Het allermooiste komkommernieuws ooit

Vermoeiend, al dat gedoe rondom de kabinetsformatie. Het begint te vervelen. Maar gelukkig bereikte ons deze week het allermooiste komkommernieuws ooit. In het Servische Novi Sad is een complete warmtekrachtcentrale spoorloos verdwenen.

Het zou zomaar een spannende aflevering uit de X-Files kunnen zijn, maar in dit geval gaat het om diefstal. Volgens de autoriteiten moeten de dieven drie weken nodig hebben gehad om het hele complex te demonteren en mee te nemen. Alleen de fundering en een bijgebouwtje lieten ze achter. Het nutsbedrijf dat eigenaar is, heeft inmiddels aangifte gedaan.

Oh, wat was ik daar graag bij aanwezig geweest! Een agent die met twee vingers w-a-r-m-t-e-k-r-a-c-h-t-c-e-n-t-r-a-l-e typt, zie je niet elke dag. In ieder geval niet bij ons, maar in Servië schijnt zoiets dus redelijk normaal te zijn. Daar leggen dieven tenminste nog eer in hun werk. Wat Hans Klok hier in Nederland met een trucje doet, doen zij daar in het echt. Petje af voor zoveel vakmanschap, want laten we wel wezen: heel laf een zitgrasmaaier uit een garagebox ontvreemden, dat kan iedereen. Net als een fiets stelen. Laatst liep ik langs het station en zag daar tussen de rekken een forens vertwijfeld om zich heen kijken. Waar was zijn fiets? Dit had hij niet verwacht. Dat kon je zien aan de elastiek die al om zijn rechter broekspijp zat. Een uur later liep hij er nog steeds, zo groot was het ongeloof. Dat zegt genoeg. Een Serviër zou nooit zo reageren. Die zou verheugd constateren dat het station er nog staat.

Dat is het mooie aan die lui. Ze denken groot. De afgelopen dagen heb ik daarom in het diepste geheim een slordige vierhonderd van die Oost-Europese Hans Klokjes laten invliegen, vermomd als aspergestekers. Eergisteren hebben ze proef gedraaid en de complete Betuweroute gestolen, maar dat is nog niemand opgevallen. Binnenkort is hun eerste echte klus. Dan laat ik ze het Tweede Kamergebouw demonteren, meenemen en ergens in de duinen opslaan. Ja, ik behandel politici net als ruziënde kinderen. Ik neem ze hun speeltje af. Dat krijgen ze pas terug als ze weer normaal doen. Trouwens, als ik moslim was, zou ik het wel weten. Terwijl Geert op het Binnenhof onderhandelt over gedoogsteun, stiekem zijn bunker jatten. Eens zien of hij dan nog zoveel praatjes heeft.

close

Af en toe een verse column én exclusieve schrijftips in je mailbox?