Ad-blockers in de ban

Een opvallend experiment van de Amerikaanse website Ars Technica. Bezoekers met een ad-blocker in hun browser worden door de website geblockt.

Ken Fischer, een van de mannen achter Ars Technica, legt in een redactioneel commentaar uit waarom. Zijn stelling: door een ad-blocker te gebruiken, maak je als internetter “de websites kapot waar je het meest van houdt”. Immers, het internet evolueert en vandaag de dag worden bijna alle nieuwssites door professionals gemaakt. Het is hun baan. Zij worden betaald uit advertentie-inkomsten.

Ban de ad-blocker
Fischer zegt te begrijpen dat bezoekers niet op een online advertentie klikken, maar dat vraagt hij ook niet. Het gaat hem om het volgende: een adverteerder betaalt voor het aantal pageviews dat zijn advertentie krijgt, maar met een ad-blocker wordt die advertentie niet eens geladen en dus ook niet geteld. Daarom roept Fischer internetters op hun ad-blockers te de-installeren.

Een beetje vreemd verzoek. Fischer zegt met zoveel woorden dat hij niets heeft aan een bezoeker die geen ‘advertentie-pageviews’ genereert. Een uitspraak waarop veel valt af te dingen. Maar goed, het klopt: ad-blockers zijn een probleem voor online uitgevers. Daarom is het vreemd dat Fischer de hamvraag niet stelt: wáárom gebruiken internetters ad-blockers? Blijkbaar voldoen dergelijke browser add-ons aan een groeiende behoefte. Een behoefte die wordt gecreëerd door de nieuwssites zelf.

Persoonlijk vind ik het niet eens zo erg dat advertenties bijna een kwart van mijn beeldscherm in beslag nemen wanneer ik een nieuwssite bezoek. Ik begrijp dat de schoorsteen moet roken.

Reclamemeuk
Maar het begint te schuren wanneer ik in mijn browserscherm zie dat de advertenties vóór de content worden geladen. Het maakt een website niet alleen gruwelijk traag (steeds maar weer wachten totdat laagstehypotheekofferte.nl zijn reclamemeuk heeft geladen), maar geeft ook de verhouding duidelijk weer: als bezoeker ben je in de eerste plaats consument, en daarna pas lezer.

Food for thoughts terwijl je wacht tot de pagina is geladen. Maar ook dan kom je niet aan lezen toe. Eerst drijft er nog een advertentie over je beeldscherm. Wanneer je die hebt weg geklikt en denkt: nu is het klaar, ik kan beginnen met lezen, komt het toetje; een push-down advertentie drukt de rest van de website omlaag.

Nee, zonder ad-blocker heb je als internetter geen leven. De meeste nieuwssites lijken verworden tot een verzameling knipperende banners; plus wat content om de gaten tussen de advertenties op te vullen. Precies zoals commerciële televisie reclame is met daar tussendoor af en toe een programma. Al zijn commerciële zenders de kijker nog genadig. Zou een zender als SBS6 net als nieuwssites handelen, dan zagen we tijdens een aflevering van House M.D. continu twee flitsende banners in beeld, eentje bovenaan en eentje onderin het televisiescherm. Wat nu?

Driehoeksverhouding
Adverteerders, online uitgevers en internetters lijken tot elkaar veroordeeld. De drie partijen zitten klem in een lastige driehoeksverhouding. Ze hebben elkaar nodig. Valt één van de drie weg, stort het kaartenhuis in. Niemand wil dat. Immers, welke internetter ziet graag zijn favoriete nieuwssite verdwijnen?

Is er een oplossing? Bestaat er een verdienmodel waarin alle drie de partijen zich kunnen vinden? Volgens mij wel. Doe als adverteerder eens je best en ontwerp advertenties die níét irriteren. Of nog beter: advertenties waar bezoekers van een website graag naar kijken. Want advertenties kunnen mooi zijn, heel mooi. Het is slechts een kwestie van wat creatieve wil.

En Ars Technica, hoe liep het daarmee af? De website kwam snel op haar schreden terug. Het experiment werd na twaalf uur afgeblazen en niet meer herhaald, na een immense golf van protest.

10 reacties op “Ad-blockers in de ban”

 1. Dr. Oetker

  Ik kijk liever naar een website waarop banners duidelijk gescheiden zijn van de content dan naar “uit onderzoek van merk X blijkt dat…”-nieuwsberichten.

