is daar nu weer mis mee?

 22. sjoerd ijbema

  Het is in ieder geval niet slecht geschreven. Dus trek je conclusie zelf maar over de reden van de weigering.

 23. Belisarius

  De Tak van Oranje Nassau die zich door zoveel mogelijk konten te likken van andere vorstenhuizen de Nederlandse kroon heeft gekregen heeft weinig met Willem van Oranje te maken. Het zijn altijd zwakke zieke en regelmatig gestoorde sujetten geweest die letterlijk alles deden voor macht en geld. Het ene moment dat ze zich echt moesten laten zien gingen ze naar Engeland en Canada en lieten het volk hier lekker in de steek of naar vernietigingskampen gaan terwijl oud sser Bernhard al brieven naar Hitler schreef en al slijmend probeerde zijn plaats veilig te stellen als hitler de oorlog zou winnen. Het perverse geboorterecht is niet meer van deze tijd. Voor mij hoort iemand die gelooft door god op aarde te zijn gezet om Nederland te regeren in een gesticht. Terwijl bejaarden hier de hele week in hun eigen stront liggen te wachten tot iemand uberhaupt naar ze omkijkt is er 1 bejaarde die met haar famillie boven de wet staat en ziekelijk rijk is van ons geld, die ook nooit zou zeggen jongens onze famillie heeft al zo veel geld dat we dat geld van de belastingbetalers niet nodig hebben. Nee want ze gelooft dat god haar die rechten verleend. Om nog maar niet te praten over Maxima en famillie.

 24. Deze column is vast niet geweigerd omdat hij niet goed genoeg zou zijn. Hij is inderdaad niet goed, hij mist focus en scherpte, maar daarom past hij juist prima bij Metro. Kortom: er is waarschijnlijk sprake van censuur omdat je niet meeloopt in de kudde schapen die zonder na te denken het koningshuis bejubelt. Dat laatste siert je, maar ik heb echt beter columns van je gelezen.

 25. Fuck the system

  …dacht nog even, toen ik om 6 uur naar het journaal wilde kijken: Misschien doekt Bea de hele firma van Oranje wel op… Maar nee, ze zadelt ons op met een kanzloze, met criminele connecties. Ik vlag vandaag (en trouwens nooit) niet. Het hele huis van Oranje berust op een grote leugen. Lees vooral even dit: http://blauwbloeddna.blogspot.nl

 26. Leuk geschreven, maar waar gaat het nu eigenlijk over? Jou aanname t.a.v. wat de koningin zou kunnen denken, verteld in de eerste persoon. Een gevoelig item ter afsluiter om nog even snel (en goedkoop) te scoren, en dat noem je dan een column? Nou, als ik jou was zou ik een echte baan gaan zoeken. Wat een inhoudsloos groep 8 stukje… Succes verder!

 27. Anna Carlson

  Nooit denken voor een ander.U bent die ander niet.Dit zijn uw gedachten en die moet u voor uzelf houden.Heeft u ook een geliefde verloren, misschien wel meerdere geliefden?Heeft u een kind dat in coma ligt?Zo ja, schrijf daar dan eens over.Kijken of u zichzelf nog zo humoristisch vindt.Zo nee, bemoei u niet met het denken ,terwijl u niet weet wat die ander denkt, houd er mee op.U kwetst genoeg mensen.

 28. Terecht geweigerd. Het is een beeld dat jij schetst dat kant noch wal raakt maar dat zul je pas begrijpen als je je vervolgopleiding hebt afgerond. Op de lagere school zijn ze hier natuurlijk nog niet mee bezig.

 29. Ik zeg och.
  Vind niet dat column geweigerd moet zijn omdat je een taboe aansnijdt. Het is prima dat aan te snijden. Dat zouden er meer moeten doen. Zoals laatst Wouter Bos deed.
  Waarom och? Omdat ik de column eigenlijk niet zo goed geschreven vind. De ik-persoon voegt weinig toe. Evenals het eerste stuk, dat haar werk oninspirerend is.
  Had beter gefocused op Friso en daar een heldere mening van gemaakt.

 30. Satire en humor, vrijheid van meningsuiting, elkaar op de hak nemen, etc. Een mooi en groot goed in onze democratie.
  En als iemand daarin een deel van zijn of haar eigen frustraties kwijt kan, ook prima.
  Maar hoe triest kan je zijn als je daarvoor het verdriet van anderen moet gebruiken. Nee Luuk, wat mij betreft geef je opnieuw een brevet van menselijk onvermogen af, slechts ter meerdere eer en glorie van jezelf. En de weigering van Metro om aan deze zelfbevrediging over de rug van het leed van anderen mee te werken, siert ze wat mij betreft alleen maar. Dus wees een echte Kerel en probeer eens op eigen kracht en niet over de rug van anderen leuk te zijn!

 31. Nittickson

  Mooie column, Luuk.
  Het zou De Telegraaf sieren als ze zich niet alleen om pogingen tot censuur door de AIVD druk maken maar ook eens royaal de hand in eigen boezem zouden steken. Kennelijk staat de hoofdredacteur van Metro tegenwoordig onder curatele.

