Bang voor de nachtverplegers

Mei 2013. In alle vroegte wordt de 91-jarige mevrouw Snijders naast haar bed aangetroffen, liggend in een plas bloed. Ze woont in een aanleunwoning boven woonzorgcentrum De Taling in Den Bosch. Wat is er gebeurd? Uit bed gevallen, beweren de nachtverplegers. Mevrouw Snijders leeft nog.

In het ziekenhuis vertelt ze tot twee keer toe aan haar dochters dat ze niet uit bed is gevallen. Ze is bang en durft niet te vertellen wat er wel is gebeurd. De familie krijgt een angstig vermoeden. Eerder had moeder aangegeven altijd zo bang te zijn voor de medewerkers van de nachtdienst.

Anderhalve dag later bezwijkt mevrouw Snijders aan haar verwondingen. De lijkschouwer constateert een gebroken nekwervel, een gebroken neus, vier hoofdwonden, twee blauwe ogen, vier gebroken ribben, wonden aan knie, polsen en scheenbeen en meerdere kneuzingen. Het woonzorgcentrum kondigt een eigen intern onderzoek aan en concludeert dat mevrouw is overleden als gevolg van “een noodlottig valincident.” Hierop doet de familie aangifte en schakelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg in.

Nu zijn we dus een jaar verder. Afgelopen vrijdag was daar dan eindelijk het rapport van de Inspectie. Conclusie: „mevrouw is niet overleden door één val uit bed.” Nee, hèhè. Je hoeft geen Peter R. de Vries te zijn om dat in te zien. Maar hoe dan wel? Meerdere vallen uit bed in één nacht? Nee, want mevrouw kon niet zelf opstaan. En als ze nacht na nacht uit bed viel, waarom kreeg ze na haar eerste val dan geen hekje om haar bed? Vragen, allemaal vragen. Zoals: hoe loop je twee blauwe ogen op bij een val uit bed? Dat weet de Inspectie voor de Gezondheidszorg ook niet. Wel laat ze weten dat dit geval niet op zichzelf staat. Er zijn veel meer meldingen over zorgcentra waar bewoners niet veilig zouden zijn en grote risico’s lopen.

Hoe nu verder met woonzorgcentrum De Taling in Den Bosch? De Inspectie wil pas ingrijpen als de situatie niet voor 1 december verbetert. En ook vanaf de kant van Justitie is het nu al een jaar oorverdovend stil. Onbegrijpelijk. Hoeveel verdachten zijn er eigenlijk? Of heeft de butler het weer gedaan? Alsof het buiten de familie om werkelijk niemand interesseert dat mevrouw door geweld om het leven is gekomen.

Ach, ze was 91 en had een mooi leven achter de rug. Je moet uiteindelijk toch érgens aan doodgaan, nietwaar? Of overdrijf ik? Stel jezelf dan de volgende vraag: hoeveel haast zouden Justitie en Inspectie maken als dat woonzorgcentrum een kinderdagverblijf was geweest, en mevrouw Snijders een peuter van twee?

7 reacties op “Bang voor de nachtverplegers”

 1. Onaniem

  Tja, iedereen weet toch dat het gemiddelde bed in een zorginstelling 32 meter boven de vloed staan. De nachtbroeders gebruiken een lift om de patiënte te kunnen controleren. Het is dan niet verwonderlijk dat mevrouw van een eenvoudige val uit bed in 68 stukjes is gebroken. Kan overal gebeuren, toch, niet dan?

  Zelfs de controle-instelling(en) zijn al niet meer te vertrouwen.

 2. Hallo Luuk,

  Wederom de complimenten dat je weer iets publiceert wat “schuurt”. Opvallend trouwens dat het bij een klein artikeltje in de krant is gebleven. En opvallend dat de mensen van het woonzorgcentrum en de inspectie hier mee omgaan, als tja die dingen gebeuren nu eenmaal. Een vervelende cultuur, eigenlijk op het niveau van project P. Vooral downplayen en de schuld buiten jezelf zien te leggen. Wellicht had je voor jezelf een heel ander idee van “stukjesschrijver”, blijf a.u.b. de vinger op de zere plek leggen.
  Bedankt!

 3. In de gauwigheid las ik aanvankelijk “Bang voor de nachtveelplegers”. Na lezing van dit onthutsende relaas moet ik constateren dat die titel ook best had gekund…

 4. Wel fijn dat het overlijden van mevr Borst, 4 maanden nadat ze werd vermoord, nog steeds een rechercheteam van 32 man toebedeeld krijgt. Maar we hebben geen klassejustitie in Nederland, dat dan weer niet!

 5. Je pakt het verhaal precies in zijn spuuglelijke smoel. Mevrouw is gewoon gemolesteerd en niemand doet er verder wat aan want mevrouw was al 91. Hoezo de inspectie wil pas ingrijpen per 1 december om de instelling de ruimte geven de situatie te verbeteren??? Wat valt er te verbeteren? Deze dame is ordinair in elkaar/doodgeslagen door een laffe, zieke geest, waarschijnlijk gefrustreerd in zijn/haar eigen leven. De inwoners van de instelling zijn dus niet veilig blijkbaar.
  En inderdaad Twan, ook dat schuurt. Mw. Borst wel. Mw. Snijders niet. Klassenjustitie.

 6. Ja, zo liet de verzorging doodleuk mijn oma, net in het verpleeghuis met gebroken arm en heup (inoperabel wegens slechte longen), voorover uit de rolstoel klappen terwijl ze haar bed opmaakten. Ze had al nooit uit bed gemogen.. Daarvoor moest ze thuis haar kostbaarheden verstoppen wegens rotte jattende appels in de thuiszorg en is ze 4x beroofd, waaronder in eigen huis. Ze durfde niet zelf te gaan pinnen. Tof zeg, oude mensen langer zelfstandig laten wonen. Ouderen zijn overgeleverd aan de wolven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top