Afleiden dan wel afschrikken met minister Donner

Afgelopen dinsdag stuurde minister Donner van Justitie een brief aan de Tweede Kamer. Hij was gevraagd burgers duidelijk te maken hoe zij actief kunnen ingrijpen bij een delict. “Als mensen getuige zijn van geweld, moeten zij de dader afleiden dan wel afschrikken”, zo luidde zijn antwoord. Inmiddels heb ik beslag weten te leggen op een vervolgbrief van minister Donner die vandaag aan de Tweede Kamer wordt gezonden:

Geachte Kamer,

Na afloop van mijn woensdagse werkdag betrad ik met mijn rijwiel de straat teneinde huiswaarts te keren. Boven mijn hoofd zag ik de strakblauwe hemel. Dit was waarlijk een dag om nog even met volle teugen van na te genieten. Maar niet te lang, want thuis wachtte moeder de vrouw met een pan boordevol hutspot.
Ferm op de pedalen trappend, kwam ik alras in een fijn ritme. Mijn jaspanden wapperden in de wind. Denkend aan de avondmaaltijd boog ik mij ietwat verder over het stuur. Plots reed ik daarbij bijna op een groepje jongelui in, dat zich ruw gedroeg op de openbare weg. Nog net op tijd kon ik het stuur van mijn rijwiel omgooien teneinde een valpartij mijnerzijds te voorkomen.

U begrijpt dat ik waarlijk schrok. Het scheelde niet veel of enige woorden van onwelvoeglijke strekking waren over mijn lippen gerold. Pas toen ik van de eerste schrik was bekomen, drong tot mij door wat hier aan de hand was. Deze onverlaten waren moedwillig bezig een oude zwerver, die al bloedende op de grond lag, lichamelijk letsel toe te brengen! Zij gebruikten daarbij knuppels en kettingen. Ik kon aan het slachtoffer zien dat dit gemeen zeer deed.

Welnu, ik bedacht mij geen moment. Afleiden dan wel afschrikken! Ik zette flink aan en fietste op volle snelheid een aantal rondjes rondom het groepje, waarbij ik er niet voor terugschrok uitdrukkelijk met mijn fietsbel te bellen. Dat hield ik lange tijd vol, maar de raddraaiers hadden evenwel geen oog voor mij. Ook niet toen ik al fietsende met één hand naar de blauwe hemel wees en riep: “Welaan, kijk mannen! Een ballon! Is dat niet prachtig?” Zij lieten zich niet afleiden en beukten nog steeds op de oude man in, die nu veel weg had van een grote homp vormloos vlees.

Daarop besloot ik over te gaan tot afschrikking. Ik kneep in de remmen en greep mijn broodtrommel vanaf de bagagedrager. Nu leeg, op enkele kruimels na, maar hedenochtend nog gevuld met zes heerlijke boterhammen tevredenheid. Door beide helften van het trommeltje luid tegen elkaar aan te slaan, hoopte ik dat gespuis alsnog af te schrikken.
Toen ook dat geen enkel effect sorteerde, zette ik mijn laatste troef in. Ik schudde vervaarlijk met mijn rechtervuist en schalde: “Jullie onverlaten! Durven jullie wel? Dat moeten jullie eens bij mij proberen, wat ik je brom!”

Dat hielp, want weer enkele minuten later stopten ze met knuppelen en dropen hijgend van de inspanning af. Dat was hun geluk, want ik speelde net met de gedachte die nozems één voor één eens vervaarlijk aan de oren te trekken!
Vervolgens heb ik in alle rust politie en ambulance gebeld. Zij waren snel ter plaatse. Daarna kwam de lijkwagen.
Enfin, ik hoop dat ik u met dit aanvullend schrijven voldoende duidelijk heb gemaakt dat actief ingrijpen bij een delict echt niet zo moeilijk is als de meeste burgers denken.

16 reacties op “Afleiden dan wel afschrikken met minister Donner”

 1. jammer voor die meneer dat er geen ruiten in de buurt waren ;was tip van minister op de radio anyway ,ik wil wel ruiten in gooien als ik gevaar voel ben alleen nogal bang uitgevallen wat een zootje word dat dank dank dank

 2. Dick Veldhuisen

  Leuke verhaal, moet je niet op donderdag ochtend in de trein lezen ik kwam niet meer bij.

 3. Echt een verhaal uit het Swiebertje-tijdperk!!!!
  Kostelijk!!!
  Henk H.

 4. Plus het logisch gevolg dat U door Uw optreden uitnodigingen kunt verwachten van de diverse media. Eerst een hele pagina in de telegraaf op zaterdag, zondag bij nova en maandags aanwezig als getuigedeskundige bij opsporing verzocht.
  Willibrord Frequin bent U dan gedwongen af te zeggen wegens ‘overexposur’. Plus dat Uw mentale draagkracht ook zijn grenzen kent. Want op :”Waarom heeft U geen foto`s gemaakt met Uw mobiele telefoon van deze laffe daad?” zit niemand te wachten tenslotte.

 5. je hebt toch geen email gestuurd? donner heeft namelijk geen last van spam en heeft geen email adres(ziet iemand het verband?)

 6. Volgens mij heeft meneer Donner teveel naar de oudejaarsshow van Lebbis & Jansen gekeken. Die zeiden nl. ook dat je ze moest afleiden, door heel hard ooeeoeoeoeoeoee te gaan roepen! 🙂

  Goeie column Luuk!

