Antirimpelcrème schaadt dus wél

Vrouwen, het moet maar eens gezegd, zien hun lichaam als één grote probleemzone. Vooral de huid. Lijntjes, rimpeltje, vlekjes, het is ook nooit goed. Daarom is elke vrouw gek op antirimpelcrème.

Zoals daar zijn: dagcrème, nachtcrème, 24-uurs crème, crème voor de jongere huid, crème voor de oudere huid, crème voor de tere huid rond de ogen, crème voor de rimpels in het decolleté en crème die de sinaasappelhuid tegengaat.

Blurrie in een potje waarvan iedereen eigenlijk wel weet dat het niet werkt.

Neem nu de sinaasappelhuid. Die smeer je echt niet weg. Cellulite vindt zijn oorsprong namelijk in het bindweefsel onder de huid, en geen crème die daar doordringt. Iedereen die in de brugklas heeft opgelet met biologie weet dat. En toch maar kopen, die rommel.

Kost je als vrouw een godsvermogen (alleen al in Nederland besteden zij op jaarbasis 500 miljoen euro aan smeerseltjes die de huid zouden moeten verjongen), maar ja, baat het niet dan schaadt het niet.

En door geld stuk te slaan aan die rommel, heb je als vrouw in ieder geval het idee er iets aan te doen. Because you’re worth it. Die slogan is dus letterlijk bedoeld. Ik zeg het er maar even bij, want crèmes schaden dus wél. In je portemonnee.

Het enige wat aantoonbaar helpt tegen veroudering van de huid, is: niet roken, de zon mijden en veel, heel veel zonnecrème smeren. Veroudering van de huid is namelijk voor 80 procent het gevolg van de zon. UV-straling gaat door glas, dus ’s zomers altijd zonnebrand smeren, ook als je niet buitenkomt.

En voor de rest, dames: één potje uierzalf is meer dan voldoende. Fuck die eeuwige jeugd en fuck dat zieke zelfbeeld dat jullie door de commercie is aangepraat: wees goddomme gewoon blij dat je zo oud mag worden dat je rimpels krijgt.

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Ik werk voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!