 2. Kritisch nootje

  Ik vraag me daadwerkelijk af hoeveel mensen er nu werkelijk iets kopen n.a.v. (het klikken) op zo’n banner… Dit geldt nl ook voor tv reclame, ik heb ook nog nooit iets gekocht nav tv reclames en ik zal ook nooit iets kopen nav een banner op internet. Ik geloof dat als je doodgegooid wordt met reclame over een bepaald product, het product zelf zo slecht is dat het niet in staat is zichzelf te verkopen. Kijk maar eens naar bioscoopreclame op tv, op het moment dat een film slecht loopt, wordt je ook doodgegooid met reclame over deze film, dan denk ik bij voorbaat al, laat maar, deze film is flut!

 3. Sinds een paar maanden gebruik ik ad-block plus en dat levert vooral op sites over games een heerlijk rustig beeld op. Geen geknipper, geschuif en andere afleidende onzin om de content meer, weg met die troep! Tv kijk ik ook al jaren niet meer vanwege de reclame, laat ze maar andere bronnen van inkomsten verzinnen.

  Wel jammer dat de voorbeelden die je geeft allemaal print-media zijn Luuk. Heel mooi inderdaad, maar niet zo effectief als web banners en ze passen ook niet in een banner-formaat.

 4. Luuk Koelman

  @Miezer
  Dat is waar. Maar ik weet zeker dat originaliteit ook in een banner-formaat mogelijk is. Los daarvan: waarom zou je als online-uitgever dat banner-formaat niet overboord gooien? Persoonlijk kijk ik al helemaal niet meer naar rechthoekige afbeeldingen. Ben al zo geprogrammeerd dat dat voor mij altijd reclames zijn.

 5. Met Malware bytes, krijg je van je eigen computer geen toestemming als er banners op de aangeklikte site staan, dan moet deze toestemming hebben…..
  Google werkt ook met aangeklikte linken,dus als je aan een bepaald bedrijf de pest hebt , even een hyves oproepje… wat kranten betreft, daar is mee te leven,en vindt ik ook wel terecht als er een autotje op m `n scherm staat… maar als ik cdi kymco zoek op google en ik krijg een site van hete geile meiden ???? ( onder de naam zoekt U een “bobine” ) of “cdi kymco ” dan hadden ze ook nog het truckje van als je op het kruisje klikte van weg die pagina , ging er de een na de ander open, dus was even ctrl-alt-del… of de W intikken…. en wat al eerder werd geschreven , hoe vaker je een zelfde reclame ziet, zal het wel bagger zijn…….

 6. Helaas is het in de commerciële tv-wereld dus al wel zover. Bij RTL4 bijvoorbeeld zie je soms onder in beeld een reclamebalk verschijnen terwijl je programma bezig is. Om over Product Placement maar te zwijgen, daar krioelt het van bij de commerciëlen. Die netten worden allang niet meer betaald door de reclameblokken, maar hun programma’s worden gemaakt door bedrijven die hun producten via die programma’s aan de man willen brengen.

  Achmea Kennisquiz?
  Interpolis Succes Verzekerd?
  Lotto Weekend Miljonairs?
  Postcodeloterij Miljoenenjacht?

  In een gemiddelde aflevering van Campinglife komt 5x het woord Batavus voor, komt de fiets zelf minimaal 5 minuten in beeld met een schone jongedame die er alles over verteld. Iedereen op de camping eet Paturain op hun stokbrood en hoe vaak het logo van Vacansoleil opzettelijk richting de camera wordt gedraaid is echt om gestoord van te worden. Gelukkig laten ze tussendoor ook nog wat van de omgeving zien.

  Andere programma’s als kookprogramma’s zitten vol met Beemsterkaas, Lindemans wijn en weet ik het wat voor reclame nog meer.

  GTST schijnt er ook een handje van te hebben, maar daar weiger ik naar te kijken!

  Tegen zo ongelofelijk veel reclame heeft ook een ad-blocker niets in te brengen.

 7. @@ Gulli
  mooi uitgelegd, zo heeft de tros verleden jaar ook bijna één miljoen moeten betalen aan de instantie die erover gaat ( betrof hier de bagger van tros muziekfeest) en de boel in de gaten houdt, en vrij irritant om in een film ineens gerard Joling te zien die mij wat komt vertellen wat wereld schokkend is …
  ik neem de films op en dan nog kunnen ze je irriteren….
  maar valt me tegen dat je geen gtst kijkt hoor of b&B 🙂

 8. Awareness

  @ Kritische Nootje
  Dat is hetzelfde als de oude dame die zegt dat ze nooit door reclame wordt beinvloed, omdat ze toch alleen maar de bekende merken koopt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top