De kat en het spek

Dat is het mooie van de kredietcrisis. We vragen ons eindelijk eens af waar al dat geld blijft. Neem nu de AWBZ, de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. Dat is een enorme zak geld met daarin 22 miljard euro, bestemd voor chronisch zieken, ouderen en gehandicapten. Iedere werknemer betaalt mee aan de AWBZ. Om een indruk te geven; met een modaal inkomen draagt u jaarlijks 4000 euro bij.

Dan nu de vraag: waar gaat die 22 miljard eigenlijk aan op? Antwoord: niemand die het weet. Er is namelijk geen toezicht. Staatssecretaris Jet Bussemaker verwijst eenieder die inzicht wil in de daadwerkelijke uitgaven van de AWBZ, naar de jaarverslagen van de 2500 zorginstellingen die werken met geld uit de AWBZ-kas.

Zo is daar Philadelphia Zorg uit Nunspeet. Deze zorginstelling kwam de afgelopen maanden onder vuur te liggen nadat medewerkers de pers inschakelden. Wat was het geval? Het bestuur van Philadelphia Zorg gebruikt op grote schaal AWBZ-geld om vastgoed te kopen. Waarom? Gewoon, omdat het kan: een grand hotel, een kasteel, een horecaonderneming – allemaal ‘speeltjes voor de bestuurders’, aldus de medewerkers. Eind van het liedje: alle vastgoedprojecten mislukten. Zo verdampte in één jaar tijd maar liefst 24 miljoen euro aan AWBZ-gelden.

Of neem nu de eigenaar van een thuiszorgwinkel in Dronten. Hij maakte de afgelopen jaren zes miljoen euro winst op hulpmiddelen in de thuiszorg. U weet wel, plasflessen en zo. Nu denkt u natuurlijk: leveren die ondingen zoveel geld op dan? Nee, maar schuiven met AWBZ-gelden wel. Net zolang tot het één wirwar van schimmige geldstromen is. Enfin, die zes miljoen zijn dus foetsie, door de Drontenaar doorgesluisd naar een eigen bedrijf in Singapore. Weet u meteen waarom hulpmiddelen in thuiszorgwinkels altijd zo duur zijn.

Zomaar twee voorbeelden die illustreren hoe gebrek aan toezicht de kat op het spek bindt. We zagen het bij de banken, nu zien we het bij de zorginstellingen. Er is echter één belangrijk verschil. Wouter Bos staat garant voor spaarders, mochten banken hun geld verspelen met risicovolle transacties. Maar wie staat er garant voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten wanneer zorginstellingen precies hetzelfde doen?

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!