Als de rook om je hoofd is verdwenen

Ach en wee, het is niet meer gezellig in het café. Allemaal de schuld van het rookverbod. Exploitanten klagen steen en been, want de omzet zou nu al met 30 procent zijn gedaald. Inmiddels staat in bijna één op de vijf cafés de asbak weer op tafel. Dan maar een boete.

Meestal maakt drank de tongen los, maar de peuk kan er blijkbaar ook wat van. In De Volkskrant vertelt een uitbater van een buurtcafé dat zonder sigaret bij hem aan de bar alle gesprekken doodvallen. Daar kan ik me wel iets bij voorstellen. De rook om het hoofd is verdwenen. Stamgasten zien eindelijk de barvrouw. Zo dik als een pad en met beharing onder haar neus. Ze ruiken de vloerbedekking. Daaruit stijgt een nauwelijks te harden walm op van verschraald bier en oud geronnen zweet. Smaakt zo’n kleintje pils á twee euro opeens een stuk minder. Geen wonder dat klanten weg blijven.

En uitbaters maar zeuren dat ze ‘kapot gaan aan het rookverbod’. Vreemd, want sigarettenfabrikanten hoor ik niet klagen. Zij zijn toch degenen die het meest hebben te lijden onder een rookverbod? En hoe zit het met de toeleveranciers van de horeca? Gaat Heineken nu failliet? Of Grolsch? Als cafés beweren dat ze 30 procent minder omzet hebben, moet dat ook voor brouwers gelden. Hoor ik niets over.

Trouwens, over cafés en omzet gesproken. Herinnert u zich de invoering van de euro nog? Op 1 januari 2002 ging de prijs van een pilsje van 2 gulden naar 1,25 euro. Anno 2008 is 2 euro heel normaal. Dat is in zes jaar tijd een prijsstijging van maar liefst 120 procent. Oftewel elk jaar 20 procent er bovenop. En nu opeens een zogenaamde omzetdaling van 30 procent niet kunnen bolwerken. Wat zijn dat voor krokodillentranen? Hoogste tijd dat iemand zegt waar het op staat: als een café niet levensvatbaar is zonder sigaret, dan is het gewoon een waardeloze tent.

11 reacties op “Als de rook om je hoofd is verdwenen”

 1. Het zou natuurlijk buitengemeen interessant zijn om te onderzoeken wat het effect zou zijn op de omzet als van de leestafel zowel Panorama als Revu verwijderd zouden worden. Meer specifiek: elk magazine dat foto’s publiceert van vrouwen die te arm zijn om zich fatsoenlijk te kleden.

 2. Erwin van Brakel

  Beste Luuk,

  Als je sigarettenfabrikanten en bierbrouwers niet hoort klagen over hun verkoop dan komt dat waarschijnlijk doordat mensen t.g.v. het rookverbod en gestegen alcoholprijzen minder uitgaan en in plaats daarvan meer thuis roken en drinken, of eerst “inroken” en “indrinken” (t.g.v. gestegen alcoholprijzen) voordat ze uitgaan. Juist en vooral klagen de uitbaters van horeca-gelegenheden dus, omdat zij degenen zijn die de gevolgen van het rookverbod en de gestegen alcoholprijzen direkt in hun omzet merken!
  Bierbrouwers leveren niet alleen maar aan cafe’s maar ook aan mensen die niet (meer) naar cafe’s gaan!

 3. Nighttripper

  Hahahahaha “inroken”. Dat betekent dat je eerst een heel pakje peuken wegrookt voordat je uitgaat zodat je zo misselijk bent dat je geen sigaret meer kan zien? 😛

 4. ik snap niet dat mensen zo moeilijk doen over dat rookverbod. Dan rook je toch gewoon een avondje niet, kan je nog steeds gezellig uitgaan.

  Overigens ben ik ook van het drankje in een strandtent afgestapt, ik neem wel een flesje water mee, 3 euro voor een frisdrankje???

