Anouk en het reclamecomplot

Grappig. Nu Anouk Nederland door de voorronde van het Eurovisie Songfestival heeft geloodst, vraagt niemand zich meer af wat deze rock bitch daar in hemelsnaam te zoeken heeft. Welnu, dat gaan we zaterdag zien als het aan Centraal Beheer ligt, de verzekeraar die Anouk tot haar reclamestal mag rekenen.

U kent het Even Apeldoorn bellen-spotje wel: Anouk komt te laat voor haar optreden op het Eurovisie Songfestival omdat ze een wilde nacht achter de rug heeft. Leuk, maar daar blijft het niet bij. Centraal Beheer is momenteel actief in zeven Europese landen, maar wil expanderen. De commerciële belangen zijn enorm. Daartoe heeft de verzekeraar een heus reclamecomplot bedacht. Ik leg het u uit.

De dag na Koninginnedag plaatsten tv-presentator Arie Boomsma en Kees de Koning (van het label TopNotch) beelden van een dronken Anouk op Twitter, het nummer Birds lallend. Nadat het filmpje viral was gegaan, kwam de aap uit de mouw. Het bleek allemaal in scène gezet, een ‘Even Apeldoorn bellen’-reclamestunt van Centraal Beheer. Eenieder was erin gestonken. Boomsma en De Koning zaten in het complot.

Deze viral is de opmaat tot wat zaterdag komen gaat. Een bereik van meer dan honderd miljoen Europeanen. Die kans laat Centraal Beheer niet lopen. Om maximale aandacht te genereren, zal Anouk twaalf seconden te laat het podium op stommelen, onvast op de benen, gekleed in een T-shirt met daarop een afbeelding van Rijk de Gooyer. Ze zingt een half couplet van Birds, schakelt lallend over op het refrein van het Koningslied, roept “ach, fuck it,” geeft de camera de middelvinger en stommelt weer het podium af, luidkeels Nobody’s Wife zingend, plots geheel toonvast. Europa in verbijstering achterlatend.

Vierenvijftig seconden zal de stunt in beslag nemen die – en nu komt het – integraal door Centraal Beheer zal worden gebruikt als reclamespot. Eén spotje, geschikt voor alle Europese landen. Niets geen taalbarrières, iedere Europeaan zal de beelden herkennen. De naamsbekendheid van Centraal Beheer Achmea zal enorm zijn. In een interne notitie spreekt de verzekeraar daarom niet van een viral, maar van een TViral.

Hoe ik dit weet? Ach, zoals dat gaat met geheimen waarvan te veel mensen op de hoogte zijn. Iemand (joehoe, Arie!) praat zijn mond voorbij als je hem in Bos en Lommer tegenkomt: “Dit is zo goed bedacht, dat verzin je niet. En helemaal rock & roll. Geniaal!” Inderdaad, het maakt niet uit wie zaterdag eerste wordt, iedereen zal het over Anouk hebben. En dan zeggen dat Nederland niet kan winnen…

close

Genoten? Abonneer je dan op mijn gratis nieuwsbrief en ontvang net als 2200 anderen elke twee weken verse columns en longreads in je mailbox.

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Dit artikel is geschreven door Luuk Koelman. Hij is columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Contact

Of mail me via luuk[at]koelman[dot]com