Ayaan Hirsi Ali aan de bedelstaf

Chara uit Ethiopië is negen. Sinds drie jaar is ze mijn Foster Parents kindje. Elke maand stort ik € 21,50 om zo haar leven te verbeteren. Af en toe krijg ik een mooie tekening, waarmee ze me bedankt voor de goede toekomst die ik haar en haar familie geef. Dat is, zeker de eerste keer, heel ontroerend om te lezen. Je helpt haar toch te overleven.

Ik heb ook een foto van Chara. Daarop is ze zes. Een schattig meisje, in de weer met een houten legpuzzel. Zo’n kiekje doet het altijd goed op de schoorsteenmantel. “Wat een lief zwartje,” is steevast de eerst opmerking van bezoek dat de foto ziet. Dan knik ik tevreden en vertel dat Chara er elke dag anderhalf uur over doet om naar school te gaan. Soms laat ik een tekening van haar zien.
Maar, eerlijk is eerlijk, op een bepaald moment heb je het wel gehad met al die tekeningen waarop in krakkemikkig Engels ‘thank you’ staat geschreven. Je wilt eens iets anders.

Nu las ik dat Ayaan Hirsi Ali aan de bedelstaf is, ondanks haar riante baan bij een invloedrijke Amerikaanse denktank. De Nederlandse regering betaalt haar persoonsbeveiliging in de Verenigde Staten niet meer. Daarom roept Ayaan burgers op een steentje bij te dragen aan haar beveiliging, die naar schatting twee miljoen euro per jaar kost. Doneren kan heel eenvoudig via haar website, op rekening van het Ayaan Hirsi Ali Security Trust. Even surfen naar ayaanhirsiali.org en klikken op ‘security’. Met een eenmalige gift maak je Ayaan al blij en een maandelijkse bijdrage van tien tot vijftig dollar wordt zelfs zeer op prijs gesteld. Betalen via PayPal is ook mogelijk.

Ik vind dat echt onvoorstelbaar. Blijkbaar moet de gewezen Nederlandse politica ieder dubbeltje omdraaien om haar beveiliging te bekostigen. Beelden doemen op. Hebben ze in Amerika een Lidl? Ayaan in de rij bij de kassa. Rondom haar vier bodyguards met oortjes in. Veel stress, winkelwagentjes worden opzij geduwd. In Ayaans mandje staat een pot zilveruitjes, want die zijn in de aanbieding. Daarna is het met gierende banden door naar De Kiloknaller voor twee ons gehakt half om half.

Op zo’n moment ga je afwegingen maken. Dan geef ik die maandelijkse € 21,50 toch liever aan Ayaan. Zij is op afstand de meest spannende politica van Nederland en dat kun je van Chara uit Ethiopië niet zeggen. Ayaan is uniek, terwijl je als westerling in een vrijgevige bui de arme zwartjes voor het uitzoeken hebt. Geef mij dus maar Ayaan. Zij is toch een zelfbenoemd martelaar, in het uiterste geval bereid voor haar idealen te sterven – net als een terrorist, zeg maar.

Gisteren de eerste donatie gestort en erbij geschreven dat Ayaan van die € 21,50 maar een leuk oortje voor een van haar bodyguards moet kopen. Nog geen antwoord gehad, maar ik houd mijn brievenbus goed in de gaten.

Stiekem hoop ik op een mooie tekening.

16 reacties op “Ayaan Hirsi Ali aan de bedelstaf”

 1. Jasper Stringa

  Briljant slot! “Nog geen antwoord gehad, maar ik houd mijn brievenbus goed in de gaten. Stiekem hoop ik op een mooie tekening.”

  Hulde!

