Andries Knevel

Vraag van de week: is Andries Knevel de meest vrouwonvriendelijke presentator van Nederland? Een enquête in opdracht van de VARA-gids (onder vijfhonderd representatieve Nederlanders) zou dat uitwijzen. Wat een onzin! De gevierde EO-presentator is allerminst vrouwonvriendelijk. Ik leg u uit waarom.

Kijk, je kunt Andries Knevel veel verwijten. Bijvoorbeeld dat hij niemand laat uitpraten. Of dat hij, in ruil voor een salaris dat ver boven de Balkenende-norm ligt, leurt met ideeën die het vierhonderd jaar geleden goed deden bij de godvrezende goegemeente. Of dat hij, breed gesticulerend en rollend met de ogen, altijd maar weer met zijn Eeuwig Gelijk op de proppen komt.

Andries’ grote passie: op zaterdagochtend in een stampvolle slagerij een onsje kipfilet bestellen en als de slager vraagt “anders nog iets?” juichend over het Koninkrijk Gods beginnen. Vervolgens hangt hij tot sluitingstijd over de toonbank, om met brede gebaren te oreren over het Rijk der Hemelen. Andries gelooft namelijk hartstochtelijk in de Here God. Maar dat niet alleen. De Here God gelooft ook hartstochtelijk in Andries. Ja, dat mag de slager gerust weten. Zo heeft de Here God hem, Andries Knevel, hoogstpersoonlijk ingefluisterd waarom homoseksualiteit een enge ziekte is.

Andries Knevel en de Here God. Het zouden zo twee typetjes uit Koot en Bie kunnen zijn. Als God de burgemeester van Juinen is, dan is Andries Knevel wethouder Hekking. Dat maakt hem zo eng. Alle waanzin die hij verkondigt, heeft niets met het woord van God te maken. Het is het woord van Andries – en van niemand anders.

Maar wat nu als God echt ooit tot Andries Knevel heeft gesproken? Welnu, dat moet dan ongeveer zo zijn gegaan: God wilde iets zeggen (een Openbaring bijvoorbeeld), maar Andries liet Hem niet uitpraten. Logisch, want Andries laat nooit iemand uitpraten. Zelfs God niet. Hij hoort liever zichzelf. Daarom is ‘godonvriendelijk’ de correcte typering voor Andries Knevel – en niet ‘vrouwonvriendelijk’. Dat wilde ik even kwijt.

close

Genoten? Abonneer je dan op mijn gratis nieuwsbrief en ontvang net als 2200 anderen elke twee weken verse columns en longreads in je mailbox.

Standaard afbeelding
Luuk Koelman
Dit artikel is geschreven door Luuk Koelman. Hij is columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.