Een afweging maken

Zowaar een primeur in het Brabants Dagblad. De burgemeester van Tilburg (destijds Noordanus) liet zich in 2016 voor 175.204 euro rondrijden. Dat is, meldt de krant fijntjes, méér dan zijn salaris. De gemeente Tilburg heeft twee parttime chauffeurs in dienst. Samen kosten ze anderhalve ton aan salaris. Plus die chique leasewagen natuurlijk, want een burgemeester rijd je niet rond in een Fiat Panda.

Voor wethouders stonden taxi’s klaar. Kampioen in-de-taxi-zitten was dat jaar Marcelle Hendrickx (D66). Zij declareerde voor 13.660 euro aan taxikosten door gans het land.

Een woordvoerder van de gemeente vertrekt geen spier, wanneer een journalist hem om een reactie vraagt. Er vindt namelijk altijd “een afweging” plaats. Zo stellen taxi’s de wethouders in staat gewoon door te werken. Jammer dat de reporter van het Brabants Dagblad niet opmerkte dat een eersteklas treincoupé dat ook doet.

Wat nog het meest opvalt, is het gebrek aan zelfreflectie en persoonlijke ethiek. Want hoe je het ook wendt of keert: was het eigen geld geweest, dan hadden de bewindslieden het niet op deze manier uitgegeven.

De woordvoerder zei het niet hardop, maar je zag het hem denken: ‘De gemeente Tilburg heeft een begroting van meer dan 800 miljoen euro. Wat maakt die paar ton aan allerlei ritjes dan uit?’

Dat is een prima vraag waarop je in dit pdf-document het antwoord vindt: namelijk 37 pagina’s aan bezuinigingen die de gemeente in 2016 voor ogen had. Allemaal ‘kleine’ bedragen. Zoals een bezuiniging van 5% op het armoedebeleid (levert € 73.000,- op). Maar ach, wat is nu 73.000 euro? Voor dat bedrag kun je niet eens een burgemeester rondrijden.

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!