 32. De matrix in vol ornaat. Leven we echt in een sprookjesboek van de gebroeders grimm met prinsen en prinsessen?

  Is het echt zo normaal dat je geboren wordt met macht?

 33. Ik denk dat de meeste mensen niet door hebben dat de columns vaak niet onder Koelman’s eigen naam “geschreven” worden. Dat is iets anders als je een column plaatst waar groot je eigen naam boven staat.

 34. Mooi, kwetsbaar stuk.
  Niets mis mee.
  Maar in het hedendaagse neo-fascistoïde klimaat is enige nuance over de EU, de koningin, de euro of immigratie genoeg voor arbeitsverbot, ontslag of muilkorf.

  Tja, daar heeft Bea wel aan meegewerkt.

 35. Jan Claussen

  Slechte column, al plaatst Metro wel eens slechter. En ook het schrijven vanuit een ander persoon begint me de keel uit te hangen. Geheel vind ik niet uitdagend of spits gevonden. Misschien dat de laatste alinea nog wat goed maakt. Het lijkt erop alsof je koste wat het kost nog wat wilde schrijven over de abdicatie. Nou het is je gelukt!

 36. Je voordoen als iemand en stukjes schrijven is nooit creatief of journalistiek hoogwaardig, terecht dat de metro dit weigerde.

 37. In tegenstelling tot het stuk wat je schreef over de Tim Ribberink, is hier helemaal niets mis mee. En dus een raadsel waarom ze het niet willen plaatsen.
  Gewoon een goed stuk schrijfwerk.

  Chapo.

 38. Luuk zou een broodschrijver zijn. Dat wordt honger lijden als hij deze zeer matige kwaliteit handhaaft.

 39. Beste Luuk,

  Wat zou je ervan vinden als het AD een uiterst kwetsende column publiceert waarin Luuk Koelman verhaalt over zijn kutmoeder die al drie jaar ligt te sterven met kanker, waarbij het Luuk niet snel genoeg kan gaan. Zou je dat fijn vinden? Of zou je juridische actie ondernemen? Dit gaat persvrijheid voorbij en is gewoon laster. Lul.

 40. Waarom werd dit schryven geweigerd ?
  Kan zomaar de echte gedachtengang van een moeder kunnen zijn .
  In mijn ogen lees ik niks kwetsend.

 41. Mooi stukje. Metro plaatst dit niet ondat er genoeg mentaal uitgedaagden zijn die als gevolg van dit stukje menen doodsbedreigingen te moeten uiten aan deze of gene.

 42. Als vader van een overleden kind kan ik me voorstellen dat Beatrix zo denkt. Heel natuurlijk gedrag.
  Zo’n column hoeft niet geweigerd te worden, het is een ode aan een moeder die koningin is (geweest).

 43. S. Havinga

  TRIEST als je alleen maar kunt scoren over andermans rug.
  Loop eerst eens vijf mijlen in de schoenen van die ander, dàn weet je waar je het over hebt. Nu is het geneuzel en goedkoop willen scoren. Zelfs een eenvoudig blad als Metro onwaardig.
  Niks (Koel) man. Emigreer of zo, je draagt niets bij.

 44. Kijk het probleem ligt niet zozeer bij dit stukje, dat immers ook kon zijn geschreven door een 14-jarige VMBO’er, maar meer bij de schrijver. Het gaat Dhr. Koelman niet om actualiteit, satire of sarcasme, maar om zijn kop in de media. Ik zou persoonlijk wat teleurgesteld zijn met de foto die lijkt te zijn genomen in een ziekenhuis op een oncologie afdeling. Dhr. Koelman lijkt zijn eigen rode knop thuis te hebben die de printer op zijn bureau slechts B-werkjes laat braken. Maar ik heb wel een idee voor zijn volgende column. Zelfportret van een vervelende man, met matig talent en obsessie voor aandacht. Megalomaan zou ik zeggen.

 45. En a propos @Hein: jij bent het type mens dat mij doet schamen dat ik een landgenoot van jou ben. Zout eens op, loser.

 46. Ik hoorde op de radio dat de column geweigerd was. Uit nieuwsgierigheid ben ik de column op internet gaan zoeken. Los van wat ik van de column zelf vind, is het onbegrijpelijk dat een column met deze inhoud geweigerd wordt. Ik vind dat de vrijheid van meningsuiting begrensd is, maar in deze column wordt naar mijn mening de grens daarvan bij lange na niet overschreden.

 47. Aan alle moraalridders hier: word een wakker, door mensen als jullie gaat dit land naar de kleaute! Schaapjes!

 48. ik ben normaal wel fan maar ik kon er niet om lachen. niet omdat het pijnlijk is maar omdat het gewoon niet grappig is

 49. Is het echt of verzonnen? Dat Beatrix zich als moeder gedroeg was wel te zien bij het triest ongeval, maar dat ze dit verteld en niet op de pers mag vind ik moelijk te geloven. Tenslotte is ze de baas.