 5. Het is vrij simpel, zeker nu het kouder wordt. Als ik kan kiezen tussen thuis een sigaretje bij mijn wijn opsteken, of in een stinkenden (jaahaa), lege kroeg zitten zonder sigaret, dan kies ik toch voor het eerste. Dat krijg je als je aan nicotine verslaafd ben, en vooral ook aan de combinatie alcohol-sigaret-gezelligheid. Ik ben niet de enige die er zo over denkt. De sigarettenindustrie verdient nog even veel aan mij en de drankindustrie ook. Terecht dus dat de horeca als enige steen en been klaagt.

 6. alice roumans

  beste luuk
  ben je wel eens kleine zelfstandige geweest waar je dag en nacht moet werken om enigzins wat over te houden,en de belasting te kunnen betalen voor die zogenaamde heren van de regering te onderhouden,die het zo goed denken te weten en alles voor iedereen te bepalen,daarbij is deze wet aangenomen op een petitie van 62000 mensen(clean air) waar blijft het recht van die 4.5 mil.mensen plus de niet rokers die het hier ook niet mee eens zijn (exrokers uitgesloten want dit zijn de ergste)? gewoon schandalig,dit noemen ze een democratie,en dan nu na het rookverbod ook nog 30% accijnsverhoging , gaat het er alleen maar om iedere zelfstandige kapot te maken,blijkbaar denk jij er ook zo over(zeker nog nooit hard hoeven werken voor je geld)

 7. Erwin van Brakel

  “Genoeg” kan een heel pakje zijn of meer of minder, ligt aan de roker

 8. @ Alice: geen eerlijke vergelijking he, alleen de 62.000 mensen die de petitie ondertekend hebben tegenover de 4,5 miljoen rokers zetten! Ik heb niets ondertekend, maar ben een groot voorstander van het rookverbod. Zoals praktisch alle niet-rokers, en dat zijn er heel wat meer dan rokers. Maar meer of minder: nu wordt gewoon gezegd dat schone lucht de norm is en dat lijkt me niet meer dan logisch. Als iemand rookt heb ik daar last van: het stinkt, is kankerverwekkend, ik word er misselijk van en het slaat op mijn lenzen zodat ik tijdens m’n dartwedstrijden (die altijd in de kroeg zijn) steeds minder zie. Rokers die roepen dat ze aangetast worden in hun rechten moeten er eens aan denken dat zij echt iets verpesten voor niet-rokers! Alsof het zo verschrikkelijk is om even naar buiten of naar een rookruimte te lopen…

  Met vriendelijke groet,
  Otto

 9. @Otto, dan richt je toch je eigen kroeg op waar niet gerookt mag worden, nee liever jank en klaag je over dat jij je pijltjes niet fatsoenlijk kunt gooien, maar enig initiatief heb je nog nooit genomen vermoed ik.

  De wet verbied mij van een dergelijk initiatief voor rokers te nemen, maar de wet heeft jou nog nooit verboden om de niet rokers kroeg te beginnen.

  Precies, beetje janken kunnen de niet rokers wel, net zo lang tot deze betutteling ook in DH is doorgeslagen. Niemand dwingt je de kroeg in te gaan en een democratie behoort toch ook minderheden te beschermen?

  De niet rokers hebben altijd een kans gehad een plek voor zichzelf te creëren, wij hebben nooit jullie uitgaansgenot bedorven, jullie niet rokers bleven gewoon steeds naar rokersplekken komen.

  Maar de nietrokers hebben nu wel al het uitgaansplezier voor de rokers verpest. Mij zie je niet meer terug in een kroeg en als de uitbater daarover klaagt heeft ie hartstikke gelijk, ik bracht voorheen maandelijks ruim 800 euro naar de kroeg. Tegenwoordig drink ik net zoveel voor minder dan 20% van dat bedrag, maar dan thuis/bij vrienden.

 10. Otto Bonte

  @ Danny: mijn rokende vrienden gaan met net zoveel plezier naar de kroeg als voor het rookverbod, die janken en klagen er niet over zoals jij 😉 Het zijn dan ook sociale mensen die inzien dat het helemaal niet zo erg is om even naar buiten of naar een rookruimte te gaan, zodat ze anderen niet tot last zijn. Geen van hen vindt dat hun uitgaansplezier nu ineens verpest is…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top