Anne Frank de musical

Vandaag gaat in Madrid de musical Anne Frank in première. Commotie alom, want is het gepast een musical te maken over het bekendste slachtoffer van de jodenvervolging? Buddy Elias, de 82-jarige neef van Anne Frank en beheerder van het Anne Frank Fonds in Basel, gruwt al bij het idee: “zang en dans past niet bij het verhaal van een meisje dat de dood vindt in een concentratiekamp”. De makers van de musical zien dat anders. Zij spreken van een familiemusical waarin de nadruk wordt gelegd op de vrolijke kant van het verhaal.

De Nederlandse Anne Frank Stichting steunt de musical. Directeur Broekhuizen ziet het probleem niet: “in de jaren vijftig vond men het ook ongepast dat er een toneelstuk over Anne Frank werd gemaakt”. Een opmerkelijke gedachtegang. Steeds een stapje verder, is de redenering, dan kun je een heel eind komen. Van serieus drama uit de jaren vijftig naar de vrolijke noot van nu, want in een musical wordt altijd gezongen en gedanst.

Ik ben reuze benieuwd wie de Nederlandse variant van Anne Frank de Musical gaat produceren. Ik gok op Albert Verlinde.

De roddelkoning en theaterproducent meldde juni vorig jaar in een interview met het Brabants Dagblad dat hij gelooft in reïncarnatie. Verlinde beweert in een vorig leven een joods jongetje te zijn geweest dat in Auschwitz is omgekomen.

Jammer dat de journalist niet vroeg wat Alberts levenspartner Onno Hoes (kandidaat-voorzitter van de VVD en joods) vindt van een dergelijk gepronk met andermans ellende. Waarschijnlijk vindt Hoes het allemaal wel oké. Ergens ook wel logisch, want sinds jaar en dag ziet roddelkoning Verlinde het ongeluk van anderen als entertainment. Daar sluit Anne Frank The Musical naadloos op aan:

“Anne Frank verovert Nederland nu ook in het theater! Op geheel eigen, unieke en toch authentieke wijze wordt het verhaal van het wereldberoemde joodse meisje weer tot leven gebracht. Hoe Anne, verstopt in het achterhuis, de moed erin houdt door te dansen en liedjes te zingen. Tot de Duitsers haar horen.

Met Kristel Verbeke (bekend van K3!) in de rol van Anne, Paul de Leeuw als de dikke Duitser Heinz en Danny de Munk als de zingende kastanjeboom. Een sprankelende, swingende show, met na de pauze een perfecte weergave van het kampleven in de Tweede Wereldoorlog. Geniet van Gerard Joling als de swingende kampcommandant van Bergen-Belsen. Dein mee met nummers als Aufmachen, want ik heb een mitrailleur, Tjoeke tjoeke tuut, de Zyklon B-boogie en het hartverscheurende Du Bube, es gibt ein Toter hier.

Beleef de avond van uw leven. Reserveer nu voor het mooiste verhaal ooit, verteld in het theater! Bel voor de beste plaatsen: 0900-ANNEFRANK. Kaarten vanaf € 85,- exclusief reserveringskosten.

Geboekt voor Anne Frank de Musical? Ga dan met de speciale kortingscoupon ook naar het aangrijpende Auschwitz de Musical. Het waar gebeurde verhaal van het dappere jongetje Albert onder de rook van de verbrandingsovens”.

close

Af en toe een verse column én exclusieve schrijftips in je mailbox?