 50. Luuk ik vind je een zielig hoopje mens met een hele vreemde kijk op de wereld. Vroeger zouden jouw soort mensen achter slot en grendel gezet worden. Maar nu lopen “de messen in de rug stekers” zoals jij en een aantal anderen vrij rond. En mogen ze zelfs deze belachelijke teksten zoals hierboven en als die ziekelijke column over Tim tegen betaling in de kranten zetten. Luuk nogmaals je bent ziek.. heel ziek laat je behandelen.

 51. nellie haegens

  Jongen het wordt tijd om je intrek te nemen op Padua een hele mooie instelling ,die heel erg lief is voor mensen net als jij,je krijgt eten en drinken en mag schrijven zoveel je wil,en niemand zal je dan commentaar geven,lijkt je dat niet geweldig ,je vind deze instelling Padua in de gemeente Handel succes met je verblijf aldaar!

 52. Jongens jongens. Zoek een baan en ga werken. Laat die familie eens met rust. Onze koningin heeft fantastisch werk gedaan voor ons land en ik ben er zeker van dat W.A. dat ook gaat doen.
  Get a life!

 53. hij wil gewoon aandacht trekken vind ik , het is gewoon een slechte column niet dat ik van de koninklijk huis hou ofzo maar het is gewoon een slechte column en er zit geen kwaliteit erin
  Ik ben met Jansen eens

 54. Een prima stuk niets mis mee, onbegrijpelijk dat ze deze niet plaatsen!

 55. shrimpocat

  Het eerste normale, menselijke stukje, na het dagenlange waanzinnige oranjegedweep in de koninklijkekontlikkende media.

 56. Wat een zieke geest die koelman. Hij is het schoolvoorbeeld van de bezuinigignen in de gezondheidszorg, anders zou hij opgesloten zitten in een inrichting namelijk.

 57. Ongeacht of er een noodzaak voor zou kunnen bestaan, is het volstrekt smakeloos om uit naam van HM de Koninging over een zo gevoelig onderwerp als de trieste situatie van haar zoon Friso te spreken. Evenzo als het een willekeurig ander medemens betreft. Volledig terecht dat de uitgever deze tekst dat niet als artikel kan worden beschouwd, heeft geweigerd!

 58. normaal menselijk stukje, doet me wat en ik snap dus helemaal niet waarom dit nu niet mag. we moesten dagenlang kijken naar honderden herhalingen.daar werd je pas misselijk van. Prima stuk dus. complimenten.

 59. Ben benieuwd wat Bea er zelf van zou vinden. Weinig mis mee, eerlijk gezegd.

 60. Mooi stukje waarin de gevoelens goed word weer gegeven.
  Uiteraard geweigerd door de metro.
  En terecht!!
  Ons volkje laat ze maar dom blijven zodat onze familie zich nog vele jaren kan verrijken .
  Bea ik zie je in de toekomst wel eens terug.
  Liefs Claus.

 61. geen stijl… en dan doel ik op het taalkundig niveau van het gebodene.. had meer ‘savoir ecrire’ kunnen en moeten hebben dus niet gecharmeerd van het stuk… had overigens wel geplaatst moeten worden en dan is ‘Metro’ een goed platform voor dit geneuzel…

 62. Wat een ontzettend flauw stuk. Goedkoop, gezocht. Niet omdat het over het ‘koninklijk huis’ gaat. Geen columnisten stijl, gewoon slappe hap. Bijna kinderachtig. Op zich wel aangepast aan het niveau van de gemiddelde lezer overigens, gelet op de reacties…

 63. H Hellinga

  Wat een triest mens ben jij zeg. Wil je op deze manier je brood verdienen ??? Altijd over de rug van mensen die een groot verdriet hebben. Ziek ziek ziek

 64. Ik snap Metro wel dat ze het liever niet plaatsen.
  Eigenlijk is het niet echt een fatsoenlijk verhaal. Duidelijk een grensgeval van wat kan wel en wat kan niet.
  Metro wil voorkomen dat er een hoop gedonder over ontstaat.

 65. ERG MOOI GESCHREVEN. EN MET RESPECT. HET ZOU ME NIET VERBAZEN DAT BEATRIX WEL EENS DENKT ZO OVER FRISO OOK.
  METRO: WAALGELIJK! (OF DENKEN ZE BIJ METRO DAT DE ROYALS GODDELIJK ZIJN OF VAN EEN ANDEREN PLANEET KOMEN??? )

 66. Verschuilen achter anderen siert u niet. U bent gelijk een Youp van het Hek. Scoren over de rug van anderen en zelf niet lelieblank maar zo zwart als roet van binnen.

 67. Luuk geen inspiratie meer? je columns worden minder en minder en op twitter ben je ook al niet leuk meer.

  Wordt het niet tijd voor een UFC carriere met je bokscapaciteiten?

