Andere tijden

Ter ere van haar tiende verjaardag gooit Google haar oudst beschikbare index open voor het publiek: die van januari 2001. Let ook op het heerlijk ouderwetse Google logo.

Ach ja, januari 2001. Het waren andere tijden. Google had 1,3 miljard webpagina’s geïndexeerd. Toentertijd een astronomische hoeveelheid, maar sinds de kredietcrisis is 1,3 miljard een getal dat nauwelijks nog imponeert. Tegenwoordig heeft Google 1 biljoen webpagina’s geïndexeerd. Oftewel duizend miljard, een één met twaalf nullen. Komt aardig in de buurt van de totale Amerikaanse staatsschuld.

‘Google 2001’ is bedoeld als traktatie. Een digitale zak snoep van de jarige zoekmachine. Zoeken in een acht jaar oude versie van Google is leuk. Heel leuk. Lekker grasduinen in het verleden. Als eerste zoekopdracht doe ik wat iedereen doet. Was ik online vindbaar in januari 2001? Nou en of. “Luuk Koelman” levert maar liefst 201 hits op. Tegenwoordig zijn dat er ruim 21.000. Niet echt een vooruitgang wanneer je bedenkt dat Google anno nu ruim 750 keer zoveel pagina’s heeft geïndexeerd dan in januari 2001. Maar dat mag de pret niet drukken.

Toch nog een kleine teleurstelling wanneer ik de zoekresultaten wil bekijken. Veel dode links, dat is logisch – maar erger is: Google heeft de cache pagina’s uit 2001 niet meer. Dat euvel heeft de zoekmachine provisorisch verholpen door hyperlinks aan te bieden naar de Internet Archive Wayback Machine.

Verder niets dan lof. Met Google 2001 is het fijn spelen en ontdekken. In 2001 kende niemand Geert Wilders, de onbekende backbencher die namens de VVD in de Tweede Kamer zat (44 hits). En Rita Verdonk? Rita wie? Nooit van gehoord: welgeteld één hit.

Snel de oceaan over, want ook Sarah Palin (0 hits) bestond nog niet, in tegenstelling tot “barack obama” (671 hits) en “john mccain” (158.000 hits).
Ook leuk: Zoeken op ‘bush’ levert in januari 2001 ondermeer de volgende hit op: “George W. Bush is running for President of the United States to keep the country prosperous”. Heerlijk. Ik zit hier schaterend achter mijn pc.

Google 2001 kent ook de meer serieuze toepassing. Laat ik een voorbeeld geven. Hoe zit het met het verleden van Kay van de Linde, de mannetjesmaker annex spindoctor van Rita Verdonk? Naar eigen zeggen verbleef hij van 1983 tot 2000 in de Verenigde Staten. Daar klom hij op tot ‘president’ van The Gart Group, een politiek campagnebureau in New York. Die Kay, wereldberoemd in heel Amerika, gepokt en gemazeld in de States. Is het waar? De Engelstalige zoekcombinatie “kay van de linde” en “garth group” levert in Google anno nu niet één bruikbare hit op. Kan gebeuren, het is ook alweer acht jaar geleden. Daarom dezelfde zoekcombinatie maar eens ingevoerd in Google 2001. Resultaat: 1 hit. Een eigen cv van Kay op een Nederlandse website. Heerlijk. Ik lig hier schaterend onder mijn bureau.

Zo zie je maar weer. Google 2001 kan veel meer zijn dan een onschuldig tijdverdrijf. Bovendien is het de ideale tool om de Internet Archive Wayback Machine te ontsluiten. Eigenlijk zou er dus ook een ‘Google 2002’, ‘Google 2003’ en zo verder, moeten komen.

Ik weet niet of dat er in zit. Google heeft namelijk aangekondigd dat de index van januari 2001 slechts één maand online blijft staan. Dat is nog ruim een week vanaf plaatsing van deze column. Profiteer ervan. En vind je leuke zoekresultaten die je niemand wilt onthouden? Plaats ze dan in de comments.

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!