 2. Je wilt wel eens wat anders… tja…
  2 miljoen per jaar zou ook kunnen betekenen dat je IEDERE MAAND aan ruim 7750 kinderen Forster Parents hulp zou kunnen geven!
  De nieuwe armoede. Natuurlijk!
  Het doet me denken aan de (scheidende) filmster die voor de rechtbank haar eis tot 50.000 dollar als maandelijks inkomen moest komen toelichten.
  “Maar Edelachtbare, sprak zij verontwaardigd, dan moet u mij eens voorekenen hoe ik voor een lager bedrag zou kunnen rondkomen. Dat kan toch niet!”
  De nieuwe armoede.
  Hmmm…

 3. Luuk, heb je ook cijfers hoeveel de beveiliging van Ayaan gekost heeft in Nederland? En hoeveel die kost van Wilders? Ook Job Cohen wordt beveiligd. En er zijn nog meer politici die beveiligd worden.

  Wat is het alternatief? Dat mafkezen als Mohammed Bouyeri en Volkert van der Graaf de volgende politieke moord begaan. Zo simpel is het. Reken maar dat Ayaan en Wilders om zeep gebracht worden als ze onbeveiligd in Nederland of waar dan ook op straat lopen.

  Ik ben het grotendeels eens met de brede en diepe teksten van Ayaan. Niet met die van Wilders, die de diepgang van een theelepeltje hebben. Vergelijk de boeken van Ayaan eens met dat ene boek van Wilders. Ayaan zegt haar dingen met honderd keer meer tact, inleiding, achtergrondinformatie en nuance dan Wilders. Zelfs Job Cohen, die de vriendelijkheid zelf is en moslims in bescherming neemt (iets dat ik niet kan begrijpen), wordt bedreigd.

  Tot zover in hoeverre je het eens kunt zijn met één van hen, of hoe oneens je het met hen kunt zijn. Schande dat ze zeggen wat ze zeggen, maar ze mogen zeggen wat ze zeggen, en het kan niet zo zijn dat ze het niet mogen zeggen!

  Gerard van het Reve heeft ergere dingen over de paus, christus, christenen en de bijbel gezegd dan Wilders en Ayaan over de koran, mohammed en moslims. Christenen zijn er aan gewend. Moslims moeten er ook aan wennen.

  Luuk, ben jij het met de moslims eens? Vind jij ook dat de vrouw minder is dan de man, dat ongelovigen desnoods met geweld bekeerd moeten worden, dat zelfmoordaanslagen tegen westerse soldaten gerechtvaardigd zijn (waarbij onschuldige burgerslachtoffers vallen, die daardoor ook als martelaren naar de hemel gaan), dat elke kritiek op de koran verboden is? Durf jij daar een uitgebreid artikel over te schrijven? Laat eens zien hoeveel lef je hebt.

  Wees niet bang voor hetzelfde lot als Job Cohen, de mildste van de mensen die een keer kritiek op de islam geuit hebben en nu beveiligd moet worden. Jou overkomt dat niet, want jij hebt toch kritiek geuit op Wilders en Ayaan, dus jij hebt de moslims aangetoond dat jij hun doelwit niet hoeft te zijn als je enkele misstanden in de islam aan de kaak stelt.

  Of vind je het geen misstanden? Durf je dáár dan iets over op te schrijven?

  Makkelijke column, Luuk.

 4. Luuk Koelman

  @Wendy
  Ik schrijf nergens dat Ayaan niet beveiligd zou moeten worden. Verder geloof ik niet in ‘de moslim’, zoals ik ook niet geloof in ‘de christen’. Ik ben christen en Van der Vlies van de SGP is christen, maar ik hoop toch niet dat ik word aangekeken op het feit dat hij vrouwen als broedfabrieken zonder stemrecht ziet.

 5. JItze van der Meer

  Ik geloof niet, dat westerlingen, Christenen incluis, het op Ayaan Hirsi Ali hebben gemunt.
  Van moslims heb je ook niets te vrezen, want dat zijn toch vredelievende medeburgers?
  Wanneer een lerares de kinderen in de klas toestaat een speelgoedbeertje Mohammed te noemen, schreeuwt het volk, dat zij moet worden opgehangen, hoewel vele jongetjes blijkbaar wel Mohammed mogen heten.
  In Zuid Amerika heten ook veel jongetjes Jesus en ik heb nog nooit gehoord, dat om deze redenen mensen worden gedood.

