APK voor huisdieren

Morgen is het dierendag. De Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren van de Universiteit Utrecht meldt dat in Nederland elk jaar 180.000 huisdieren aan kanker overlijden. Met een jaarlijkse ‘APK vanaf 50 euro’ zou “een hoop kankerleed” worden voorkomen.

Nu krijg ik elk jaar al een uitnodiging van mijn dierenarts om met poes Suzy langs te komen. Ik doe dat braaf. De dierenarts jast er een fiks aantal inentingen in, adviseert een preventieve wormenkuur en een kleine honderd euro lichter sta ik weer buiten. Suzy is zeventien nu. Mijn toenmalige vriendin en ik adopteerden haar en haar zusje vijf jaar geleden, van een terminaal zieke man die Fred heette. Twee echte huiskatten die niet eens naar buiten wíllen.

Op een dag had het zusje van Suzy een vreemde bult onder haar buik. Wij naar de dierenarts. Er werd een punctie gedaan waaruit bleek dat de bult waarschijnlijk kwaadaardig was. Dus opereren, ook al kostte dat honderden euro’s, want we hadden Fred beloofd goed voor zijn poezen te zorgen. De bult werd zo ruim mogelijk weggesneden, meer kon de dierenarts niet doen. Maar als we bijbetaalden, kon hij wel checken of het overgebleven gebied rondom ‘schoon’ was. “En wat nu als blijkt dat het niet schoon is,” vroegen we. “Nu ja,” zei de dierenarts, “dan weten jullie dat.” Daar zagen we het nut niet van in, want poes schoot er niets mee op. Thuis hobbelde ze tien dagen lang doodongelukkig rond, met een veel te grote trechter om haar kopje.

Twee maanden later begon ze moeizaam te ademen. Weer op naar de dierenarts. Nu werden foto’s gemaakt. Slecht nieuws: longkanker. “Die bult was vast een uitzaaiing,” mompelde de dierenarts. Mijn vriendin en ik keken elkaar aan. De operatie was zinloos geweest. We lieten poes inslapen en begroeven haar achterin de tuin. Dag lieverd, nu ben je weer bij je baasje Fred. Ach, hadden we je die operatie maar bespaard.

Intussen is Suszy still going strong. De laatste keer dat ik bij mijn dierenarts was, vroeg ik waarom huisdieren elk jaar moeten worden ingeënt, terwijl een mens met één inenting jaren vooruit kan. Geen duidelijk antwoord. Ook niet op mijn vraag of Suzy na zestien jaar lang inenten, onderhand niet voldoende antistoffen had aangemaakt. Toen wist ik genoeg. Voortaan verscheur ik de jaarlijkse oproep. Ik begrijp dat inenten een voorname inkomstenbron is voor mijn dierenarts, en ik snap ook dat de farmaceutische industrie een groeimarkt ziet in huisdieren. Maar liever kom ik mijn belofte aan Fred zo goed mogelijk na. Fijne dierendag iedereen!

11 reacties op “APK voor huisdieren”

 1. Onno Mundt

  Bij diezelfde Utrechtse kliniek heb ik mijn kat (1 van 2) laten repareren. Lever-shunt (look it up). Er stond in Telegraaf-letters ‘2.000 euro’ op de factuur. Inentingen geef ik ze niet. Ik ken die farmaceuten. Betaal nu iedere maand 30 euro huisdierenverzekering. Mij pakken ze niet meer.

 2. Door vaccinatie veroorzaakte fibrosarcoom komt heel veel voor bij katten. (zoek hier maar eens op)

 3. Wij hebben een kat gehad genaamd Marvin.Hij vermagerde erg plotseling en deed overal urineren.Wij ook naar de dierenarts,werd een echo gemaakt, en de dierenarts zag dat het nierkanker was.Hij gaf optie of opereren,of het zin had was een 2de. Maar ze zei vooraf al dat het weinig zin had. .Wij konden nog even aanzien en kregen voeding mee om aan te sterken.Ze zei nadrukkelijk nog niet onnodig rekken.Maar de kat was zo verzwakt dat naar paar dagen besloten om de kat in te laten slapen.Zo kan het ook na een eerlijke diagnose van de dierenarts.Tenslotte:Wij gaan ook nooit jaarlijks naar een dierenarts omdat onze 2de kat altijd binnen is.Het is puur geldklopperij.Die jaarlijkse oproepen.

 4. Enten tot en met het eerste levensjaar is erg belangrijk, daarna iedere drie jaar, uitgezonderd op de ziekte van Weil (m.n. honden die graag zwemmen), deze moet ieder jaar.
  Wat je kunt doen is je hond laten titeren, dan wordt er gekeken hoeveel van de entstoffen nog in het lichaam van je huisdier zitten en of het al nodig is om te enten.

 5. Tja het is “handel” en de mensen hebben (hadden) wel geld. Dit soort verhalen zijn toch al jaren bekend. Doe je best het zo nuchter mogelijk te bezien, maar als jouw “maatje” wat gaat mankeren is bijna geen bedrag te veel, als je voor de keus staat. De “kunst” is om tijdig een realistische keuze te maken.

 6. Anton van der Meulen

  Hallo Luuk,
  18 juli heb ik mijn 8 jaar oude labrador Noodles in moeten laten slapen. Ik zat bijna iedere 2! maanden met hem bij de dierenarts. 3 weken voor zijn dood is hij nog helemaal nagevoeld. Op 18 juli werd ik doorverwezen naar een andere kliniek waar ze een echo hebben genomen. Diagnose leverkanker met het advies om hem op zeer korte termijn in te laten slapen Binnen 6! uur was ik mijn hond kwijt.
  Je begrijpt dat ik deze oproep dan ook met gemengde gevoelens heb ontvangen. Niets ten kwade van mijn dierenartsen, maar een oproep voor een APK is absurd.
  Aan mijn hond heeft niemand tot een dag voor zijn dood iets gemerkt, de dierenartsen en zelfs zijn trouwe baas niet!

 7. Luuk Koelman

  @ Anton
  Ja, alsof het leven helemaal te regisseren valt met zo’n jaarlijkse APK. Een hond is geen mens. Een hond leeft enkel in het nu en bij de dag. Laat een hond gewoon een hond zijn en stop hem niet onder een CT-scan, wat nu al regelmatig gebeurt. Waanzin.

 8. Of een chemokuur, ook zoiets… Te zielig. Ben stapel met mijn honden, maar dat is me een brug te ver.

 9. Dominique

  Wij mensen worden toch ook niet jaarlijks nagekeken op kanker? Wij gaan naar de huisarts als er wat is, zo werkt het met dieren ook. Merk je dat je dier niet in z’n normale doen is dan ga je met het dier naar de dierenarts.

  Wij laten onze katten ook niet meer jaarlijks inenten. Ze zijn nu 5 en 3 jaar oud. Onze vorige katten werden 16 en bijna 19, waren geloof ik nog nooit ingeënt. Ik ben van mening dat als een dier zich nog goed voelt, en duidelijk nog gelukkig is je er niet teveel mee moet sollen.

 10. Ik heb eens mijn tamme rat Napoleon laten opereren aan een tumor. Kostte toen 150 euro maar hij was een leuke rat en is nog een jaar meegegaan.
  Volgens mijn vader konden ze voor dat bedrag ook alle ratten in New Delhi uitroeien.

 11. De boord van ook een dierenarts is wit. Zo simpel is het.
  Hij maakt er ook geen geheim van.
  Mensen hebben tegenwoordig grote mond en weten alles beter dankzij Google…en dan toch dierenarts (achteraf) schuld geven voor onze onwetendheid…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top