Balkenende en het succes van een ander

Balkenende in de kleedkamer van Oranje. Je moet er toch niet aan denken. Na afloop van de wedstrijd tegen Frankrijk toog onze premier hoogstpersoonlijk de catacomben van het voetbalstadion in om daar ‘onze jongens’ te feliciteren. Balkenende na afloop: “Toen ik zei dat ik 29 juni heb vrijgehouden in mijn agenda en dat we elkaar dan zouden terugzien, ging er een groot gejuich op”. Jazeker, de populariteit van het kabinet mag dan naar een dieptepunt zijn gezakt, het Nederlands elftal juicht zich de longen uit het lijf voor onze premier. Dat mag best wel eens gezegd worden.

Jan Peter had nog iets te melden. Hij heeft een zwak voor aanvoerder Edwin van der Sar: “Een geweldige keeper. Ontzettend knap hoe hij er telkens weer staat op moeilijke momenten”. De hint is duidelijk. Jan Peter is net zo iemand. Als aanvoerder van het kabinet staat hij er ook op de moeilijke momenten.

Zo diep is dit land dus gezakt. Wij hebben Balkenende op doel. Altijd gênant te zien hoe politici meeliften op het succes van sporters. En hoe sporters dat laten gebeuren. Robin van Persie verklapte al dat de spelers Balkenende bij zijn tweede bezoek aan de kleedkamer het bubbelbad in jonassen. De spindokters van het CDA wrijven zich nu al glunderend in de handen. Jan Peter samen met onze jongens in bad. Hoeveel zetels levert dat op in de peilingen? Erbij zijn, daar gaat het om. Politiek en voetbal zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Laatste nieuws: Zaterdag in de kwartfinale wandelen geen jongetjes en meisjes hand in hand met hun favoriete Oranje-speler het veld op, maar ministers. Voorop Van der Sar met een glunderende Jan Peter. Meteen daarachter Dirk Kuijt met Wouter Bos aan het handje, en zo verder.

Bij winst in de kwartfinale is het feest. Dan mogen de ministers één nacht bij hun favoriete speler op de kamer slapen. Bondscoach Marco van Basten vindt het goed en de spelersvrouwen onder leiding van Sylvie van der Vaart ook. André Rouvoet brengt de nacht door bij haar Rafael. Lekker lepeltje-lepeltje, de voeten in elkaar verstrengeld.

Verder geen kiekjes van Nederlandse voetballers met topless dames in het zwembad, zoals vlak voor de WK-finale in ’74. Nee, anno 2008 moeten we het doen met foto’s van Van Bronckhorst en Donner die samen een baantje trekken. Aan de rand van het zwembad legt Ella Vogelaar aan Boulahrouz uit wat een prachtwijk is. Maar er is ook veel jolijt. Plasterk doet een bommetje. John Heitinga helemaal nat!

We kunnen er niet omheen. Dit kabinet is net zo saamhorig en eensgezind als het Nederlands elftal. De oppositie heeft het nakijken, ook al is Geert Wilders al onderweg. Hij heeft geen kaartje, maar rent zaterdag twee maal 45 minuten juichend met zijn shirtje over het hoofd rondjes rond het stadion. Niemand die hem zo herkent. Een idee van zijn bodyguards. Kunnen zij ongestoord van de wedstrijd genieten.

4 reacties op “Balkenende en het succes van een ander”

 1. Het is toch fantastisch aan de foto te zien, dat de politiek echt dicht bij de burger staat.
  Waar is de Nederlandse vlag op zijn wang?
  …en de trom-pet?
  …en zijn oranje-t-shirt?
  …en zijn oranje-sjaaltje?
  …en waar zijn overigens de bodyguards van de gemiddelde oranje-fan?

  Loek, een fantastische column dit keer. Ik heb er van genoten.

 2. francisca

  Super leuke column,echt lachen.
  Jouw columns vind ik trouwens altijd goed.

 3. En zijn de heren echt met een regerings vliegtuid gegaan? En dat op onze kosten ook nog? Gaat daar al dat geld van de milieu toeslagen/belastingen naar toe?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top