 68. Anne-Claire

  Over je moeder schreef je zo’n mooie column en over deze moeder schrijf je met zo weinig respect! Bah. Sinds je de baggercolumn over Tim Ribberink schreef las ik de Metro al niet meer en nu weet ik waarom. Echt een waardeloze columnist ben je. Je laat ons niet nadenken over zaken maar gebruikt de ellende van anderen ter meerdere glorie van jezelf! Stel je voor dat iemand eens iets respectloos over jouw overleden moeder zou beweren uit naam van de journalistiek, ben je dan nog zo’n stoere vent?

 69. Mooi stuk!

  Mijn eerste gedachten was dat dit stuk geschreven was door de koningin , tot ik de reacties las.

 70. Luuk, vind je zo sneu, wens jou niet al de dingen en onheil toe waar je de spot mee drijft, zit er wel heel erg dicht bij.
  Voor mij mij je de loser van deze eeuw, nou vooruit ex aequo met Molenaar van de VARA.

  Dat je toch ook eens een beetje moge ruiken aan hetgeen tot nu toe kennelijk lichtjaren ver van je weg staat.

  Let wel een beetje, lijkt me voldoende om weer bij zinnen te komen.

 71. Gwen Luijk

  Tja, echt kwetsend is het niet. Erg scherp ook niet. Je begint goed, maar raakt daarna nogal op een zijspoor.

  Metro moet zich schamen dat ze in een land wat (zoals ik net las) nummer twee op de ranglijst van persvrijheid staat, dit stukje niet willen plaatsen.
  De column zelf is daarentegen nou ook weer geen huzarenstukje.

  Wel leuk dat je de tekst op je eigen site alsnog openbaar maakt.

 72. Nou niks verkeerd aan Hoor.
  En ja hij ligt in coma kan niemand iets aan doen is de realiteit.
  die gast van Metro is een beetje dom !!

 73. Mijn complimenten aan de schrijver, uiteraard is dit slechts een topje van wat de werkelijke gedachtengangen van Hare Majesteit kunnen zijn.

 74. Luuk, misschien eens een ziekelijk stukje schrijven over je eigen moeder? Of is die al dood?

 75. Het mooie hiervan is…ik vind dit stukje ten opzichte van dat stukje toen van/over Tim niet schokkend. Toen hadden ze je op je vingers moeten tikken van ‘hier is de grens overschreden’, helaas is het blijkbaar zo dat de Koningin inderdaad een taboe is, terwijl het in dit geval geen taboe is volgens mij. Niet kwetsend…jammer Metro dat jullie zo in elkaar zitten. Tim wel en Koningin niet….zonde.

 76. En ik neem aan dat iedereen die hier de schurft aan de oranjes heeft op Koninginnedag gewoon werkt en niet aan het feesten is? Nee he, dacht ik al… Beetje hypocriet dus. Anyway; het column is goed geschreven, niks mis mee, maar het kwetst enorm om te refereren aan haar bijna dode zoon. We weten allemaal dat de kans groot is dat de familie ooit een bepaalde keuze daarover moet maken (iets met stekkers er uit en zo) maar dat hoeft echt niet zo pontificaal in de Metro nog eens fijntjes ingewreven te worden. En dat heeft geen zak te maken met het koningshuis maar wel met het feit dat ze inderdaad ook gewoon maar moeder is.

 77. Ja Metro is nu van TMG (telegraaf enzo) dus dat lukt niet met 32 positieve bijlagen..

 78. hmmz…ik vind het persoonlijk geen goede column en niet echt leuk om te lezen. Maar das mijn mening. Er is verder niks hards of grofs aan. Nergens over de grens.

  K word eerder moe van dat overdreven gedoe rond het koningshuis. Poppenkast is het die bakken met geld kost.
  Maar ja…das ook slechts mijn mening 😉

 79. Wat is er fout met deze column dat die geweigerd werd? Koelman schrijft zoals het is en kwetst wellicht mogelijkerwijze alleen het omhooggevallen plebs. En zo hoort het ook! Enfin, het omhooggevallen plebs heeft toch geen greintje gevoel, dus dat tuig merkt het niet eens.
  En wat de Metro betreft. Wat is dat een nikserig en dun en druk flutblaadje geworden de laatste 7 jaar! Waardeloos!!!

 80. Ja, sommige dingen liggen tegenwoordig gevoelig. Maar de inhoud klopt.

  Ooit heb ik Hare M. de K. mogen meebeleven bij de opening van een Kindermuseum in Amsterdam (direct daarna al weer gesloten overigens, verspilde tijd dus). En inderdaad, dat was wat mij metéén opviel. De blik op oneindig, de enige manier om te overleven. Ik had toen al met haar te doen. De grote hoed als camouflage om te kunnen slapen, haar ogen vielen dicht! De dagen er voor en er na zag ik haar dezelfde handelingen plegen. Met dezelfde blik. Te druk voor een dame op leeftijd, deze eindeloze ketting van openingen. Dat heeft tegelijk iets ketenends, vind je niet.
  En inderdaad, na Friso, nam mijn medeleven toe in medelijden. Dat je als moeder dat leed moet delen in alle openbaarheid. Dat dat zo breed uitgemeten wordt. Verschrikkelijk. Dát is ook de werkelijke reden, denk ik, als moeder. Ze wil bij haar zoon zitten. En geef haar eens ongelijk. Eindelijk rust.

