Bang voor Buma

Meneer Buma, hier Koelman. De quote van de week is voor u! In het tv-programma WNL op Zondag stelde u, als fractievoorzitter van het CDA, voor om de bevoegdheden van veiligheidsdiensten flink te verruimen. Zij moeten bijvoorbeeld op grote schaal internetverbindingen van burgers kunnen aftappen. Dat mag geen probleem zijn, want “we geven al onze gegevens aan Albert Heijn. Dus waarom ook niet aan de staat?”

De vergelijking is zó gestoord dat ik eerst dacht aan een psychose. Maar nee. Even online zoeken leert dat u in maart 2005 in de Leeuwarder Courant ook al betoogde dat Nederlanders weinig waarde hechten aan privacy. Ze zijn immers ook dol op “al die bonuskaarten van Albert Heijn.”

Ja, wat u betreft konden we een decennium geleden al makkelijk toe met minder privacy. Het volledig openleggen van privégegevens van burgers is nodig voor een adequate politiek. Een zienswijze die voor u zó vanzelfsprekend is dat u niet eens de moeite neemt een deugdelijk argument te bedenken. Een tien jaar oude bonuskaart volstaat. Eentje die u afgelopen zondag koppelde aan de 129 doden in Parijs. Als beroepspoliticus mag u dat, want u heeft netjes gewacht tot de lijken koud waren. Hopla, 129 bonuspunten erbij, in de vorm van argumenten waarom onze privacy drastisch ingedamd moet worden.

Dit alles met dank aan IS, die zich steeds meer manifesteert als een godsgeschenk voor iedere westerse politicus of regering die de greep op de eigen bevolking wil vergroten. In Frankrijk wordt de grondwet aangepast. Daar mogen geheime diensten voortaan hun eigen goddelijke gang gaan. Elke burger mag worden bespioneerd, afgeluisterd en afgetapt, zonder tussenkomst van een rechter. De Britse premier Cameron vindt dat bij de dreiging van terrorisme niets een complete overheidssurveillance in de weg mag staan.

Zo pellen politici als u de vrijheid en privacy van de burger laagje voor laagje af. En steeds luidt het excuus: terroristen bedreigen onze veiligheid! Daarom leveren we met zijn allen vrijheden in om de overheid te helpen ons te beschermen. Ja, dat bekt lekker, maar nu de hamvraag: geven overheden die afgenomen vrijheden ook weer terug, als IS eenmaal verslagen is? Nee, natuurlijk niet. Nu zijn het jihadisten die ons bedreigen. Straks de Chinezen. Of de Russen. Of desnoods pedo-netwerken. Maakt niet uit, er is altijd wel iets. En anders verzint u wel wat. Toch?

In alle eerlijkheid, meneer Buma, u maakt me bang. Als u praat, druipt de minachting voor onze privacy uit uw mondhoeken. U bent een handelaar in angst geworden. Willens en wetens op weg naar de totale controlemaatschappij. U weet het zeker, daar houden burgers van. Want ze zijn ook gek op hun bonuskaart.

Foto: Wikimedia

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Ik werk voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!