 6. Luuk,
  Je levert kritiek op de kosten van de beveiliging van Ayaan. Oftewel, het zou minder moeten kosten. En dat kan alleen als ze zich uit het openbare leven terugtrekt, waardoor ze zich monddood zou moeten maken. Ayaan levert voornamelijk kritiek op de islam als geheel. Dat maakt haar situatie zo dat ze bodyguards nodig heeft en die zijn niet goedkoop.

  Jouw afweging is dan: geef je geld voor het vrije woord, of geef je geld aan arme kinderen. Jij hebt jouw afweging gemaakt.

  Ik ben atheïst. Ik vind de bijbel en de koran afschuwelijke boeken. Ik vind christendom en islam afschuwelijke godsdiensten. Uit naam van deze godsdiensten werden en worden onstellend veel mensen gedood, verwond, onderdrukt, plus dat ze dom en in armoede gebracht en gehouden worden.

  Jij bent een gematigde christen, je wilt niet met de SGP over één kam geschoren worden. Je bent wellicht voor homorechten, abortus, euthanasie, condoomgebruik, gelijke rechten voor man en vrouw, en je hebt vast wel eens kritiek geuit op de bijbel en de kerkelijke christelijke instanties. Toch hoef jij daarvoor niet voor je dood te vrezen, gelukkig maar.

  Wil jij als christen het christendom verdedigen? Of wilde je gewoon even een makkelijke column maken en, net als zoveel anderen voor jou, even lekker tegen Ayaan aanschoppen? Zonder daarmee te willen zeggen dat ze niet beveiligd hoeft te worden? Want dat lijkt me toch een gemakkelijke gevolgtrekking.

  En tegelijkertijd blijf je ook weg van de religieuze discussie, niks zeggen over de islam. Haar situatie is veroorzaakt door haar kritiek op de islam. Veel andere mensen zijn bang voor zulke kritieken, dus houden ze hun mond, en ook het Haags museum durft geen Mohammed-foto’s op te hangen. Christus-foto’s, dat kan vast en zeker wel zonder doodsbedreigingen te krijgen.

  Je kunt Ayaan niet bekritiseren zonder stelling te nemen voor of tegen de islam. Daarom mijn verontwaardiging.

  Wendy

 7. Mevrouw Mikmak,

  Het is mogelijk Ayaan te verdedigen tegen de zoveelste makkelijke aanval, zonder Ayaan te verafgoden. Ik ben een voorstander van het vrije woord. Het is belachelijk dat Ayaan in deze situatie zit omdat ze kritiek had op de islam en op moslims. Dat zegt wat over de islam en over moslims.

  Als ik net als u zou reageren, zou ik kunnen zeggen: “En, heeft u een Koran op uw hoofdkussen liggen?” Maar dat zou te makkelijk zijn.

  Ik ben het echt niet met alle (geschreven of gesproken) woorden van Ayaan eens. Sommige dingen zouden doordachter kunnen zijn, diplomatieker, genuanceerder. Hoe ze ook gezegd zijn, in een democratische rechtstaat met vrijheid van meningsuiting mogen ze geuit worden zoals Ayaan die wil. De rechter bepaalt of het strafbaar is, en niet de fanatieke moslims, en ook u niet!

  En zelfs als ik een foto van Ayaan op mijn schoorsteenmantel zou hebben, wat dan nog? Ben ik daarom minderwaardig? Of is daarom wat ik eerst geschreven had, niet de moeite waard voor een inhoudelijke reactie? Wat bent u dan, een aanhanger van Wilders, of van Marijnissen, of van Doekle Terpstra, en hoef ik daarom geen respect voor u te hebben? Foei!