  Ooit schreef ik je eerder vanwege jouw eigen moeder, de column die je over haar dood schreef. Hij zit nog steeds in mijn hoofd. Zó mooi! En zo liefdevol. Een jaar geleden nu zo’n beetje.
  Hoop dat het goed gaat.

 81. Wil Luuk van Metro af, of wil Metro van Luuk af? Ik ben er nog niet uit.

 82. ach, het is gewoon een slecht geschreven column. meer het niveau van een middelbare scholier.

 83. Het is niet kwetsend ofzo maar ik snap niet waarom je van die achtelijke dingen schrijft. Het maakt je niet uit wie je kwetst zolang jij je aandacht maar krijgt.

 84. Wat een slecht stuk. Niet leuk, niet interessant, niet grappig, gewoon skraal. Wordt tijd dat ze op zoek gaan naar een nieuwe columnist. Iemand die het lezen waard is.

 85. Niets mis mee! Het is een gedachtegang die misschien zeer dicht tegen de waarheid aanleunt. De Koningin is ook maar eens mens. En de laatste jaren viel me al op dat Willem-Alexander veel meer in het publiek verscheen. En ook de pers in Oostenrijk op sommeerde van nu is het genoeg, laat ons met rust. Maar daar zat een zeer duidelijke klank in, van dit zeg ik maar één keer. Weet niet juist of het de 2de of 3de dag was, dat je kon zien aan de familie bij het bezoek aan Friso dat er iets mis was. Later bleek hij in het hospitaal een hartstilstand van 50 minuten gehad te hebben. Elke dokter had normaal gezien de reanimatie gestaakt. Maar hier lag dit anders…misschien hadden de dokters beter hun gevoel kunnen volgen. Nu leeft hij nog, maar hoe? Begrijp Beatrix zeer goed in haar beslissing. En ze weet ook dat haar zoon nooit meer dezelfde zal zijn als hij ontwaakt.

 86. waarom ga jij bepalen wat een ander zou denken?

  ik zie het nut er niet van in

 87. Dat is goed geschreven hoor Luuk.
  Niets mis mee.
  Het schijnt dat MEN niets ten nadele meer mag zeggen over het koningshuis, wat ben ik blij dat er nog mensen zijn zoals jij!

 88. Een vrij beroerd stukje. Volgens mijn heeft Metro het geweigerd omdat het gewoon te slecht is.

 89. Hoewel het stuk niet zo gevoelloos was als dat over Tim is Luuk gewoon een bar slechte schrijver die zichzelf afrukt tijdens het kwetsen van anderen. Voor alle Luuk fans op deze website: Luuk is gewoon ziek en hopelijk is het nu einde oefening bij Metro. Wie heeft er nog behoefte aan om stukken van deze debiel te lezen. Alleen zijn soortgenoten toch?

 90. De column is echt niet te hard, maar wel gewoon slecht.
  Ik ben eerlijk gezegd geen fan van jouw manier van schrijven, een beetje een stom kunstje door steeds in een persoon te kruipen. Maar goed het lukt je om in ieder geval aandacht te genereren, daar is het je misschien om te doen, want het blijft echt kwalitatief slecht.

 91. snap niet helemaal waarom je perse in de gedachte gang van iemand wil schrijven niemand is hetzelfde en al helemaal niet over de manier van denken het is leuk geprobeert maar vind het niet echt iets hebben omdat je het al een keer gedaan hebt verzin iets nieuws

 92. Wat bedoel je? Is dit een column?
  Inlevingsvermogen is ongeveer 0,00
  Ik snap de Metro heel goed, zoiets wil je toch niet in je krant hebben!

 93. Vindt je het vreemd dat dit broddelwerk geweigerd wordt? Slecht geschreven, zelfs voor een column. Blijf dit soort verzinsels maar (alleen) op je website plaatsen, daar val je niemand lastig, terwijl je fans je er vast wel vinden.

 94. Patricia Karremans

  Als moeder tegen een andere moeder. Denk ik dat de wereld mag vergaan voor haar. Dit is haar kind die daar ligt…Maar daarnaast is ze de Queen.. En weet ze meer dan wie dan ook haar verplichting..En Beatrix komt altijd haar afspraak na. Respect……. Met geboorte gekregen. Geen mens zal willen wat zij moest doen!

