De kat en het spek

Dat is het mooie van de kredietcrisis. We vragen ons eindelijk eens af waar al dat geld blijft. Neem nu de AWBZ, de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. Dat is een enorme zak geld met daarin 22 miljard euro, bestemd voor chronisch zieken, ouderen en gehandicapten. Iedere werknemer betaalt mee aan de AWBZ. Om een indruk te geven; met een modaal inkomen draagt u jaarlijks 4000 euro bij.

Dan nu de vraag: waar gaat die 22 miljard eigenlijk aan op? Antwoord: niemand die het weet. Er is namelijk geen toezicht. Staatssecretaris Jet Bussemaker verwijst eenieder die inzicht wil in de daadwerkelijke uitgaven van de AWBZ, naar de jaarverslagen van de 2500 zorginstellingen die werken met geld uit de AWBZ-kas.

Zo is daar Philadelphia Zorg uit Nunspeet. Deze zorginstelling kwam de afgelopen maanden onder vuur te liggen nadat medewerkers de pers inschakelden. Wat was het geval? Het bestuur van Philadelphia Zorg gebruikt op grote schaal AWBZ-geld om vastgoed te kopen. Waarom? Gewoon, omdat het kan: een grand hotel, een kasteel, een horecaonderneming – allemaal ‘speeltjes voor de bestuurders’, aldus de medewerkers. Eind van het liedje: alle vastgoedprojecten mislukten. Zo verdampte in één jaar tijd maar liefst 24 miljoen euro aan AWBZ-gelden.

Of neem nu de eigenaar van een thuiszorgwinkel in Dronten. Hij maakte de afgelopen jaren zes miljoen euro winst op hulpmiddelen in de thuiszorg. U weet wel, plasflessen en zo. Nu denkt u natuurlijk: leveren die ondingen zoveel geld op dan? Nee, maar schuiven met AWBZ-gelden wel. Net zolang tot het één wirwar van schimmige geldstromen is. Enfin, die zes miljoen zijn dus foetsie, door de Drontenaar doorgesluisd naar een eigen bedrijf in Singapore. Weet u meteen waarom hulpmiddelen in thuiszorgwinkels altijd zo duur zijn.

Zomaar twee voorbeelden die illustreren hoe gebrek aan toezicht de kat op het spek bindt. We zagen het bij de banken, nu zien we het bij de zorginstellingen. Er is echter één belangrijk verschil. Wouter Bos staat garant voor spaarders, mochten banken hun geld verspelen met risicovolle transacties. Maar wie staat er garant voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten wanneer zorginstellingen precies hetzelfde doen?

12 reacties op “De kat en het spek”

 1. Koelman, sukkel die je bent. Ook al gemakkelijk scoren op grond van een georkestreerde hype?
  Ik ben directeur van zo’n zorginstelling en ik heb alleen al dit jaar twee zg. materiele controles gehad. Dat zijn controles uitgevoerd door de zorgverzekeraar waarbij ze tot op cliëntniveau de declaratiestroom willen inzien. Dat betekent in praktijk dat steeksproefgewijs iedere urenstaat en werkstaat van mijn werknemers moet worden overlegd. En ik kan iedere cent verantwoorden. Tot. Op. De. Minuut.
  De reden dat er nu zoveel ophef wordt gemaakt over die inderdaad megalomane bestuurders en fraudeurs? Om de geesten rijp te maken voor nieuwe ingrepen in de AWBZ. want daar wordt toch maar geknoeid. Vandaar: een georkestreerde hype. Alles over de rug van de allerzwaksten in de samenleving: mijn cliënten.

 2. Beste Herman Benschop,

  kan u woordkeus niet wat aardiger?? dit verwacht ik niet van een directeur.

  vr.gr.jonas

 3. Luuk Koelman

  @ Herman Benschop

  Die 22 miljard is er voor 588.000 cliënten (ouderen, zieken en gehandicapten). Even rekenen: 22 miljard delen door 588.000 = 37.415 euro per persoon.
  Met andere woorden: per cliënt is een modaal jaarsalaris beschikbaar. Zou toch ruim voldoende moeten zijn. Maar ja, al die managers in de zorginstellingen hè. Moeten ook allemaal betaald worden.

 4. @ Herman Benschop

  Fijn dat zo’n sukkel als Benschop dit jaar al 2 keer controle heeft gekregen.
  Dat hij tot op de minuut alle gewerkte uren kan verantwoorden is prachtig maar daar gaat het niet om. Het gaat om de veel hogere kosten die niet aan een z.g. client zijn toe te schrijven (cq aan de urenstaat van de mederwerker van de zorginstelling).
  Laat de onderste steen bovenkomen van deze hype en het liefst beginnen bij de zorginstelling van Benschop!

 5. Ik ben erg “geschokt”
  (net zoals iedereen in het kabinet tegenwoordig..pff)

 6. Geachte heer Benschop,

  Dus bij Philadelphia Zorg was volgens u niets aan de hand?

 7. Beste Herman Benschop,

  die verdediging die u aanvoerd,daar krijg ik nou rode pukkels van.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top