  Wendy

 8. Verschuren

  @ Wendy
  volgens mij is Koelman heel duidelijk. Hij zegt niets over ‘de moslims’ omdat volgens hem ‘de moslims’ niet bestaan. Ook levert hij volgens mij geen kritiek op de kosten van de beveiliging. Als ik het goed lees, vindt hij het niet kies dat zij haar hand ophoudt bij de burger.
  Op mij komt deze actie van Ayaan over als een poging de politiek onder druk te zetten. Zo van: kijk eens, ik moet bedelen. En dan maar hopen op internationale verontwaardiging zodat Balkenende cs alsnog overstag gaan.

 9. Nachttripper

  Haha Wendy, je reageert nog heftiger dan onze hollandse soldaten toen Luuk daar een stukje over had geschreven. Relax, het is een column. Je haalt er allemaal dingen bij die helemaal niets te maken hebben met dit stukje tekst.

 10. Nachttripper

  Oh ik vond hem mooi trouwens Luuk. Scherp krassend in (Wendy’s?) huidje.

 11. Sinds Ayaan beveiliging nodig heeft (en dat was al voor ze overstapte naar de VVD!) worden dit soort columns en andere “grappige” artikelen al over Ayaan geschreven. Ik probeer elke column van Koelman te lezen, omdat ik hem meestal grappig en inhoudelijk vind. Ook deze keer ben ik het met hem eens: het is idioot hoeveel de beveiliging van Ayaan kost; maar deze keer vind ik het niet leuk, ik vind het geen grappige vergelijking, en inderdaad, het krast in mijn huid.

  Een kilometer snelweg is ook duur, een F16 is duur, het salaris van een Nederlandse voetballer is hoog, het is allemaal belachelijk veel vergeleken met het geld dat je nodig hebt voor een Afrikaans kindje een maand verder te laten leven.

  Koelman heeft inderdaad religie niet aangestipt in zijn column. Dus haalde ik het er wel bij. Want als je kritiek levert op Ayaan, dan heb je het automatisch ook over religie. Die relatie is heel duidelijk. Ayaan heeft beveiliging nodig louter en alleen vanwege haar kritiek op de islam. Vanwege het fanatisme van de fanatieke moslims moet die beveiliging goed zijn. Dat kost geld.

  Dat kun je niet vergelijken met de levensbehoeften van Afrikaanse kindjes. Je kunt ook de kosten van een snelweg, een F16 of een stervoetballer daar niet mee vergelijken. Dat is ook niet grappig, dat is uitgekauwde kost, dat hebben anderen voor Koelman al heel vaak gedaan.

  Voor degenen die denken at Ayaan nu multimiljonair is en het allemaal makkelijk zelf kan betalen, twee opmerkingen:
  1. Een paar jaar Kamerlid zijn en een paar boeken schrijven maakt je niet bepaald miljonair. Zelfs “Potter-Rowling” had er nogal wat tijd voor nodig.
  2. Als ze miljonair zou zijn, zou ze dat snel niet meer zijn als ze zelf die beveiliging zou betalen. En als ze miljonair zou zijn, zou ze zeker heel veel zelf betalen. Ze heeft dat ook al in interviews aangegeven, dat ze zelf heel veel geld uitgegeven heeft voor haar veiligheid. En dan is er nog de kwestie of het terecht is dat een met voorkeurstemmen verkozen kamerlid vanwege haar democratische recht en plicht op schandelijke manier door een minister haar Nederlanderschap afgenomen is en weer teruggekregen heeft, haar huis uit moest, en dan ook nog te horen kreeg dat ze het maar moest uitzoeken. Blamage voor Nederland.

  Het is een belachelijke zaak. De mensen die vinden dat Ayaan het aan zichzelf te danken heeft, zijn nog belachelijker, die begrijpen niks van democratie, vrijheid, rechten, plichten en rechtstaat.

 12. Zij is toch een zelfbenoemd martelaar, in het uiterste geval bereid voor haar idealen te sterven – net als een terrorist, zeg maar.

  Au! hahaha

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top