 95. Niks mis mee.gatverdamme die indoctrinatie op tv , alsof Beatrix niet zou komen opdraven bij rampen , DAT IS ZE VERPLICHT ALS STAATSHOOFD!En uiteraard zo geroutineerd dat je precies weet hoe je je moet opstellen om een goede indruk te maken met een camera in de buurt.En dat wordt dan weer de afgelopen dagen zwaar overdreven in de nederlandse media.Bea was tijdens rampen niet de moeder der nederlanders , nee Bea voldeed aan de verplichting om aanwezig te zijn , medeleven te betuigen , omdat allemaal heel goed geregiseerd is in samenhang met de rijksvoorlichtingdienst etc etc niet opkomen dagen was 110% geen optie , slechte reclame en slecht als imago

 96. http://www.amnesty.nl/mensenrechten/encyclopedie/vrijheid-meningsuiting

  Belediging is in Nederland in sommige vormen strafbaar. De wet maakt een onderscheid tussen smaad, laster (dat is moedwillig leugens vertellen) en de ‘gewone’ belediging. Belediging van o.m. ambtenaren in functie, de rechterlijke macht, het koningshuis en een bevriend staatshoofd is verboden. In 2008 werd een man veroordeeld die in dronkenschap de koningin voor ‘kankerhoer’ had uitgescholden en beledigende opmerkingen naar agenten had geschreeuwd. Als Justitie niet tot vervolging overgaat, kan iemand die zich beledigd voelt zelf naar de rechter stappen. (u heeft 1 uur de tijd om te verwijderen)

 97. och och moraal ridders bij de AIVD . doe eerst hier maar eens wat aan (-OF DURVEN JULLIE DAT NIET MET JULLIE DUBBELE MORAAL-) :

  Bewijsmateriaal

  Ondersteunend bewijsmateriaal is volgens beide slachtoffers ruim voorhanden. Beide mannen hebben Mehmet Korkmaz aangewezen als de politieman die hen in contact bracht met Demmink, terwijl Korkmaz zelf in een interview op video heeft aangegeven dat hij Mustafa en andere jongens bij Demmink heeft gebracht voor seksueel misbruik. De baas van Korkmaz, voormalig politiechef van Istanbul, bevestigt dat zijn mensen Demmink beveiligden bij zijn bezoeken aan Turkije in de jaren negentig. De hoge Turkse veiligheidsfunctionaris Hüseyin Celebi beschrijft in een rapport Demminks chantabele positie nadat hij in 1995 in Turkije op kindermisbruik was betrapt. Ook beschrijft Celebi de data waarop Demmink in de jaren negentig en daarna Turkije bezocht. Deze data omvatten de periode van beide aangiften. Het Nederlandse Landelijk Parket had daarnaast van de gouverneur van Istanbul een lijst met vergelijkbare inreisdata ter beschikking gekregen. De daarop vermelde data sporen rechtstreeks met het bezoek aan Ankara van het EU K4 comité, waarin Demmink Nederland vertegenwoordigde. Aan dit ondersteunende bewijs is het Landelijk Parket volledig voorbij gegaan.

  Osman B. noemt het onderzoek dat naar zijn aangifte is verricht daarom een rechtstreekse ‘cover-up’, waarbij het gepresenteerde bewijsmateriaal systematisch is genegeerd : vijf Turkse getuigen en twee officiële Turkse documenten.
  http://www.bs-foundation.nl/turkse-slachtoffers-vragen-het-hof-demmink-te-vervolgen/

 98. Ruud Lubbers

  Geachte heer Koelman,
  Beste Luuk,

  Ons gesprek van afgelopen woensdag was hartelijk en open. Nu ik uw schrijfsel gelezen heb, begrijp ik waarom u mij afgelopen woensdag hebt benaderd. Mijn advies aan Bea wordt door u gemanipuleerd en door u gepubliceerd als “uw column”

  Hier kan ik absoluut geen begrip voor op brengen. Het had u gesierd om als bronvermelding mijn naam – als Koningklijk Souffleur – te vermelden.

  U zult wellicht begrijpen dat toekomstige informatie, over Lex, niet aan u zal worden verstrekt.

  Met onvriendelijke groet,

  Drs R.(Ruud) Lubbers

 99. Mooi, heel mooi. Tenminste, wanneer het echt de woorden en gedachten van Beatrix geweest zouden zijn. Ik zelf heb er een hekel aan wanneer anderen voor mij praten, denken en schrijven.
  Ik waardeer de mensen die dit doen niet, zo ook u niet. U schrijft hoe u aankijkt tegen het leven en beslissingen van een ander (Beatrix). Daar is op zich weinig mis mee, maar u schrijft nu echt namens haar ….
  Mijn advies is: niet doen, schrijf, want dat kunt u, gewoon uit eigen naam. Ik snap dat het artikel niet geplaatst wordt door elk medium met respect voor anderen.
  Jacques Greeve

 100. Marc Oudshoorn

  Goede actie van Metro! Wordt het niet tijd dat Luuk ook afstand doet van zijn troon en met pensioen gaat? Luuk vindt de ophef rond zijn persoon lekker, hoe zielig ben je dan. Luuk als je echt met pensioen gaat krijg je van mij een fruitmand!

 101. Ik vind dit hele stuk nergens op slaan!
  Wie ben jij om voor een ander te praten? Wat mij betreft zou dit pure laster zijn als die woorden zogenaamd mijn mond uit zouden zijn gekomen, zoals nu dus zogenaamd uit de koningin haar mond.
  Heb je zelf niets te vertellen of zo dat je het nodig hebt om voor een ander te spreken? Zielig!!!!

