Alleen anoniem reageer je scherp

“Welke gevaren ik loop wanneer ik onder mijn eigen naam reageer? Man man man, wat een vraag! Je kunt in dit land echt niet meer zeggen wat je wérkelijk denkt. Kijk naar Noord-Korea en China. Of neem die bloggers in Iran die onder hun eigen naam schreven. Ik hoef jou hopelijk niet te vertellen hoe het met hen is afgelopen. En ons landje is er ook niet bepaald mooier op geworden. Het gaat hier compleet de verkeerde kant op. Daarom reageer ik altijd anoniem op internet, en nooit onder mijn eigen naam. Vrijheid boven alles.

Verbied je het anoniem reageren, dan zet je de bijl aan de wortel van de vrijheid van meningsuiting. Waar gaat het naartoe met deze wereld? Moet ik straks vingerafdrukken en dna afstaan als ik anoniem wil reageren? Onbegrijpelijk. Is een mening soms meer waard wanneer je weet van wie die mening is? Het gaat toch niet om wie je bent, maar om wat je te melden hebt? Nou dan! Mensen hoeven helemaal niet te weten wie ik ben. Laat mij lekker onzichtbaar zijn. Het echte leven is al moeilijk genoeg. Ik heb te maken met mijn baas, ik heb te maken met mijn vrouw – en God mag weten met wie nog meer.

Maar op websites als Telegraaf.nl, Elsevier.nl en Spitsnieuws.nl kan ik helemaal mijzelf zijn. En zo hoort het ook. Ik heb recht op mijn mening. Laat mij lekker anoniem reageren. Sterker nog: wat ik zeg, is authentiek. Ik zal je laten zien waarom. Kijk, hier staat mijn reactie op het nieuwsartikel ‘Matt Damon stopt met kakken’, op Spitnieuws.nl. Ik reageer met een scherp: “Als hij nou dik een maand niet gaat schijten is die dood.” Maar wat nu als ik rekening zou moeten houden met mijn baas en moeder de vrouw? Dan zouden internetters die geïnteresseerd zijn in mijn reaguursels een poldermodelmening voorgeschoteld hebben gekregen. Iets als “ik hoop dat alles goed komt met Matt Damon”. Maar daar zit natuurlijk niemand op te wachten.

Mijn motto: wie anoniem reageert, zegt wat hij werkelijk denkt. We leven immers in een maatschappij die bol staat van bedreigingen en aanslagen. Kijk, hier: het nieuwsbericht ‘Islamcriticus ontsnapt aan aanslag’. Mijn reactie op dat bericht luidt: “een besneden vrouw, daar krijg je pas kramp van in je tong.” Ik zou zo’n reactie nooit kunnen opschrijven wanneer ik niet anoniem was, want Islam-kritiek, dat is een hachelijke zaak. Denk maar aan Theo van Gogh en Ayaan Hirsi Ali. Zoiets zou mij dus ook kunnen overkomen. Omdat ik zeg wat ik denk. Omdat ik mijn ongezouten mening geef!

Vrijheid van meningsuiting, daar zijn mijn voorouders voor gesneuveld tijden de Tweede Wereldoorlog. Hun strijd is nu mijn strijd geworden. Zo zie ik dat. Wij anonieme reaguurders zullen nooit versagen. Kijk, hier. Een nieuwsartikel over de boerka. Daar ben ik gek op. Gaat het over die hobbezak, meld ik mij altijd direct in de comments. Wat ik heb geschreven? “Onmiddellijk verbieden die pinguïn-pakken, want je kunt goddomme niet eens zien wie er onder zit.”

12 reacties op “Alleen anoniem reageer je scherp”

 1. Piemelhoofd

  Wat verschrikkelijk dat ik verplicht wordt mijn naam te noemen hier. Waar gaat het heen!

 2. Raarinelkaar

  Een beetje lastig als er tientallen Piet Pietersen’s of Jan Janssen’s rondlopen. Die worden in familie-kennissen of werkkring meewarig of boos aangekeken ( in het beste geval dan)en natuurlijk niet geloofd dat ze er niets mee te maken hebben. Leve de ‘unieke’ schuilnaam dus, alhoewel hier ook identiteitsfraude mogelijk is. Twitterende politici doen het ook daarom in de broek.

 3. Men moet het recht behouden voor de massa anoniem te blijven, maar tegelijkertijd moet voor de autoriteiten te achterhalen zijn wie er achter die alias schuilgaat. Ik ben inderdaad van mening dat een anonieme mening net zoveel waard KAN zijn als die van iemand met open vizier, mits de mening is onderbouwd op basis van feiten, niet op basis van “eigen ervaring”, aangezien deze niet te toetsen is.

  In de positie van leerkracht of PR-medewerker kan ik me voorstellen dat het uiten van bv politieke standpunten in sommige gevallen schadelijk kan zijn voor iemand’s positie.

  Vandaar dus, lekker niet verbieden. Er is al zoveel verboden.

 4. knelistonie

  >Anoniem-
  >15/02/2013 at 6:14 pm
  >Wat een schijtartikel van een kutcolumnist

  Je punt is echt onscherp @nepanoniem, trolachtig.

  Lui als jij geven artikelen van Luuk Koelman een slechte naam.

 5. @raarinelkaar
  O, ik zet altijd overal Luuk Koelman onder
  groetjes, Luuk Koelman

 6. Heb inmiddels eelt op mijn tong! Zo kan ik wel mijn soep warmer eten.

  gr. Mohammed

 7. een vrolijke fan

  Tja met zoveel vrijlopende TBS-ers kun je wel alleen anoniem reageren, want voor je het weet staat er een voor je deur om je even zijn mening bij jou in je botte hoofd in te slaan.

  Anonimiteit zorgt voor problemen omdat er niet tegen op kan worden getreden als iemand over de schreef gaat, het zorgt er ook voor dat mensen kunnen reageren zonder dat het gelijk tegen je wordt gebruikt.

 8. Raarinelkaar

  @wens Kun je doen, maar ongeloofwaardig met 2 aliassen tenzij… Enfin zou de echte Luuk het worst wezen dat ie een echte of nep naamgenoot heeft (theoretisch kan nl alles) ?

 9. Dag Luuk, Ga vooral zo door want je bent een topschrijver! Is natuurlijk maar een mening van iemand. Maar toch handig als ik dat dan ook aan het juiste adres kwijt kan. Vaak is dat niet zo. B.v. bij Annelies van der Veer die het best laf vind om anoniem te reageren. Nou, dat is pas laf zeg.. Iets beweren en vervolgens mensen die hun identiteit wensen te beschermen het onmogelijk maken om te reageren! Ja, want dat moet via de site van Metro. En onder andere Metro dwingt de reaguurders een Facebook account aan te schaffen, en wel met voldoende echte vrienden! Want met enkele passieve vrienden werkt het niet. Je krijgt geen foutmelding hoor! Nee, alles werkt prima, er wordt alleen niets geplaatst. Blijkbaar is er een groot verschil tussen een facebookaccount en een facebookaccount?? Toch knap hoe bepaalde bezoekers worden geweerd op de site van Metro. Alleen is het een groot raadsel welke bezoekers ze er nu uit hebben gefilterd?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top