Het Democratisch Politiek Keerpunt (DPK) is alweer de derde partij van Hero Brinkman, sinds hij de PVV verliet. Eerst was daar Groep Brinkman, toen de Onafhankelijke Burger Partij en nu dus het Democratisch Politiek Keerpunt; een fusiepartij tussen de Onafhankelijke Burger Partij en Trots op Nederland. Dinsdag presenteerde Brinkman zijn nieuwe partij in perscentrum Nieuwspoort. Dat wil zeggen: enkel de naam, want een partijprogramma is er nog niet.
Reden te meer de persconferentie te bezoeken. Brinkman ziet er patent uit. Vlotjes vertelt hij dat het DPK niet alleen “een megagroot gat op rechts” gaat vullen, maar daar ook “een zeer krachtig geluid” zal geven. Vijf zetels verwacht hij minimaal, want het DPK is er voor “de hardwerkende burger.” Daarna behandelt hij woord voor woord de nieuwe partijnaam: Democratisch Politiek Keerpunt.
‘Democratisch’ slaat volgens Brinkman op hemzelf. Hij is “democraat in hart en nieren,” heel anders dan die Wilders van de PVV. Gegniffel in de zaal, want inmiddels is duidelijk dat Brinkman zichzelf direct na de fusie – in zijn eentje en op eigen aanbeveling – als partijleider en lijsttrekker op het schild heeft gehesen.
Dan het tweede woord van de partijnaam: Politiek. Waarom de term ‘politiek’ in de naam van een politieke partij? Is dat niet dubbelop? Brinkman vindt van niet. Zo voorkom je dat kiezers straks in het kieshokje denken dat DPK staat voor de hielprik tegen difterie, pokken en kinkhoest. Of dat het een zusterpartij is van de een of andere Koerdische afscheidingsbeweging. Bovendien benadrukt het woord ‘Politiek’ welk een politiek dier hij is.
Nou, dat klopt. Een jaar geleden pleitte Brinkman nog voor een wettelijk verbod op het dragen van hoofddoekjes in bus, tram en metro. Nu vraagt hij het aanwezige journaille te noteren dat hij de leider is van een partij “die bindt en bemint.”
Komen we aan bij het derde en laatste woord van de partijnaam: Keerpunt. Dat is een spannend woord, puur op intuïtie gekozen. Volgens Brinkman is het politieke keerpunt aanstaande. Als hij de woorden uitspreekt, is het plots alsof ik hem in een zwembroekje voor me zie staan. De term keerpunt kennen we uit de zwemmerij. Bij het keerpunt ben je halverwege. Je keert om en zwemt terug naar waar je bent gestart. Welbeschouwd was dat de ware boodschap van deze bijeenkomst. Brinkman gaat terug naar af. Vanaf 12 september 2012 is hij weer wijkagent – al heeft hij dat zelf nog niet door.