 102. Nou, doen ze hier moeilijk over?
  Ik had het leuker gevonden als je er even iets in had gezet over hoe ze ons de afgelopen 33 jaar heeft uitgezogen met snoepreisjes etc.

 103. Ja, lief artikel. Bea in de eerste plaats als mens en moeder. Daar kan toch niemand bezwaar tegen hebben?

 104. Jammer van dat laatste stukje. Alles daarvoor vond ik amusant, leuk en precies wat een column leesbaar maakt. Maar over Friso ging me te ver. Het doet er niet toe dat het om Beatrix gaat, er is een grens als het gaat om dit soort verdrietige zaken en die is hier overschreden. Ik vraag me af Luuk, als het jouw kind was die in coma lag, of je dan ook zou moeten glimlachen als dit uit jouw naam geschreven zou zijn…..

 105. Raarinelkaar

  Je vraagt je inderdaad af of deze door de gewone burgerij hoger geplaatste mensengroep kunt gelijkschakelen met de ordinaire media-sterren die op verdienste status hebben verworven. Die laatsten zijn privé jongens en meisjes vd gestampte pot die in het openbaar de schijn moeten ophouden vh bankrekening. De vorst cq de oude adel zijn genetisch gedeformeerd die rol te zijn en niet te spelen. Toch wel zielig als het je moeilijk valt uit de rol te stappen.

 106. Helaas voor Luuk is schrijven zo’n subjectief vak. Want hierdoor missen de meeste mensen dat dit stukje niet bedoeld is als ‘grap’, of als ode aan de koningin. De column is in mijn ogen bedoeld om de gemiddelde Nederlander, die zo vol is van de koningin en haar familie, te laten zien dat zij meer dingen aan het hoofd heeft dan enkel de taken die zij voor zich neemt als koningin. Ze is immers ook maar een mens, net zoals wij allen. Er gaat niets over de rug. Sterker nog, ik zie deze column als een hart onder de riem bij Beatrix. Wat Luuk (volgens mij) probeert te zeggen is namelijk dat we het haar helemaal niet kwalijk zouden nemen als zij uit de spotlights zou stappen om zich meer bezig te gaan houden met Friso.

  Maar goed, blijkbaar denken we daar niet allemaal zo over.

 107. Beste Luuk,
  eigenlijk ben ik geen groot fan van je schrijven. En als je dit stukje over Bea (als ook die over Tim Ribberink) hebt geschreven, van wegen de te verwachten ophef, om zelf meer aandacht te krijgen, beschouw ik dat als ronduit abject. Maar zelfs dan blijven dit 2 zeer goede columns.
  P.S. Metro (lees ook: spits & televaag) is de benaming krant toch al nooit waardig geweest. (van objectiviteit hebben ze geen kaas gegeten)
  P.P.S. Aan alle kleuters die hier aan het trollen zijn: Lekker constructief dat bashen, omdat (blijkens jullie schrijven,) jullie niet bereid zijn over de wereld waarin ook jullie leven te willen nadenken.

 108. Marjo Foederer

  Het lijkt wel of het helemaal de mode is om op Facebook, Twitter of wat voor sites dan ook mensen te beledigen.
  Ik vind het enorm stuitend dat we mensen die al diep in de ellende zitten nog eens een trap na geven. En het maakt niet uit of het de gewone man of vrouw is of en BN er of in dit geval de Koningin. Wat is de toegevoegde waarde hiervan?

 109. Kan iemand mij a.u.b. uitleggen wat er als beledigend zou moeten worden beschouwd aan dit stukje.
  (Geen reacties van monarchisten graag. Dergelijke mensen hebben per definitie geen zelfrespect en kunnen dus ook geen zelf doordacht antwoord geven.)

 110. Is er iemand hier die net als mij regelmatig de metro en de collumn daarvan leest? Is het jou dan misschien ook opgevallen dat er erg veel vrouwelijke collumnisten zijn die bedroevend slechte collumns schrijven? Metro mag blij zijn met Luuk Koelman. Metro heeft zich verlaagd tot een waardeloos niveau-krant. Allemaal nietszeggende vrouwelijke journalisten die de meest oppervlakkige artikelen plaatsen over een concert van Rihanna en tips om geld uit te geven aan weekendjes weg. Feminisering en positieve discriminatie heet dat… Het zal wel!

 111. ‘t Feit dat velen zeggen dat er helemaal niets mis mee en gewoon geplaatst had moeten worden, zeg wel erg veel over het Nederland en hoe ‘t verziekt is. Gelukkig heb ik jaren geleden al de wijze beslissing genomen om het land te verlaten.

 112. Prachtige column. Komt niet eens bij een randje in de buurt, laat staan erover. Het stuk belicht de menselijkheid van de vorstin: moeder zijn en bij het luisteren naar bobo’s uit verveling toegeven aan een stukje OCD; dat hebben we immers allemaal tot op bepaalde hoogte. Kritische toon hoort erbij, genoeg mensen denken echt dat Bea zo over Nederlanders denkt. Kortom: goede column, onbegrijpelijk dat het geweigerd is. Metro: grow a pair!