  Gr,
  JaP

 7. H. Nieuwerth

  Na de uitspraken van Mr. Donner heb ik eerst 10 minuten met open mond zitten staren in het niets. Echter mijn bovenkamer werkte op volle toeren en ging heel ver terug in het verleden, de tijd van Pietje Bel en Kaptijn Rob en in die tijd zwijmelde je mee met de avonturen op zee. Jammer dat Mr. Donner niet zeilt, anders was het misschien een suggestie voor hem geweest om de Bermuda driehoek te bezoeken. Daar verdwijnen nogal eens schepen met alles en iedereen. Dubbeljammer dat Mr. Donner niet zeilt. Op mijn leeftijd geloof ik niet meer in sprookjes. Hij blijkbaar wel.

 8. Heel goed, heel goed.Maar is dit de Donner van Spijkermans of de echte ? Heeft vroeger bij ons op de UNA nog gedoceerd. Een echte globetrotter dus.
  En nu een brief van H.M. Bea aan Balkenende ?

 9. Beste Coolman,
  Bij dezen mijn verontwaardiging. U plaatst mij in een geheel verkeerde context. Zeker, afleiden of afschrikken, maar niet op een dergelijke kinderlijke manier!! Een rechtgeaarde Nederlander, met het hart op de goede plaats, begrijpt dat. Met afleiden bedoel ik bijvoorbeeld de heren tv-beelden voorschotelen van Nederland-Schotland of iets dergelijks. Met afschrikken bedoel ik het inzetten van Gretta. Dat moet duidelijk zijn. Deze zogenaamde satire van u gaat te ver en maakt mijn ideeen belachelijk. Dat kan echt niet meer in deze tijd. En het gaat hier om een werkelijk belangrijk onderwerp: zinloos geweld (zie ook: http://www.zinloosgeweld.nl).
  Ik zal u voor de rechter dagen Coolman. Dat zal u leren mij belachelijk te maken. Ik geef u nog een kans: haal vandaag deze tekst van uw www-site af! Doet u dit niet, dan zijn de gevolgen meest vreselijk. Ik laat niet met mij sollen Coolman
  De groeten,

  Donner

 10. Mevr. Donner

  Geachte heer Koelman,

  Uw satirische brief is niet ver bezijden de waarheid. In de prullenbak van mijn man heb ik een verfrommeld exemplaar van een dergelijke brief daadwerkelijk gevonden. Onderaan stonden nog wat notities met zijn gedachten erbij. Hij heeft namelijk nog gespeeld met de gedachte de kwajongens uit te dagen voor een spelletje tikkertje, overstekertje of verstoppertje.

  Ik ben blij dat hij het niet gedaan heeft, want hij verliest nu al telkens met die spelletjes van de gehele familie. Daarbij, gezien de ernst van de verwondingen van het slachtoffer, vraag ik mij af of deze jongelingen wel volgens de spelregels gespeeld zouden hebben en bijvoorbeeld bij het tikkertje spelen niet met de vinger maar met een loden pijp zouden gaan tikken.

  Mijn man weet inmiddels dat hij een volgende keer eerst de politie moet bellen dan pas de aandacht van de kwajongens moet afleiden. Van minister Zalm heeft hij ook een potje met oude zileren dubbeltjes gekregen: hij kan dan met geld gaan strooien, want volgens meneer Zalm vinden zulke baldadige jongeren geld nog leuker dan geweld.

  Met vriendelijke groeten,

  Mevrouw Donner

 11. Koelman, je bent goed! Maar nu eens een keer een ander. Geen Balkenende of Donner meer!! Wat dacht je van Hirshi Ali?

 12. Richard Verhoef

  Toen de verkiezingen afgelopen waren kon ik mij al niet voorstellen wat voor mensen wij als volksvertegenwoordiging hebben.
  Maar als Balki of donnie ook nog hun mond opentrekken zakt bij mij toch de broek af.
  Het spijt me nederland dat ik CDA heb gestemd.

 13. jos aalders

  Afleiden dan wel afschrikken
  “Als mensen getuige zijn van geweld, moeten zij de dader afleiden dan wel afschrikken.”
  Bovenstaande is toch een lachertje,als je ziet wat zei hier doen->ALS DIT NIET GEWELDADIG IS !
  plm- 600 Kinderen- zonder strafblad zonder ooit een strafbaar feit te hebben gepleegd in gevangenis?

  Nederlandse Staat –
  Schendt aan de lopende band Kinder/Mensenrechten!
  De veertienjarige Romy is ziek. Vier jaar geleden werd ze frontaal geschept door een auto, met zwaar hersenletsel én gedragsproblemen als gevolg. Maar Romy zit niet thuis of in een instelling waar ze adequaat wordt behandeld; nee, Romy zit in een jeugdgevangenis. Net zoals zeshonderd andere ´moeilijke´ kinderen die geen enkel strafbaar feit hebben gepleegd, maar voor wie in verband met de wachtlijsten geen geschikte behandelplek is te vinden. Hier worden de rechten van kinderen geschonden,en ondanks diverse aanmaningen gaat de Nederlandse-Regering/ Staat gewoon door met het opsluiten van jonge onschuldigen Kinderen die nooit een strafbaar feit hebben gepleegd, en dus ook geen strafblad hebben maar wel in de gevangenis zitten? Het is onbegrijpelijk,worden er ergens dieren mishandeld staat de wereld op de kop! Worden er onschuldigen Kinderen in gevangenis gezet,hoor je niemand!
  mvgr jos aalders http://www.partijrechtenkind.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top