Andries Knevel

Vraag van de week: is Andries Knevel de meest vrouwonvriendelijke presentator van Nederland? Een enquête in opdracht van de VARA-gids (onder vijfhonderd representatieve Nederlanders) zou dat uitwijzen. Wat een onzin! De gevierde EO-presentator is allerminst vrouwonvriendelijk. Ik leg u uit waarom.

Kijk, je kunt Andries Knevel veel verwijten. Bijvoorbeeld dat hij niemand laat uitpraten. Of dat hij, in ruil voor een salaris dat ver boven de Balkenende-norm ligt, leurt met ideeën die het vierhonderd jaar geleden goed deden bij de godvrezende goegemeente. Of dat hij, breed gesticulerend en rollend met de ogen, altijd maar weer met zijn Eeuwig Gelijk op de proppen komt.

Andries’ grote passie: op zaterdagochtend in een stampvolle slagerij een onsje kipfilet bestellen en als de slager vraagt “anders nog iets?” juichend over het Koninkrijk Gods beginnen. Vervolgens hangt hij tot sluitingstijd over de toonbank, om met brede gebaren te oreren over het Rijk der Hemelen. Andries gelooft namelijk hartstochtelijk in de Here God. Maar dat niet alleen. De Here God gelooft ook hartstochtelijk in Andries. Ja, dat mag de slager gerust weten. Zo heeft de Here God hem, Andries Knevel, hoogstpersoonlijk ingefluisterd waarom homoseksualiteit een enge ziekte is.

Andries Knevel en de Here God. Het zouden zo twee typetjes uit Koot en Bie kunnen zijn. Als God de burgemeester van Juinen is, dan is Andries Knevel wethouder Hekking. Dat maakt hem zo eng. Alle waanzin die hij verkondigt, heeft niets met het woord van God te maken. Het is het woord van Andries – en van niemand anders.

Maar wat nu als God echt ooit tot Andries Knevel heeft gesproken? Welnu, dat moet dan ongeveer zo zijn gegaan: God wilde iets zeggen (een Openbaring bijvoorbeeld), maar Andries liet Hem niet uitpraten. Logisch, want Andries laat nooit iemand uitpraten. Zelfs God niet. Hij hoort liever zichzelf. Daarom is ‘godonvriendelijk’ de correcte typering voor Andries Knevel – en niet ‘vrouwonvriendelijk’. Dat wilde ik even kwijt.

12 reacties op “Andries Knevel”

 1. Luuk,
  wat laat in deze column nou zien dat Knevel niet vrouwonvriendelijk is? Het vervolg over Knevels zg. “godonvriendelijkheid” gaat daar niet over en slaat in dat opzicht dus nergens op, en is er alleen omdat jij je ongenoegen daarover zo nodig “even kwijt” moet. Op dat stuk schrijven lijkt me het woord “column” niet meer van toepassing.

 2. Vrouwonvriendelijk is niet het goede woord. Andries is emotie-onvriendelijk. Godonvriendelijk snap ik niet helemaal, met name de redenatie die dat zou moeten onderbouwen. Een salaris ver boven de Balkenendenorm: ik geloof er niets van. Daar is de EO te calvinistisch voor.

 3. Mag ik iets leuks zeggen over Andries? Hij heeft iets met zijn handen. Hij wijst altijd naar mensen en zit handenwringend moeite te doen iemand uit te laten praten, wat dan niet lukt… Ik vind het persoonlijk altijd erg fijn om naar te kijken, maar om dat nu vrouwonvriendelijk te noemen…

 4. Erwin van Brakel

  Kwalitatief een echte maandag-morgen-column, met vooruitziende blik al op zondag geschreven en ingezonden …

 5. @anna:

  Luuk noemt m.b.t. Andries Knevel niets dat vrouwvriendelijk of vrouwonvriendelijk is, maar roept dat hij zal uitleggen waarom Knevel “allerminst vrouwonvriendelijk” is, waarna de rest van zijn “column” daar niet meer over gaat.

 6. Goed geschreven Koelman. Knevel is niets anders dan een belerend typje die alleen zichzelf graag hoort praten. Daar hebben we er momenteel in Nederland al genoeg van.

 7. yellowblue

  Ik heb de man nog nooit gezien of gehoord!
  Vriendje van de schaamhaar gegevens sparende Rouwvoet met zijn verwrongen wereldbeeld? Rouwvoet zou bij Centerparcs moeten gaan werken!

 8. Ik wil alleen even kwijt; alle reageerders zijn mongolen, yep inclusief ikzelf. Want elke keer weer maak ik de fout de reacties daadwerkelijk te lezen. Niet meer doen, overslaan, negeren die onzin… Ik hoop maar dat Luuk dat ook doet 🙂

 9. God wilde iets zeggen (een Openbaring bijvoorbeeld), maar Andries liet Hem niet uitpraten.

  Rofl ^_^

 10. @ Zuimer, ja die is leuk. Maar is dat een bewijs dat Knevel ‘allerminst vrouwonvriendelijk’ is?
  @ Marko: Misschien heb je wel gelijk. Misschien is dit ook weer domme onzin van een mongool. Vandaar dat ik deze column niet begrijp dan. Waar legt Koelman nu precies uit waarom Knevel ‘allerminst vrouwonvriendelijk’ is? Of wat is anders het doel van deze column?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top