 113. Peter Noordermeer

  Zo’n hoofdredacteur op leeftijd denkt natuurlijk ook aan zijn lintje…

 114. J.J.Uitermark

  Had hij maar Ebru Umar geheten dan was hem geen strobreed in de weg gelegd.

 115. Prachtig stuk , Luuk, helemaal niet grof, zoals beweerd werd.
  Een beetje in de stijl waarin Youp van ‘t Hek ook over de koningin schrijft: Met humor over de functie van de koningin, maar met waardigheid over haar als persoon.

 116. Misschien moet je gewoon eens stoppen met brieven te schrijven uit andermans naam. Sneu gedoe. Als je besluit een beetje aan image building te gaan doen, stel ik voor te beginnen met een andere profielfoto te laten plaasten bij je columns. Eentje die niet hip was in de tijd van de watersnood ramp

 117. Jammer dat Metro er dan nu pas voor kiest een collum niet te plaatsen.
  Dat hadden ze vorige keer ook al moeten doen.
  De collum uit naam van de moeder van Tim Ribberink vond ik nog een stuk heftiger dan deze.
  Alleen omdat deze toevallig over de koningin gaat wordt hij niet geplaatst
  Beetje jammer meten met twee maten!!!!

 118. Als je column coach werkzaamheden nou niet genoeg opbrengen, zou ik in deze tijd van crisis anders een BV’tje met je oma op starten. Er is denk veel vraag naar die gebreide truien, waarmee je altijd op de foto staat.

 119. Niets kwetsend aan deze collumn. Hij is alleen stuitend slecht en wat dat betreft heeft kan ik Metro niet meer dan gelijk geven om hem niet te plaatsen.

 120. Vind het niet heel smaakvol, maar niet dusdanig dat het niet in een krant zou mogen. Volgens mij is het vooral heel slecht, dat lijkt me een betere motivatie van Metro om het niet te plaatsen.

 121. Walgelijk!
  Die reacties over een column die (in de ogen van velen terecht) niet mocht verschijnen.
  Beseft u wel dat dit de eerste stap is op weg naar volledige persbreidel zoals de EU voorstaat?

  Dat iemand iets de moeite van het lezen niet waard acht wil nog niet zeggen dat het niet ter zake doende is of verboden zou moeten worden.
  Of ‘smakeloos’ is…

  Luuk trek je nergens wat van aan, mensen willen kennelijk niet beseffen dat onze koningin ook maar een mens en moeder is en geen robot.

 122. een vrolijke fan

  Hoi Luuk, trek je niks aan van die azijnzeikers hier. Ze lezen alleen je column als ze lekker annoniem op je kunnen schelden, want anders hoor je ze ook niet.

  Over de column valt te twisten of het smaakvol/loos is goed/slecht is, maar wat erger is, is dat (bijna) niemand zich druk maakt over de censuur van de metro! Blijkbaar geldt de vrijheid van meningsuiting alleen voor mensen die dezelfde mening hebben als hunzelf en de rest moet maar hun kop houden.

  Blijven krassen Luuk, al doet het zeer!

 123. Heel mooi. Net Reve met zijn ezeltje. Daarover vlogen ook heel veel mensen de gordijnen in, terwijl Reve eigenlijk heel liefdevol schreef over god. Het was alleen vanuit een heel ander perspectief dan gristelijk Nederland gewend was. Hiervoor geldt hetzelfde: het zet Bea neer als een lief mens, met plichtsbetrachting en vooral veel verdriet. Dat is een ander perspectief dan we gewend zijn, maar niet respectloos. Truttig dat Metro dit geweigerd heeft. Maarja, dat is ook een truttige krant.

 124. Je scoort in ieder geval een hoop reacties met dit verhaal en wat betreft de Metro dat is een treinkrant, die is er alleen om te verdienen aan reclame, de inhoud is al jaren om bij in slaap te vallen.

 125. Koningin is een goeie moeder en zorgzaam voor al haar dierbare. Maar dit kabinet moet opflikkeren.

  En heel gauw.

 126. Volgens mij denkt ze er ook echt zo over… Prachtige column en niet eens in de buurt van de ‘grens’. Keep writing!

 127. Hallo Luuk,

  dat je column niet geplaatst wordt komt niet doordat het onderwerp te gevoelig ligt jongen…
  Dit is simpelweg een van de slechtste columns die je ooit hebt geschreven! Totaal onscherp, niet vindingrijk en ondiep… iets te laat naar bed gegaan wellicht???

  Jammer, gemiste kans, je kunt vele malen beter.
  Ems.

 128. Luuk,
  zoiets zou Metro wel halen:
  Landgenoten. Zoals u allen weet, vier ik binnekort mijn verjaardag. Ik ben dankbaar dat het mij gegund is deze dag in goede gezondheid te mogen vieren. Ik hoef geen geschenk van wie dan ook. Ik heb mijzelf namelijk al een heerlijk groot cadeau gegeven in aanloop naar mijn verjaardag: ik kap ermee – en geeft u mij eens ongelijk!

  Luuk Koelman

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top